Da li si se ikada zapitala da li se tuširaš pravilno? Pa ko još ne zna da se tušira? Hmm… većina nas nesvesno pravi greške koje mogu naškoditi našem organizmu i lepoti, zato donosimo listu pet najčešćih pogreški prilikom tuširanja koje ćemo svi odmah ispraviti.

Prevruća voda

Ovo je verovatno najčešća greška: dok nam vruća voda prija u hladnim jutrima, ona je štetna za kožu jer uklanja prirodnu masnoću s nje i čini je suvom i sklonom perutanju. Jednako je štetna i za kosu, stoga pokušaj šampon i regenerator da ispiraš mlakom vodom, a ako možeš podneti hladnu – još bolje: kosa će ti biti zdrava i sjajna.

Svakodnevni piling

Piling je dobar za kožu jer uklanja odumrle ćelije, ali ne smemo da ga koristimo baš često jer tada koža pojačano luči masnoće kako bi vratila vlagu izmučenoj koži. Zbog toga koža postaje sklona taloženju bakterija i prljavštine. Jedan do dva puta nedeljno više je nego dovoljno za piling.

Previše često pranje kose

Iako ne zvuči primamljivo, malo masnoće na kosi je poželjno jer štiti kožu temena. Zato nemoj prati kosu svaki dan jer time sve više isušuješ teme i činiš svoju kosu slabom i beživotnom. Dva pranja nedeljno biće dovoljno – ili tri, ako ti se baš jako masti.

Sve radiš istovremeno

Mnoge devojke pokušavaju pod tušem da peru zube ili čupaju obrve. To nije dobra ideja, jer kad više stvari radimo istovremeno, tada ništa ne uradimo kako treba. A nije pametno ne oprati zube kako treba jer ti onda sleduje karijes i odlazak kod zubara.

Stari sunđer

Ako nedeljama koristiš isti sunđer prilikom tuširanja, verovatno na svoje telo opet nanosiš bakterije i odumrle ćelije koje se na njemu nakupljaju. Sunđer treba redovno ispirati u vrućoj vodi i antibakterijskom sapunu, ali to nije trajno rešenje. Zameni ga novim barem jednom mesečno.