Početkom godine tradicionalno se dodeljuje Nagrada Politikinog Zabavnika za najbolje književno delo namenjeno mladima objavljeno u prethodnoj godini na srpskom jeziku. U konkurenciji za najbolje delo u 2020. našlo se 55 naslova, od kojih je u uži izbor ušlo šest, a među njima su dva romana za mlade u izdanju Kreativnog centra: Sve što (ni)sam želela Dragane Mladenović i Crna ptica Aleksandre Jovanović.

Prvi roman naše poznate pesnikinje Dragane Mladenović Sve što ni(sam) želela, sa ilustracijama Dušana Pavlića, obraća se prvenstveno tinejdžerima, ali može biti interesantan i mlađoj deci, kao i odraslima.

Tema romana veoma je aktuelna. Kompjuterski virus iznenada prelazi na ljude i u gradu je vanredna situacija. Dvanaestogodišnja Nina slučajno se našla odvojena od roditelja, u kući svoje bake, a da stvar bude još zanimljivija – tu je i sedmak Maks, njena tajna simpatija iz škole. Na taj način započinje prva knjiga budućeg serijala čiji su glavni junaci Nina i Maks. Dragana Mladenović piše lako, duhovito, dobro razume sve ono što njeni junaci vole i zbog čega brinu i prava je majstorica brzog i britkog dijaloga.

Roman Crna ptica, namenjen, pre svega, starijim osnovcima, ali i svim ljubiteljima dobre priče, napisala je Aleksandra Jovanović, studentkinja master studija dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, koja je za svoj poetski rad dobila Nagradu Mladi Dis. Crna ptica je njen prvi roman, koji uspešno spaja elemente fantastike, horora, psihološkog romana i univerzalne priče o odrastanju. Ilustraciju na koricama uradio je Dobrosav Bob Živković.

U svom prvom romanu za decu, smeštenom u mali grad i jednu običnu porodicu, autorka se bavi univerzalnim temama – kako se nosimo s tugom, da li umemo da razgovaramo o njoj, kako je ispoljavaju deca, a kako roditelji, i šta nam je zaista potrebno da bismo nakon gubitka nastavili dalje. Ona vešto kombinuje realističko pripovedanje s fantastikom i pred očima čitaoca stvara dva podjednako uverljiva sveta između kojih se devojčica Želja kreće.

Žiri za dodelu Nagrade Politikinog Zabavnika, u sastavu akademik Aleksandar Кostić, psiholog (predsednik), Irena Špadijer, profesorka Filološkog fakulteta u Beogradu, Petar Arbutina, izvršni direktor Službenog glasnika, Milorad Milinković, filmski reditelj, i Petar Milatović, u ime Redakcije 21. januara saopštiće ime dobitnika, dok će nagrada (plaketa i novčani iznos) biti tradicionalno uručena 25. januara 2021. godine, na Dan Politike.

Ovu prestižnu nagradu do sada su osvojila četiri izdanja Kreativnog centra: Sve je u redu (2017), (Ne) pitaj me kako sam (2015) i Cipela na kraju sveta i Stilske igre (2014).