Kreativni centar i Super Teen predstavljaju i poklanjaju knjigu U potrazi za suncem

U izdanju Kreativnog centra objavljena je knjiga U POTRAZI ZA SUNCEM autorke Ivane Lukić, dobitnice nagrada Neven Politikin Zabavnik. Dve drugarice krenule su u potragu za suncem. Ponele su sa sobom suncokret, kanarinca i ranac pun raznoraznih potrepština. Ipak, na ovom putovanju, pored mape i baterijske lampe, biće im potrebno i nešto hrabrosti i istrajnosti, kao i mnogo dobre volje.

Ivana Lukić, psihološkinja i profesorka u jednoj beogradskoj gimnaziji, poznata je našoj čitalačkoj publici po knjigama koje piše za veoma osetljivu ciljnu grupu – nju čine tinejdžeri. Pisati za mlade nije nimalo lako, no izgleda da je Ivana Lukić spontano došla do čarobne formule koja bi mogla da ih vrati knjigama i čitanju. Tajna se zapravo krije u sasvim jednostavnim sastojcima, koji su osnova svakog dobrog pripovedanja – ona izbliza poznaje svoje junake i ume autentično da „progovori“ njihovim glasom i u njihovo ime. Uz to, taj glas je veoma iskren i pun simpatija i razumevanja za probleme s kojima se tinejdžeri suočavaju, čime je i uspela da zadobije poverenje ovih veoma zahtevnih čitalaca.

Odrednice njene profesionalne biografije svakako su doprinele načinu na koji se formirala kao spisateljica, pa su u svim njenim knjigama – izdanjima Igra odrastanja (Nagrada Neven za popularnu psihologiju), (Ne) pitaj me kako sam (Nagrada Politikinog Zabavnika u oblasti književnosti za mlade) i Početak nečeg velikogvidljiva preplitanja autorskog pogleda iz perspektive psihologa i sasvim specifičnog, gotovo minimalističkog stila pisanja.

Neobičan senzibilitet njenih knjiga, u kojima se često susrećemo s neimenovanim junacima, bez naglašenih spoljnih odrednica, ali s veoma dubokim i bogatim unutrašnjim životom, koji nam se često otkriva kroz unutrašnje monologe, na poseban način ocrtava svet mladih ljudi. On leluja na granici između sna i jave, na onom mestu gde se susreću njihove želje i nade sa stvarnim svetom i svim izazovima koje on sa sobom nosi.

U najnovijoj knjizi, pod naslovom U potrazi za suncem, dve najbolje drugarice kreću u neobičnu pustolovinu. One lutaju nepoznatim predelima, suočavaju se s preprekama i savlađuju ih svaka na svoj način, a sve to u potrazi za suncem, čiju simboliku nije potrebno posebno objašnjavati.

 

Kreativni centar i Super Teen predstavljaju i poklanjaju knjigu U potrazi za suncem

Kratki isečci njihovih razgovora otkrivaju nam ono što autorka želi da poruči kao važno na tom putu potrage. Ovi svojevrsni znakovi pokraj puta pomažu junakinjama, a samim tim i čitaocima, da istraju u svojoj nameri i stignu na određeni cilj. I to je jedina čvrsta linija kojom je vođena ova priča. Ona je otvorena za sva druga tumačenja upotrebljenih simbola i pronalaženje onih značenja koja su u tom trenutku važna za čitaoce.

Kreativni centar i Super Teen predstavljaju i poklanjaju knjigu U potrazi za suncem

Otuda se ovoj samo naizgled maloj knjizi, uz mlade, i odrasli mogu uvek vraćati u vreme svih svojih potraga. Na kraju puta kojim nas vode ove dve mlade devojke autorka nam još jednom otkriva da sve ono što nam je potrebno već nosimo u sebi.

Kreativni centar i Super Teen predstavljaju i poklanjaju knjigu U potrazi za suncem

Posebnu vrednost knjige čine predivne ilustracije Marice Kicušić. Njen jedinstveni ilustratorski senzibilitet poklopio se sa zahtevnošću teksta, pa smo kao odgovor dobili izmaštane predele i likove koji na pravi način prate priču Ivane Lukić. Pune kolorita i neobične simbolike, ove ilustracije na sebi dugo zadržavaju pogled čitaoca, koji tu može pronaći i prepoznati višeslojna značenja što ih ova knjiga nosi.

Prelistajte knjigu
https://issuu.com/kreativnicentar/docs/u_potrazi_za_suncem_

Ivana Lukić (1977) radi kao školski psiholog i profesor u XIV beogradskoj gimnaziji. Do sada je objavila pet knjiga: Odeljenski starešina (koautor), Igra odrastanja, (Ne) pitaj me kako sam, Početak nečeg velikog i U potrazi za suncem.

Učestvovala je kao saradnik u izradi nekoliko knjiga i udžbenika i pisala je za časopise Tik-Tak i National Geographic Junior.

Dobitnik je Nagrade Neven za 2014. godinu za knjigu Igra odrastanja u oblasti popularne nauke i Nagrade Politikinog Zabavnika 2015. godine za knjigu (Ne) pitaj me kako sam.

Koautor je i voditelj kreativno-psiholoških radionica koje se odnose na različite teme namenjene deci i odraslima. Bila je i edukator u kampovima za decu. Voli da radi s decom i mladima.

I danas smo za vas spremili poklone u saradnji sa izdavačkom kućom Kreativni centar poklanjamo čak 3 knjige „U potrazi za suncem“. Kako biste učestovali u akciji potrebno je da nam se javite na mail redakcija@superteen.rs i da odgovorite na pitanje „Ko je autor ilustracija u knjizi U potrazi za suncem?“.  Pored toga nam napišite ime, prezime, adresu i grad, kao i koje ste godište. I da ova akcija važi za Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Hrvatsku i Sloveniju. Igramo se do 21. februara do 15.00 , a imena troje dobitnika ćemo objaviti na našem IG profilu u storyju.