Zaštita okoline je važna i tiče se svih nas. Ali poštenost i pažljivost također su važni kako bi svet bio malo bolje mesto za sve nas. Evo 10 saveta kako i ti možeš da pomogneš!

  1. Živeti pažljivo!

Obratite pažnju na okolinu. Pažljivo “rukovanje” prirodom veoma je važno! Sredstva: Ne bacajte smeće na zemlju, odvojajte smeće pravilno i koristite manje plastike. Ovo je zaista važan savet za istinski održiv život.

  1. Veća pravednost na društvenim mrežama

Podrška umesto mržnje: Budite posebno korektni prema drugima. Ne ostavljajte negativne komentare, širite konstruktivne poruke.

  1. Recup šolja

 

View this post on Instagram

 

Ein nachhaltiger Lifestyle wird immer salonfähiger – vor allem hier auf Instagram findet man viele tolle „Wegweiser“ auf dem grünen Weg: Innovative Konzepte, nachhaltige Produkte, inspirierende Personen, anregende Gespräche… Wer oder was inspiriert Euch eigentlich am meisten? Lasst mal hören! #thursdayinspiration ;-) Apropos Nachhaltigkeit weitertreiben: Im RECUP-Team gibt es gerade viele neue Stellen! Also, wenn Du Interesse hast, dann schau doch gleich mal hier vorbei: https://recup.de/vacancies Oder leite es an Deine Freunde weiter! Komm ins #besteteamderwelt ? @goodies_berlin #coffeetogorevolution #mehrweg #pfandsystem #coffeetogo #pfandbecher #berlin #kaffee #reducewaste #coffeelover #inspiration #tattoos #nachhaltigkeit #münchen #hamburg #köln #barista

A post shared by RECUP (@recup2go) on

Nemci su rekli zbogom papirnim čašama/šoljama. U Nemačkoj postoje cool šolje Recup koje su ekološki prihvatljive. Nakon što je kupite za 1 euro, možete je koristiti ponovo i ponovo. A aplikacija Recup govori o tome koji objekti u vašem mestu podržavaju sistem Recup šolja. U Srbiji  još nismo došli do ovog stadijuma, ali možete sami da nabavite čaše/šolje za višekratnu upotrebu sa poklopcem i sigurni smo da vam u većini kafića neće praviti problem ako ih zamolite da vam kafu za poneti sipaju baš u vašu šolju.

  1. Pružite prvu pomoć

Dešava se toliko mnogo nesreća. Obratite se najbližoj organizaciji Crvenog krsta u opštini/gradu gde stanujete i raspitajte se za obuku za prvu pomoć. Znamo da ima i sjajnih škola koje za svoje učenike organizuju ove kurseve, tako da možete dati predlog razrednom starešni i krenuti u veliku akciju edukacije.

  1. Više pravde

Svako živo biće se računa, jer je u prirodi sve povezano. Gledajte svako malo stvorenje kao živo biće i ponašajte se prema njemu pravedno. To je ono što i vi želite, za sve.

  1. Reciklirajte tehniku

Skupite svoje stare i pokvarene mobilne telefone ili druge tehničke uređaje kako biste ih mogli reciklirati. Dogovori se da društvom, skupite se i svu tu staru tehniku odnesite na reciklažu. Osećaćete se bolje!

  1. Budite pažljivi!

Idite kroz život otvorenih očima i pazite na svoje najmilije. Pružite podršku ljudima koji se ne osećaju dobro i budite tu zbog njih. Srećno zajedno! :-)

  1. Više biljne hrane

Čak i ako vam je ponekad ukusno: pokušajte smanjiti potrošnju mesa i na taj način emisiju CO2, i ako je ikak  moguće kupujte regionalne proizvode. Ne moraju svi živeti veganski, ali svesno konzumiranje životinjskih proizvoda, posebno mesa i ribe, ne samo da spašava živote, već pomaže i zemlji, jer se resursi štede.

  1. Prodajte umesto što bacite

Sigurno ste čuli da postoje besplatne aplikacije gde lako možete da prodate svoje stare stravi koje više ne nosite. Nekog ćeš usrećiti, a i moći ćeš sebi da kupiš neku novu strav.

  1. Optimizam čini čuda

Budite optimistični: ponekad život nije fer. Ali svejedno ostanite optimistični, koncentrišite se na pozitivne, a ne na negativne stvari u svojoj okolini.

Designed by jcomp / Freepik