Ukoliko imate problem sa začepljenim porama, postoje dva biljke, dva prirodna leka koja će vam biti od izuzetne pomoći.

Začepljene pore nastaju kada se mrtve ćelije zarobe u vašoj koži. Pore su sitni otvori na koži koji izlučuju znoj i sebum. Kada su pore začepljene, to može dovesti do stvaranja mitesera, belih tačkica i cističnih akni.

Prema rečima dermatološkinje Annie Gonzalez koja živi i radi na Floridi, redovno čišćenje kože lica je neophodno. Uz pomoć pravih sredstava za čišćenje i drugih proizvoda s alfa-hidroksi ili salicilnom kiselinom, možda ćete moći da koristite i biljke za prirodniji lek za kožu.

Nana

Kao prirodni lek protiv začepljenih pora Annie Gonzalez preporučuje listove nane.

„Nana ima brojne zdravstvene prednosti, ali njena rashladna svojstva također mogu biti od koristi koži. Znamo da su bakterije, višak sebuma i mrtve ćelije kože deo onoga što uzrokuje začepljenje pora“, kaže Annie Gonzalez, dodajući da listovi nane imaju antibakterijska svojstva, a sadrže i salicilnu kiselinu, koja se može koristiti za sprečavanje i lečenje začepljenih pora.

Nana, također, pruža dobar izvor vitamina A, za koji Gonzalez kaže da može pomoći u kontroli viška sebuma koje proizvodi koža.

Kako koristiti nanu?

Annie Gonzalez preporučuje izradu DIY maske za lice od zdrobljenih listova nane, meda i ružine vode. Smesu nanesite na lice i pustite da odstoji 15 minuta. Zatim isperite masku hladnom vodom. Koristite ovu masku dva puta nedeljno da biste videli rezultate.

Kurkuma

Alternativni prirodni lek bila bi kurkuma. Annie Gonzalez kaže da ovaj protivupalni začin pruža toliko sjajnih svojstava za kožu, on je antiseptik, antioksidans i adstringent.

„Mogao bi čak biti učinkovit u izbeđivanju ožiljaka od akni,“ dodaje Gonzalez.

Kada ga nanosite na lice, obavezno ga razredite drugim sastojcima poput ulja kako ne biste zaprljali kožu.