Šolja sveže kafe savršena je za početak dana, a istraživanja su pokazala da je šoljica popodnevne kafe odgovara  petominutnom opuštanju. Kofein se u svetu kozmetike također koristi  za podsticanje i buđenje kože, a to je jedan od razloga zašto i vi možete da ga uključite u svakodnevnu beauty rutinu.

Kafa je dobra za kosu i kožu jer sadrži pomenuti kofein. Ovaj sastojak u kozmetici je veoma cenjen. Ako pogledate etikete kozmetičkih proizvoda koje koristite, primetićete da je kofein prisutan u mnogim formulama.

Naravno, u zavisnosti od tipa kože i području koje se tretira, kofein deluje na različite načine, a mi vam donosimo recepte za neke beauty tretmane koji će vam sigirno biti od koristi.

Piling maska za lice

Kafa je prirodni eksfolijant i sjajna je za uklanjanje mrtvih ćelija kože. Podstiče proizvodnju kolagena i deluje protivupalno. Nakon opuštajuće maske od kafe koža na vratu i licu biće mekana, čista i glatka.

Potrebno je:
1 šoljica mlevene kafe (150 g)
1 šoljica smeđeg šećera (200 g)
3 kašike maslinovog ulja (48 g)
2 kašike meda (50 g)

Priprema: Pomešajte sve sastojke u posudi i pazite da maska ​​nije previše gusta. Tekstura bi trebala biti prilično lagana kako biste je lako naneli na lice. Nanesite sloj maske po celom licu i vratu. Dok to radite, iskoristite priliku da izmasirate kožu. Ostavite je na licu dok se ne osuši i isperite toplom vodom. Ostatak maske zatvorite i držite u frižideru. Masku nanosite jednom nedeljno.

Piling za usne

Usne daju najveći doprinos lepom osmehu, zato je potrebno da ih stalno održavamo hidriranim i zdravim. To se može postići konzumiranjem dovoljno vode, svakodnevnim korištenjem balzama za usne i uklanjanjem suve kože. Dobra stvar je što kod kuće možete napraviti jednostavan i jeftin piling.

Trebaće vam:

1 kašičica mlevene kafe
2 kašike maslinovog ulja (ili bilo kojeg drugog ulja koje preferirate)

Priprema: Oba sastojka pomešajte u šoljici ili posudi dok se ne sjedine. Trebali biste dobiti čvrstu pastu. Nanesite piling na usne i prstom lagano masirajte kružnim pokretima. Koristite najmanje tri puta nedeljno. Isperite vodom, a zatim nanesite omiljeni hidratantni balzam.

Šampon za lepšu kosu

Kafa sadrži svojstva koja je čine izvrsnom za negu kose i temena. Podstiče cirkulaciju krvi i uklanja mrtve ćelije kože sprečavajući gubitak kose. Takođe jača kosu, malo potamnjuje prirodnu boju i pruža prijatan miris. Ako sanjate o dugoj i zdravoj kosi, ovaj domaći šampon upravo je ono što vam treba.

Trebaće vam:

Neutralni šampon
5 šoljica mlevene kafe
1 šoljica vode

Priprema: Upotrebite šampon koji ne sadrži puno komponenti, najneutralniji koji imate u kupatilu. Zagrejte vodu, bez ključanja. Ostavite da se malo ohladi i u istoj šoljici pomešajte vodu s kafom. Promiješajte. Uz pomoć levka ulijte smesu u bočicu šampona. Zatvorite i dobro protresite. Nanesite šampon kao što biste to obično radili, masirajući teme kružnim pokretima. Ostavite proizvod da deluje 5 minuta i dobro isperite. Možete ga koristiti dva-tri puta nedeljno.

Zbogom podočnjci

Loš san, stres ili bolest česti su uzroci pojave kesice i tamnih krugova ispod očiju zbog kojih izgledate umorno i starije. Borba protiv njih je vrlo jednostavna, a to možete učiniti koristeći samo dva sastojka: kafu i krompir. Crna kafa povećava proizvodnju kolagena. Uz to, krompir sadrži vitamin B6 i vitamin D koji su dobri za kožu. Osim toga, osvežava izgled.

Trebaće vam:

1/4 šoljice koncentovane crne kafe bez šećera
2 kriške krompira

Priprema: Natopite dve kriške krompira u šoljicu vrlo hladne crne kafe. Ostavite kriške u kafi dva minuta i ocedite. Stavite kriške preko očiju i ostavite ih da odstoje 20 minuta.

Piling za telo

Kafa je vrlo dobra za borbu protiv celulita, jer, kao što smo već spomenuli, podstiče cirkulaciju krvi. To pomaže da se ukloni višak tečnosti koja se nakuplja u vezivnom tkivu.

Trebaće vam:

5 kašika mlevene kafe
3 kašike ulja pšenice
prozirna folija

Priprema: Oba sastojka pomešajte u činiji  dok ne dobijete gustu pastu. Nanesite smesu na područja tela koja smatrate problematičnim (bedra, ruke, zadnjicu i stomak). Obmotajte plastičnom folijom i ostavite 30 minuta. Uklonite plastiku, masirajte područje kružnim pokretima pet minuta i isperite toplom vodom. Koristite ga dva puta nedeljno.

 

Foto: www.freepik.com