Svi znamo da je velika muka jesti zdravo, a prvi korak je svakako doručak. Nutricionistkinja Frances Largeman-Roth otkrila je koje su to namirnice koje su idealne za doručak, prenosi portal Real Simple.

Jaja

Možda najsvestranija hrana koju znamo, jaja čine ukusan, brz i hranjiv doručak u bilo kojem obliku – od kajgane do mekano kuvanih jaja do posluživanja na tostu uz avokado, u kišu ili uz tortilje kao rančerska jaja (huevos rancheros su klasično meksičko jelo za doručak). Prema Largeman-Rothu, jaja su jedan od retkih izvora vitamina D. „To je neophodno za pravilnu imunološku funkciju, posebno zato što većina nas nema dovoljno vitamina D (a još manje zimi)“, kaže nutricionistkinja. Svako jaje sadrži 44 IU vitamina D, kao i 6 grama proteina, plus holin za zdravlje mozga.

Zob

„Zob je predivan sastojak“, kaže Largeman-Roth. „Možete ga koristiti u pecivima, ostaviti preko noći u jogurtu, i naravno kao zobene pahuljice. Možete ih i samleti i koristiti kao brašno.“ Bez obzira kako odlučili da koristite zob, on je predivna za vaše srce. Topiva vlakna koja sadrže, beta-glukan, imaju sposobnost prirodnog snižavanja nivoa holesterola. Osim toga, zob sadrži otporni skrob koji deluje poput vlakana i pomaže vam da se duže osećate sitiji. To znači da ako pojedete činiju zobenih pahuljica ujutro, nećete posegnuti za međuobrokom pre ručka.

Zeleni smoothie

Zeleni sok može biti zmijsko ulje prepuno šećera, ali zeleni smoothieji sadrže brojne zdravstvene beneficije. „Volim smoothieje jer toliko toga možete spakovati u jednu čašu“, kaže Largeman-Roth. „Jedan od mojih omiljenih je Zinger od banane i avokada (vidi dole) iz moje knjige Smoothies & Juices: Prevention Healing Kitchen. To je mešavina voća, povrća i bilja, prepuna vitamina B grupe. Odličan je kao odabir pre treninga.“ Dodatni savet: Možete dodati i malo papričica jalapeño kako biste još više otvorili oči (doslovno).

Banana-avokado zinger

Potrebno za 2 porcije:

1/2 šolje ohlađene kokosove vode

1 seckana zamrznuta banana

1 mali avokado, bez koštica i oguljen

1/2 šolje smrznutih komadića ananasa

1/4 šalice naseckanog svežeg peršuna

2 kašike svežeg soka limete

Izblendajte i poslužite.

Tost od pšeničnog kiselog testa

„Malo je stvari koje su bolje komada pečenog kiselog testo“, kaže Largeman-Roth. „Volim hleb od kiselog testa od celovitog zrna pšenice namazan maslacem od badema ili susama. Tada ću ga preliti svežim voćem poput narezanog grožđa ili semenki nara, te posipom semenki bundeve, kikirikija ili semenki konoplje za dodatne hranljive sastojke i hrskavost.“ Budući da se kiselo testo teškoo žvaće, Largeman-Roth objašnjava da je potrebno dosta vremena da se pojede, a polako jesti pomaže vam da budete pažljiviji oko toga što unosite u svoje telo.