Koliko puta si se zapitala da li je vaše prijateljstvo stvarno ili lažno? Donosimo ti šest načina pomoću kojih možeš otkriti istinu o svom prijateljstvu.

Ako misliš da tvoj prijatelj možda i nije prijatelj, pažljivo pročitaj ove savete koji će ti pomoći da proceniš da li je osoba vredna tvog prijateljstva. 

1. Sve mora biti  po njihovom ili nikako drugačije

Ovo je jedno od najvećih upozorenja i jedan od najlakših načina da uočiš lažnog prijatelja. Fleksibilnost je ključna u svakom odnosu, zato je važno da vaše prijateljstvo bude puno kompromisa. Ako je tvoj/tvoja BFF potpuno nefleksibilan/nefleksibilna, onda nešto nije u redu. To bi mogao da bude simptom njihove ličnosti, a i moglo bi biti nešto puno dublje. Prvi korak da rešite taj problem je da otvoreno priđete prijatelju i suočiti se s njim na lep način. Ako pristane da pokuša da se popravi dajte mu šansu, ali ako odbije da vidi da čini grešku, možda je vreme da se vaše prijateljstvo okonča.

2. Ismejava tebe i sve što ti voliš

Užasno je kad neko ismejava stvari koje voliš, ali posebno boli kada to radi osoba za koju vi kažete da je  vaš prijatelj. Važno je imati snove, strasti i želje u životu, a jednako je važno imati ljude oko sebe koji podržavaju te vaše snove, strasti i želje. Dakle, ako imate ‘prijatelja’ koji ne radi ništa osim što se ruga stvarima, hobijima, idejama u kojima vi uživate, ponovno razmislite o svom prijateljstvu.

3. Razgovara s tobom samo kad to njoj/njemu odgovara

Ne treba da objašnjavao koliko je ovo veliki znak lažnog prijateljstva. Prati kada tvoj prijatelj razgovara s tobom  i o kome ti priča. Ako ti se obrati samo kad mu treba nešto – vožnja, novac, veza – to je znak da taj neko nije sjajan prijatelj. Također, razgovara li s tobom a samo kad ste sami s njim? Ako vas ignoriše kad ste s drugima, nemojte to da trpeti!

4. Stalno ti priča sve o svima koje zna

Postoji izreka koja kaže: Ako to rade s vama, oni će to raditi i vama. To definitivno može biti slučaj kada je reč o identifikovanju lažnih prijatelja. Ako tvoj *prijatelj* loše govori o ljudima za koje tvrdi da su mu bliski, budi pomalo sumnjičav/sumnjičava. Jer da pogađaš, mogao bi to isto da radi i vama.

5. On/ona te ismejava

Šaliti se jedan s drugim je jedna stvar, ali šaliti se na tvoj račun je druga. Nije važno da li sami ili s grupom prijatelja – ako te ismejava to nije u redu. Prijatelji ne vređaju prijatelje. Ne bi im se sigurno svidelo ako bi vi to njima radili pa ne bi ni oni to trebali da rade tebi – to je krajnje jednostavno rešenje.

6. Ne pokazuje sreću zbog tebe kad se u tvom životu dese dobre stvari

Jad i ljubomora vole društvo tako da možete imati posla s lažnim prijateljem ako ti ne pruža podršku kada ostvaruješ ciljeve. Kad se čini da se stvari u tvom životu slažu i sve ide kako treba, prijatelj bi trebao da bude srećan zbog tebe! Ne bi trebalo da čini da se osećaš krivimili da te tera da umanjuješ svoja dostignuća.

Foto:  halayalex – www.freepik.com