Koliko puta se desilo da čim treba nešto da kažeš pred većom grupom ljudi, ti se prosto toliko zbuniš i pocrveniš u licu? Milion puta? Nisi jedina! Pitaš se zašto dolazi do toga, a mi donosimo odgovore i savete kako da prestaneš da se crveniš svaki put kada imaš nastup pred publikom.

Verovatno si i sama primetila da uvek pocrveniš u situacijama koje su ti neprijatne ili kad se stidiš. A čim jednom počneš da crveniš, kreće začarani krug: kad drugi primete šta ti se dešava, postaješ još svesnija da se osećaš neprijatno pa se crveniš još više i ne znaš kako da zaustaviš tu navalu užasa.

Crvenilo izazivaju krvni sudovi u koži lica koji se pod stresom proširuju pa više krvi dolazi bliže površini kože.

Najčešći uzroci koji dovode do toga da se crveni u licu su psihološke prirode: teskoba, strah da će nas neko osuđivati, stres i manjak samopouzdanja.

Crvenilo nestaje kad ojačaš svoje samopouzdanje i kad konačno zavoliš samu sebe baš takvu kakva jesi, svoje stavove, mišljenje, izgled, odluke i sve ono što te čini jedinstvenom.

A da bi imala više samopouzdanja, i da sve manje crveniš u licu važno je da imaš pozitivan stav, da budeš strpljiva i da shvatiš da je sve ovo zapravo vežba.

Samo pozitivan stav

Ne budi prestroga prema sebi kad “razgovaraš” sa sobom, budi pozitivna, ne grdi se, nego pohvali sebe za sve dobro što si učinila i budi samoj sebi podrška za sve ono što ti i nije baš pošlo od ruke.

Budi strpljiva

Ne očekuj dramatične promene preko noći jer ćeš se baš razočarati. Samopouzdanje se gradi mesecima, pa čak i godinama. Ali važno je da ne odustaneš, već budi uporna i na kraju ćeš ti biti ta koja će izaći kao pobednica!

Vežba, vežba, vežba

Seti se kako je bilo kad si počela da voziš bicikl ili rolere: prve vožnje su bile nespretne, užasno si se plašila i svaki čas si padala, a danas bi verovatno mogla da voziš bez ruku i izvodiš raznorazne trikove. Isto je i sa samopouzdanjem, zato vežbaj i veruj u sebe!

Foto: diana.grytsku – www.freepik.com