Svi smo nekada imali dilemu oko toga da li nam je kosa i dalje masna i prljava iako smo je oprali juče ili prekjuče, te često znamo da preteramo u pranju kose. Ili  pak kosu peremo veoma retko, ali da li ste se nekada zapitali šta vaš tip kose govori o tome koliko redovno je trebate prati? Upravo o tome pišemo vam danas!

Gusta kosa

Gusta kosa će mnogo bolje “sakriti” masnoću od svih ostalih tipova kose, te ukoliko imate gustu kosu dovoljno je da je perete jednom ili dva puta nedeljno. Naravno, ovo važi ako vam kosa nije previše masna. Ako vidite da vam se češće masti, perite je češće.

Kosa s loknama

Talasastu ili kosu s loknama trebate prati svaki treći dan, ako vam je vlasište suvo, a  svaki drugi dan ako je masno. Tako će vaša kosa dobiti lep oblik i neće izgledati poput gomile “slame na glavi”.

Ravna i tanka kosa

Ovaj tip kose takav je da može da vas zavara – često izgleda mnogo masnije nego što zapravo jeste, te mnogi koji imaju ovaj tip kose, peru je svakog dana. Ipak, ako kosu perete svakog dana, to dovodi do još većeg stvaranja masti, što nikako ne želite, te kosu možete prati svakog drugog dana koristeći blagi šampon, a možete se služiti šamponima za suvo pranje kose.

Kakvu vi kosu imate?

Autor: Arijana Đokić

Foto: Freepik