Početak proleća smo svi dočekali zatvoreni u kućama, zbog varednog stanja koje je uvedeno kako bi se smanjilo širenje korona virusa. Neki od nas su tokom dana izolacije vežbali, ali nam se čini da smo svi ipak malo više jeli i sada se vide posledice, a leto je iza ugla. Priznaj da želiš da doteraš svoju figuru i razmišljaš o čarobnoj dijeti? Ne preteruj, već pročitaj super savete koje ti donosimo i povedi računa o svom zdravlju i ishrani.

Gde god da se okrenemo, bombarduju nas naslovi poput: “Savršena figura za sedam dana”, “Jedeš sve, a gubiš kilograme!”, “Mršavljenje bez dijete i vežbanja”… Ali činjenica je da još niko nije smislio čarobnu tabletu koja će nam preko noći podariti savršenu figuru.  Jako je važno da znaš da zdravo telo ne pada s neba i da se za dobru formu treba potruditi: jesti zdrave namirnice, tu i tamo se nečega odreći i redovno vežbati. Ali čak i neke generalno prihvaćene istine o pravilnoj ishrani zapravo skrivaju razne zablude. Otkrili smo čime se to najčešće zavaravamo kad krenemo u borbu s kilogramima i otkrili smo napokon pravu istinu o mršavljenju!

MIT 1: Voćni sok je bolji od gaziranih pića

“Dete, nemoj piti toliko Cole!” Svima nam je poznata ova rečenica. “Unutra je samo šećer! Užasno deblja! Bolje je da piešj sok od jabuke! Mnogo je zdraviji i bolji za tvoju figuru. Osim toga, tako ćeš uneti i vitamine u organizam.”

ISTINA: Generalno je to tačno. Ali to vredi samo za pravi 100-postotni sveže isceđeni sok. Jeftini kupovni sokovi često sadrže voće tek u tragovima, a puni šećera, veštačkih materija. Bolje ja da piješ vodu ili malo soka pomešanog s puno vode.

MIT 2: Želiš li da smršaš, moraš da gladuješ

Ako želiš brzinski da izgubiš nekoliko kilograma, samo trebaš nekoliko dana ne jesti. Gladovanje je pravo rešenje jer dva dana gladovanja znači minimalno dva kilograma manje. Tako barem misli većina.

ISTINA: To je totalna zabluda. Odrasli čak i mogu postiti nekoliko dana, ali zbog čišćenja organizma, a ne gubljenja kilograma. Sve što izgubiš na takav način vratiš velikom brzinom. Tinejdžerima su svakodnevno potrebne sve hranjive materije kako bi sačuvali zdrav organizam!

MIT 3:  Ugljeni hidrati goje

Krompir, testenina, kolači i hleb su u svakoj dijeti zabranjene! Ako želiš da budeš mršava, smeš jesti samo belančevine i povrće – tako barem tvrdi većina.

ISTINA: Ovo je najveća laž o dijetama IKAD izmišljena! Ugljeni hidrati organizmu daju energiju, a tvoj “motor” treba gorivo za pokretanje, kao i automobil. 100 g kuvanog krompira ima samo 86 kalorija, gomilu vitamina C koji je odličan za tvoj imunološki sistem i daje ti snagu za školu, sport i hobije.

MIT 4: Masnoće stvaraju salo

Masnoće su grozne, ulje je štetno kao i maslac. Ako želiš da smršaš,  ne smeš uopšte da jedeš masti i prženu hranu.

ISTINA: Masnoće se ne smeju ukloniti iz jelovnika, kao ni ugljeni hidrati. Masnoće su zaista važne za tvoje zdravlje! Vitamini A, D, E i K ne mogu se preraditi u organizmu bez masnoća. Ali činjenica je da postoje “dobre” masti (maslinovo ulje, čičkovo ulje, riblja mast, avokado) i one “loše” (zasićene masti, kao u nekim kobasicama ili gotovim jelima). 25 do 30% dnevnog unosa kalorija trebale bi biti zdrave masnoće.

MIT 5: Šećer deblja

Čak 75% ljudi veruje u to. A ti?

ISTINA: Šećer goji, ali samo ako su dnevne energetske potrebe organizma već zadovoljene – to znači ako tvoje telo dobija šećer u prekomernim količinama, nakupićeš višak kilograma. Ipak, trebaš imati na umu da telo već uzima dovoljno šećera iz ugljenih hidrata kao što je krompir, hleb i voće. Ali to ne znači da si povremeno ne smeš priuštiti pokoji slatkiš. Ali ne prečesto!

UPAMTI!!! • UPAMTI!!! • UPAMTI!!!

Mnoge stvari koje čuješ vezano uz mršavljenje su POGREŠNE! Tinejdžeri MORAJU svakodnevno da uzimaju sve hranjive materije kako bi njihova ishrana bila uravnotežena, jer je to važno za pravila razvoj tela. Ako ukloniš nešto iz ishrane, ne samo što nećeš imati bolju figuru nego ćeš si dugoročno uništiti zdravlje.

Male korekcije u ishrani možeš i sama spovedeš u delo, a ako spadaš u grupu pregojaznih smesta potraži stručnu pomoć lekara, pre svega nutricioniste.

Image by RitaE from Pixabay