Prvi roman naše poznate pesnikinje Dragane Mladenović Sve što ni(sam) želela, objavljen u izdanju Kreativnog centra, sa ilustracijama Dušana Pavlića, obraća se prvenstveno tinejdžerima, ali može biti interesantan i mlađoj deci, kao i odraslima.

Tema romana veoma je aktuelna. Kompjuterski virus iznenada prelazi na ljude i u gradu je vanredna situacija. Dvanaestogodišnja Nina slučajno se našla odvojena od roditelja, u kući svoje bake, a da stvar bude još zanimljivija – tu je i sedmak Maks, njena tajna simpatija iz škole. Na taj način započinje prva knjiga budućeg serijala čiji su glavni junaci Nina i Maks.

Kreativni centar i Super Teen predstavljaju i poklanjaju roman Sve što ni(sam) želela

„Roman Sve što (ni)sam želela napisan je u formi dnevnika. Popunjava ga jedna prilično (ne)obična dvanaestogodišnja Nina Kovač, kako bi se snašla u ludilu u koje je upala. Haosu u njenim mislima dodatno doprinosi činjenica da dane u karantinu provodi s najpopularnijim učenikom u školi, sedmakom Maksimom Maksimovićem. Izvan te podele po popularnosti i uzrastu, ispostaviće se da su ona i on deca poput drugih mlađih tinejdžera koje možda poznajete, jedino što Nina i Maks moraju sami da se snađu i da jedan težak period preguraju bez roditeljske potpore“, navodi autorka.

Dragana Mladenović piše lako, duhovito, dobro razume sve ono njeni junaci vole i zbog čega brinu i prava je majstorica brzog i britkog dijaloga. Iako Nina i Maks prolaze sve faze tipičnog tinejdžerskog poznanstva, od zbunjenosti, preko svađe, do simpatije, u njihovom odnosu nema ničeg sladunjavog. Tokom boravka u bakinoj kući, glavni junaci su prinuđeni da se zbliže jer su upućeni samo jedno na drugo dok se suočavaju s brojnim izazovima, od toga kako i gde nabaviti hranu, čime se tuširati i prati zube, kako pomusti kozu ili umesiti hleb, uz nemogućnost da se to pronađe na Guglu. U tako neobičnim okolnostima Nina i Maks se ponašaju izuzetno zrelo i zajedno prevazilaze svoje lične dileme i nesigurnosti. Istovremeno, oni pažljivo posmatraju dešavanja u svetu oko sebe, shvataju važnost saradnje i solidarnosti i na taj način brzo odrastaju.

Dragocenost ovog karantinskog trilera Dragane Mladenović je svakako u tome što na jedan vedar i komičan način, iz ugla mladih, obrađuje aktuelne pandemijske traume, te tako može poslužiti kao pogodna pripomoć u obrađivanju teških emocija koje pritiskaju mnoge. Zato je Sve što (ni)sam želela roman koji se pojavljuje upravo u trenutku kada je najpotrebniji.

                                                                                                                                                                                                                                                               Blog Knjigoskop

Dragana Mladenović (1977) diplomirala je i magistrirala na Filološkom fakultetu u Beogradu. Živi u Pančevu i radi u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti. Objavila je nekoliko zbirki poezije, knjiga Rodbina prevedena je na nemački i švedski, a pesme su joj prevođene na italijanski, engleski, francuski, grčki, mađarski i slovenački. Tvornica, Omot spisa i Rodbina prevedene su na makedonski pod objedinjujućim naslovom Građa za lep roman (2013). Radovi Dragane Mladenović objavljivani su u svim značajnijim antologijama savremenog srpskog pesništva, kao i u književnim časopisima i strip izdanjima. Dobitnica je tri nagrade za poeziju i jedne za priču.

U izdanju Kreativnog centra objavljena joj je zbirka pesama za decu Dar-mar, priča za mlađe osnovce Gospodin Oliver i roman za starije osnovce Sve što (ni)sam želela.

I danas smo za vas spremili poklone u saradnji sa izdavačkom kućom Kreativni centar poklanjamo roman „Sve što (ni)sam želela“. Kako biste učestovali u akciji potrebno je da nam se javite na mail redakcija@superteen.rs i da odgovorite na pitanje „Kako se zove simpatija Nine Kovač?“.  Pored toga nam napišite ime, prezime, adresu i grad, kao i koje ste godište. I da ova akcija važi za Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Hrvatsku i Sloveniju. Igramo se do 30. oktobra do 23.59 , a imena dvoje dobitnika ćemo objaviti na našem IG profilu u storyju.