Grickaš nokte? Ne baš lepu naviku, grickanje noktiju, verovatno imaš iz dana vrtića i znaš da je štetna je može dovesti do ulaska opasnih bakterija i virusa u tvoj organizam čak i ako često pereš ruke.

Pored unosa bakterija i virusa, grickanje noktiju može trajno oštetiti nokte i okolnu kožu. Grickanje noktiju, tvrde stručnjaci, također, može dovesti i do polomljenih zuba i problema s vilicom.

Grickanjem noktiju unosiš bakterije u usta putem prstiju. Naše ruke dolaze u kontakt sa svim vrstama krhotina i patogenih bakterija, a takve stvari zaglave pod našim noktima.  Kad staviš nokte u usta, kažu stručnjaci, ne postoji nikakva barijera za bakterije i viruse i njihov ulazak u tvoj organizam, a to može da dovede do bezazlene prehlade, ali i ozbiljnih stomačnih problema, a da ne spominjemo mogućnost zaraze korona virusom.

Donosimo ti savete stručnjaka koji nisu komplikovani, a koji mogu da ti pomognu da pobediš ovu lošu naviku.

1. Neka tvoji nokti uvek budu kratki i nalakirani 

Kratke nokte bez ivica mnogo je teže grickati, tako da postoji mnogo manja verovatnoća da posegneš za grickanjem. Ako ti skraćivanje noktiju postane rutina, na dobrom si putu da se odvikneš od svoje ne baš llepe navike.

2. Zaposli ruke 

Prema istraživanju sporvedenom 2013. godine čiji su rezultati objavljeni u iranskom časopisu za psihologiju držanje prstiju zauzetim izuzetno je efikasno u razbijanju navike grickanja noktiju. Treba pronaći predmet kojim možeš aktivno manipulirati rukama i koji će ti odvlačiti pažnju od poriva za grickanjem noktiju.

3. Daj sebi vremena

Ne možeš naviku da promeniš preko noći. Svako funkcioniše na drugačiji način i svakome će biti potrebno drugačije vreme da se odvikne od ove loše navike.

4. Nagradi sebe

Postavi ciljeve i nagrade za ostvarenja istih. Nagradi sebe na primer manikirom u salonu, ovo će te baciti u trošak, ali može i da pomogne da se odvikneš od grickanja.

Imaš li ti problema sa grickanjem noktiju i kako se boriš da tom lošom navikom? Podeli sa nama svoje iskustvo, savete, a mi ćemo rado preneti našim čitaocima.

Foto:  user18526052 – www.freepik.com