Pojava akni u pubertetu je česta pojava i upravo zato što je ovo doba života koje je najosetljivije, tinejdžeri se susreću sa raznim oscilacijama u samopouzdanju. Promena hormona utiče na razne promene na koži te može doći do ozbiljnih problema kada je u pitanju crvenilo kože koje je veoma uočljivo. Kako bi se ovaj proces zaustavio, ili barem kontrolisao, potrebno je posvetiti malo vremena i pažnje lečenju ovog problema. Ponekad je dovoljna upotreba raznih krema koje odgovaraju tipu kože, dok su ponekad potrebne sitne intervencije kako bi se koža vratila u normalu.

Prihvati svoju kožu

Kako bi se ovaj problem počeo rešavati, potrebno je da osoba koja ima problem shvati da je koža podložna svim promenama koje nas okružuju i da se najčešće sve ispoljava na njoj. Bilo da je u pitanju masna, seboreična ili jednostavno problematična koža, potrebno je prihvatiti situaciju i raditi na rešavanju problema. Mnogi tinejdžeri beže od problema pa pokušavaju da raznim korektorima i puderima sakriju problem, ali često nanošenje neodgovarajućih proizvoda ume dodatno da pogorša problem. Prihvati svoju kožu kao deo sebe jer je to prvi korak u rešavanju ozbiljnog problema.


Poseta dermatologu od poverenja

Nije lako slušati komentare o svom licu i gledati nepoznate prolaznike kako zagledaju crvenilo i akne na tvom licu. Sve ovo dodatno opterećuje onoga ko se već bori sa ovim problemom te je neophodno pronaći dermatologa i kozmetičara koji su bili uspešni u uklanjanju ovih problema. Oni će odrediti tip kože na osnovu čega će prepisati razne preparate koji će uticati na smanjivanje pojave akni i crvenila. Samo osobe koje su stručne za to mogu da pronađu uzrok problema i pronađu najbolje rešenje za njegovo uklanjanje.

Uklanjanje ožiljaka

Najveći problem kada je u pitanju samopouzdanje stvaraju ožiljci koje većina preparata ne može da ukloni u celosti. Ovo je ujedno i glavni uzrok manjka samopouzdanja jer čak i nakon izlečenog problema, ostaju ožiljci kao podsetnik na problem. Jedan od najboljih načina da se ovo spreči jeste efikasno lasersko lečenje akni i ožiljaka od akni koje predstavlja savremenu metodu koja ima najbolje rezultate. Ovaj tretman vraća koži preko potreban sjaj i elastičnost što će svakome ko se borio sa aknama da vrati izgled pre problema.

Uvek na oprezu

Ako je neko jednom imao problem sa aknama, zna koliko ovaj problem može da bude uporan i da se javi nenadano, čak i nakon truda da se sve prevaziđe. Upravo zato stalno treba voditi računa o higijeni – nikada se lice ne dira prljavim rukama, potrebno je umivati se ujutru i uveče odgovarajućim sapunom ili sredstvom za umivanje i uvek koristiti čist peškir ili jednokratni ubrus. Pored toga, čak iako je problem rešen, potrebno je održavati čisto lice što se može postići laganim kremama i losionima koji su specijalno određeni za tip kože koji imamo.


Nisu sve lađe potonule

Jedan od okidača za pojavu akni je stres i to je nešto na šta delimično možemo da utičemo. Postoje istraživanja koja povezuju stres sa brzim nastankom upalnih procesa iz kojih nastaju akne koje se samo šire i proces njihovog sprečavanja je dug i uporan. Stresne situacije na koje možemo da utičemo treba svesti na minimum kako bismo se zaštitili od upornih akni. Ukoliko dođe do crvenila ili akni, ne treba očajavati, potrebno je odmah odreagovati sa preparatima i prirodnim oblozima koji će ublažiti upalu i sprečiti njeno dalje širenje.

Samopouzdanje se lako poljulja ukoliko dozvolimo da nas problem preokupira i utiče na naš život. Potrebno je svu tu energiju uložiti u rešavanje problema kako bismo ga rešili i vratili pozitivnu energiju u naš život. Nije lako misliti pozitivno kada nas nešto što utiče na naš izgled nervira i preokupira, ali treba razmišljati o krajnjem rezultatu i kako da otklonimo problem. Mi sami kontrolišemo samopuzdanje i ne treba da dozvolimo ovakvim stvarima da ga poljuljaju.

Tekst: Ljiljana Bugarin

Foto: Pexels