Kada smo se upustili u BUDI avanturu 2006. godine, mnogi su mislili da je naša ideja ludost, ali 15 godina kasnije, ispostavilo se da radimo pravu stvar. Ono što smo naučili, na putu ka našem BUDI dečjem ostrvu, je da svakodnevne male ludosti i čarolije život čine lepšim i uzbudljvijim.

Tema 9. BUDI festivala „Male ludosti – velike mudrosti“, inspirisana je najpoznatijim italijanskim lutkom na svetu „Pinokijem“. Karlo Klodi, novinar, poslao je uredniku novina u Rimu nekoliko kratkih epizoda o životu drvenog lutka i njegovim malim ludostima.

Po objavljivanju 1881. godine, avanture Pinokija su pridobile simpatije mališana i postigle veliki uspeh. Kasnije je ovaj lik pretočen i u filmove, crtane filmove i predstave, stripove, knjige, ilustracije i stekao je planetarnu popularnost. Inspirisao je i generacije budućih umetnika, a nas, 140 godina od njegovog rođenja, da odaberemo Italiju kao zemlju gosta domaćina predstojećeg festivala.

Italija je, takođe, i kolevka kulture i umetnosti. Od Rimskog carstva, preko renesanse, do moderne umetnosti, italijanska kultura je predstavljala uzor ostalim evropskim zemljama. Mnogo značajnih ličnosti je ostavilo neizbrisiv pečat: Leonardo da Vinči, Botičeli, Rafaelo, Mikelanđelo, Vivaldi, Sergio Leone, Federiko Felini, Osvald Kavandoli, Roberto Benini, Armani… Uz pomoć hrabrih italijanskih moreplovaca i vizionara otplovićemo na BUDI ostrvo i otkriti blago umetnosti i znanja.

BUDI festival tradicionalno otvaramo 15. maja na Svetski dan porodice, koja je takođe, veoma važna i za italijansku kulturu, jer se osim najužeg kruga, veoma se poštuje i širi krug porodice.

Dobro došli na 9. BUDI festival koji slavi MALE LUDOSTI – velike mudrosti!