Ako si primetila da ti se kosa masti već dan nakon pranja, a osim toga izgleda vrlo beživotno, vrlo verovatno praviš niz pogrešnih stvari koje ostavljaju trag na tvojoj kosi.

Na kosu utiču mnogi faktori, neki od njih čak nisu s njom direktno povezani, a ovo su tri glavna na koja bi trebala da obratiš pažnju.

Ishrana

Ako se u tvojoj ishrani nalaze velike količine ulja (od zdravih do nezdravih), vrlo verovatno i ona utiču na brzinu kojom tvoje teme luči masnoću. Pokušaj da smanjiš unos ulja, barem onih nezdravih, a umesto njih konzumiraj veće količine voća i povrća.

Učestalost pranja kose

Ako mrzi da pereš kosu svakodnevno – imamo odličnu vest za tebe. Mnoga istraživanja pokazala su kako se ulja znatno više luče na čistoj nego na kosi koja nije sveže oprana. Pokušaj da smanjiš pranje kose na dva do tri puta nedeljno, a između pranja po potrebi možeš da koristiš šamponom za suvo pranje.

Proizvodi koje koristiš

Vrlo je važno s čime pereš i neguješ kosu. Ono što bi trebala da izbegavaš su proizvodi čija etiketa tvrdi da su za suvu i oštećenu kosu te oni koji obećavaju zaglađivanje i sjaj kose. Bilo bi idealno kada proizvodi koje koristiš ne bi sadržavali sulfate, parabene ni silikone koji na kosi mogu učiniti dugoročnu štetu.

Designed by Yanalya / Freepik