Kvasac se nikada nije koristio samo za prirpemu hrane, već su ga još u prošlosti žene koristile za prirodnu negu kože lica i kose. U antičko doba žene su kvasac koristile da bi im koža bila glatka, čista i nežna i kako bi sprečile pojavu akni i bora.

Pekarski i pivski kvasac bogati su vitaminima B kompleksa, kao što su B1, B2, B6 i B12, te aminokiselinama, ali i mnogim mineralima među kojima su fosfor, kalijum, cink, gvožđe, mangan, kalcijum, magnezijum. Svi ovi sastojci kvasac čine idealnim preparatom za negu kože, kose i noktiju na potpuno prirodan način.Kvasac osvežava, pročišćava, hidrira, jača kožu i regeneriše je, obezbeđuje bolju prokrvljenost i štiti kožu od slobodnih radikala koji mogu da je oštete.

Zato vam donosimo nekoliko recepata za pripremu raznih maski za negu lica, kose i kože, čiji je glavni sastojak kvasac, a kako ste na raspustu imate vremena sve da ih isporbate ovih dana i da nam javite prve utiske.

Maska za lice od kvasca i mleka

Za pripremu maske potrebni su sledeći sastojci:

– 1 kockica svežeg kvasca

– 3 kašike mleka

Priprema:

Zagrejati mlijeko, dodati kvasac i umutiti da se dobije kremasta smesa. Dobijenu smesu naneti na lice i vrat, ostaviti da deluje 15-20 min, a potom isprati mlakom vodom.

Maska za lice od kvasca, meda i maslinovog ulja

Za pripremu su potrebni sledeći sastojci:

– 1 kockica svežeg kvasca

– 1 kašičica prirodnog pčelinjeg meda

– 2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja

Priprema:

Na tihoj vatri zagrejati maslinovo ulje, dodati kvasac i med i mutiti dok ne dobijete kremastu masu. Dobijenu masu odmah nanesite na lice i ostavite da odstoji na licu dok se skroz ne osuši i stvrdne. Nakon toga prstima otklonite stvrdnutu masku i lice operite mlakom vodom.

Kvasac je odličan za prirodnu negu kože i kose

Maska za lice od kvasca i meda

Za pripremu ove maske potrebni su sledeći sastojci:

– 1 kockica svežeg kvasca

– 1 kašičica prirodnog pčelinjeg meda

Priprema:

Pomešati med i kvasac, zatim ih umutiti da se dobije fina i kompaktna smesa. Dobijenu masku nanesite na lice, ostavite da deluje oko 20 min, a zatim isperite mlakom vodom.

Maska za kosu od kvasca

Za pripremu ove maske potrebni su vam sljedeći sastojci:

– 1 kockica svežeg kvasca

– 1 jaje

Priprema:

Jaje umutiti, dodati kvasac i opet umutiti da se sedine u kremastu smjesu. Na mokru kosu nanesite ovu masku, zatim kosu uvijte aluminijumskom folijom pa peškirom. Nakon 20-30 minuta kosu isperite šamponom.

Krema za ruke sa kvascem

Za pripremu kreme potrebni su sledeći sastojci:

– 1 kockica svežeg kvasca

– 1 kašika kreme za ruke

Priprema:

Sastojke pomešati pa dobijenu smesu namazati na ruke u debljem sloju. Na ruke navucite pamučne rukavice i ostavite da krema deluje celu noć. Ujutru isperite i nanesite kremu za ruke koju koristite..