Sigurno ćete se složiti sa nama kad kažemo da roditelji stalno nešto brane, prigovaraju, drže predavanja, određuju, proveravaju… ali tako mora biti. Ipak čini nam se da neki roditelji malo preteruju: proveri jesu li i tvoji među njima, da li su prestrogi

Preturaju ti po stvarima

Ako ti mama i tata redovno čitaju poruke na mobilnom, njuškaju po tvom kompu ili prevrću po fiokama, to nije OK. Svako ima pravo na privatnost. Tvoji roditelji bi svojim postupcima trebalo da ti pokažu da veruju kako si u stanju da donosiš dobre odluke. Naravno, druga je stvar ako oni sumnjaju da si upletena u neke radnje koje bi ti mogle naštetiti (alkohol, droga, kladionice). Nadamo se da nisi.

Brane ti da se viđaš s prijateljima

Ako ti svaki vikend prođe u učenju, pospremanju stana, treniranju… a društvo uopšte ne vidiš, to je definitivno znak da tvoji roditelji preteruju. Druženje s prijateljima važan je deo odrastanja i roditelji ne bi trebalo to da ti brane, čak i u u ovim uslovima kada je korona. Pokušaj s njima da dogovoriš neki kompromis: ako završiš sve svoje obaveze na vreme, neka ti dopuste da određeno vreme za provedeš s najboljom drugaricom kod tebe ili nje, ili da izađeš sa nekoliko drugara u šetnju.

Tvoji prijatelji ih se boje

Tvoja drugarica se preznoji svaki put kad joj kažeš da dođe po tebe i umire od staha zbog susreta s tvojom mamom? To nije dobar znak. Tvoji roditelji bi trebalo da budu prijateljski raspoloženi prema tvojim prijateljima jer su oni deo tvog sveta. Razgovaraj s njima o tome da malo opuste stav pred tvojim prijateljima.

Ne smeš da imaš dečka

Možda se tvoji roditelji boje da si još previše mlada za dečka, ali treba da im objasniš da viđanje s momcima nije ništa drugo nego odlazak na sok ili u bioskop. Izlasci su važan deo odrastanja. Družeći se s mladićima svojih godina možeš saznati štošta o sebi, a i naučiti da komuniciraš i otkriti koje osobine ceniš kod drugih.