Lepa i zdrava kosa san je svake devojčice, devojke, žene. Ali u nameri da imaju baš takvu kosu, mnoge pripadnice nežnijeg pola prave greške kojima je zapravo oštećuju. U nastavku otkrivamo o kojim je greškama reč i odmah donosimo i rešenja za njih:

Preterivanje sa šamponom za suvo pranje

Kada ne stigneš da opereš kosu, šampon za suvo pranje čini se kao najbolji proizvod na svetu, što i nije daleko od istine ako ga koristiš samo s vremena na vreme. Ali ako je on deo vaše svakodnevne beauty rutine, s vremenom će njegov učinak na kosu biti suprotan. Učestalim korištenjem hemikalija iz šampona za suvo pranje začepićeš pore na temenu i sprečiti cirkulisanje svežeg vazduha, što će dovesti do preteranog mašćenja kose.

Rešenje: Koristi šampone za kosu koji u sebi sadrže kompleks zobenih proteina koji će pružiti kosi bolji volumen, a regenerator nanosi samo na krajeve kose. Tako će kosa duže ostati čista te se neće zamastiti već nakon jednog dana pa ćeš moći izbeći svakodnevno korišćenje šampona za suvo pranje.

Izlaganje je previsokim temperaturama

Ako se vodiš logikom da ćeš brže osušiti ili oblikovati kosu ako fen, peglu ili figaro ugreješ na najvišu temperaturu, ne grešiš, ali ćeš tako kosu i mnogo brže oštetiti. Previsoka temperatura može da spališ kosu i u potpunosti ukloniš njena prirodna ulja te je učiniš beživotnom i suvom.

Rešenje: Izbegavaj maksimalnu temperaturu na alatima za stilizovanje kose i uvek koristi proizvode za zaštitu od toplote.

Upotreba alata za stilizovanje na vlažnoj kosi

Znamo da sušenje i peglanje ili uvijanje kose može oduzeti dosta vremena, ali zbog toga se ipak ne isplati preskočiti fen i stilizovati kosu dok još nije u potpunosti suva. Vlažna kosa je lomljivija i sklonija oštećenju pa ćeš je tako brže oštetiti nego kada je stilizuješ suvu.

Rešenje: Odvoji malo više vremena za pranje i stilizovanje kose kako bi je uvek stigli osušiti do kraja pre nego posegneš za peglom ili figarom.

Prečvrsto vezivanje repa

Još jedno popularno brzinsko rešenje za prljavu kosu je njeno vezanje u rep ili punđu. Ali to može biti jednako štetno za kosu kao i šampon za suvo pranje jer će previše zategnut rep ili punđa također s vremenom oštetiti kosu, pogotovo na prednjem delu glave.

Rešenje: Kosuje bolje da vežeš u opušteni niski rep ili punđu, a ako baš voliš da ti je svaka dlaka na svom mestu, umesto da je čvrsto stegneš, zaliži je gelom.

Foto: user18526052 – www.freepik.com