Baš poput kože i naša kosa prolazi kroz promene kako se menjaju godišnja doba i negu treba prilagoditi aktuelnim vremenskim prilikama.

Leti je lakše uviti kovrdže, dok se tokom hladnijeg vremena one časkom ispravljaju, jer je vazduh vlažniji i kosu čini težom. Već vam je jasno da na kosu utiče ono što se dešava napolju (kiša, vetar, sneg), a svoj plan nege zaista treba da prilagođavamo i sezonama koje se menjaju, prenosi portal MindBodyGreen.

Zimi je kosa izložena toploti radijatora, termo peći, klima uređaja, suvom i hladnom vazduhu. Suv vazuduh i sušenje kose fenom uništavaju njezin izgled. Uz to, i vrući tuševi mogu naštetiti kosi kaže Leonardo Manetti, frizer.

Ali kako to sve sprečiti?

Za početak pokušajte da ograničte vreme koje provodite pod vrelim tušem ili tokom sušenja kose fenom, ali i u svoju rutinu održavanja kose dodajte više hidratantnih proizvoda.

Za više teksturiranu ili kovrdžavu kosu, neke tipične promene videćete kad se vlaga u vazduhu menja u više suvog vazduha, a kosa koja je nekada bila kovrdžava i kojom se nije moglo upravljati, sada je mirnija i lakše ju je održavati – kaže Manetti.

Naravno, suvi vazduh dolazi s vlastitim nizom izazova, zato morate da imate na umu da kovrdže izgledaju suvo te po potrebi koristi hidratantne proizvode za negu kose.

Leti onima s ravnom kosom ili blagim talasima može biti nemoguće da zadrže određeni volumen u korenu. Između znoja, vlage i povećane proizvodnje sebuma, kosa obično pada oko vlasišta.

– Ljudi s finom ili ravnom kosom mogli bi otkriti da hladniji vazduh uzrokuje dodatan volumen kose. Međutim, mogu otkriti da je njihova kosa sklonija statičkom elektricitetu zbog nedostatka dodatne vlage – objasnio je Manetti.

Tokom zime tu su i šeširi i kape sa kojima kosa treba da se izbori. Šarene, tople kape i šik šeširi vas greju, ali prave probleme frizurama. „Uvojci mogu postati ravni ili se poremetiti kad se nose šeširi, kape, šalovi – pa, isto je i za ravnu  kosu, jer teško može da zadrži oblik“, kaže Manetti. „Ovi tipovi kose obično imaju statičnost i manje elastičnosti, zato pokušajte da nosite jakne i kapute s kapuljačom umesto pripijene kape.“

Iako su perut i suvo vlasište dva različita stanja, oni često imaju slične simptome (ljuspice i nadraženost), mogu biti istovremeno prisutni na istom vlasištu i uvek znače da trebate obratiti veću pažnju na negu vlasišta. Perut je složeno stanje koje se događa kada je vaša koža posebno osetljiva na oblik kvasca koji prirodno raste na našoj koži, a rezultat su perutanje kože i upale. Postoji nekoliko prirodnih načina da se popravi stanje ali i mnogobrojni proizvodi za njegovo sprečavanje.

Što se tiče suvog vlasišta, „Tipično je također primetiti zimi da ne samo da je vaša kosa više suva, već je i vaše vlasište“, kaže stilista  Megan Taylor. Razmislite o upotrebi umirujuće maske za vlasišta, poput one napravljene od aloe.

Tokom zime veći problem postaje i šamponiranje, zato ograniči broj pranja kose. Koliko često perete kosu? To je složeno pitanje koje svima izgleda dramatično drugačije, jer zavisi od tipa kose, tipa vlasišta, kao i životnog stila. Jedan od faktora koji može uticati na koju je vaše okruženje i vreme.

Sa dolaskom hladnijih dana možete malo razmisliti i o razređivanju šampona, odnosno pranja kose. „Preterano šamponiranje definitivno može pridoneti suvoći kose, a neće pomoći ni kod statičkog elektriciteta“, kaže Megan Taylor.

„Pokušajte steći naviku pranja kose drugi dan ili čak ređe.“ – naglašava Taylor.

Sada verovatno imate više vremena za tretmane – iskoristite ga. Hladno vreme zahteva ugodno vreme u topolom domu, zar ne? A budući da – pogotovo sada – verovatno provodimo više vremena u zatvorenom, iskoristite prednost i dodajte nekoliko tretmana više nego što biste inače mogli „Budući da zimi svi provodimo više vremena kod kuće, stvorite režim koji obnavlja vlagu u kosi nedeljno ili na dve medelje“, savetuje Manetti i nastavlja. „Volim da moji klijenti koriste maske Circle Chronicles iz Davinesa ako se ne žele obavezati na masku veće veličine. Oni imaju ponešto za svakoga, a to je pojedinačno pakovanje iz kojeg obično možete dobiti dve upotrebe, ovisno o količini vaše kose „. Također možete isprobati neke od DIY maski.