Online kvalifikacije počinju 29. avgusta i nastaviće se do oktobra nakon čega će se održati završnica Svetskog prvenstva, koja je na rasporedu 7. novembra ove godine. Red Bull Rubik’s Cube takmičnje se trudi da pruži više mogućnosti i vidljivosti zajednici slagača kocke. Cilj takmičenja je da zagovara slaganje Rubikove kocke ili speedcubing kao profesionalni sport, te da omogući igračima da se takmiče u novim formatima.

Kako bi nastupili u kvalifikacijama, igrači će trebati da imaju digitalnu kocku i moraće da skinu jednu od dve mobilne aplikacije: Rubik’s Connected App ili GoCube Digital App. Pametna digitalna kocka je i dalje fizički objekat, ali ima mogućnost da se spoji na telefon ili tablet. Nakon spajanja sa aplikacijom, moguće je pratiti pokrete u stvarnom vremenu na displeju. Takođe meri i vreme potrebno za slaganje kocke.

Uporedo sa online opcijom, u Indiji i Rusiji će se održati lokalne državne kvalifikacije. Pobedinici globalnih i lokalnih kvalifikacija će se pridružiti šampionima iz 2019. godine, kojima je dodeljena direktna pozivnica, na završnici u novembru.

Takmičenje, koje se održava u saradnji sa kompanijom Rubik’s Brand, podeljeno je u tri discipline u muškoj i ženskoj konkurenciji: brzo slaganje, najbrže slaganje jednom rukom i jedan-na-jedan okršaj slaganja identičnog razmeštaja (re-scramble).

U Svetskom finalu 2019. godine, koje je održano u Moskvi, Amerikanac Max Park je osigurao pobede u disciplini 3×3 i najbrže slaganje jednom rukom, dok je Juliette Sebastian iz Francuske došla do titule najbrže slagačice u ženskoj konkurenciji, a Ricky Weiler iz Nemačke je poneo naslov šampiona u disciplini re-scramble.

Foto: Markus Berger / Red Bull Content Pool