Italijanski rok bend Måneskin važio je za jednog od favorita na Eurosongu, mada pobedu nije osvojio glasanjem žirija zemalja učesnica evropskog muzičkog takmičenja, već od sms glasova publike. Pesma „Zitti E Buoni“ je u dramatičnom finišu evrovizijskog muzičkog takmičenja osvojila najviše glasova publike i tako došla do ubedljive pobede!

Nakon pobede na 71. festivalu u San Remu, pesmom “Zitti e Buoni”, Måneskin je odabran da bude predstavnik Italije na 2021 Eurovision Song takmičenju, a  kao članovi Velike petorke, direktno su ušli u finale.

Članovi Måneskin su jedva dočekali javni nastup posle više od godinu dana karantina, jer je bend pre svega poznat i priznat po svojim live nastupima, pri čemu imaju brojnu internacionalnu publiku.

„Zitti e Buoni“ („Ćuti i ponašaj se lepo“) nosi snažnu poruku da treba da budemo slobodni da budemo ono što želimo bez ograničenja i da ne obraćamo pažnju na mišljenje drugih.Protivljene predrasudama i želja da se svet okreće u ritmu njihove muzike je nešto što je centralna tema svih Måneskin pesama, a ono što je takođe značajno je da je od svih pesama na Eurosongu ona bila najslušanija na servisu Spotify, što joj je nesumljivo na kraju i doprinelo pobedi.

Nastup benda osmislio je milanski studio Gio Forma, jedna od najvažnijih internacionalnih  live show produkcijskih kuća. Zajedno sa bendom, osmislili su takvu scenu u kojoj je grupa u centru svega, sa igrom svetla, video segmenata i koreografije benda, koja eksplodira na kraju sa vatrometom.Za njihov izgled pobrinuo se brend Etro again.

Autori pesme su Måneskin, a ona je do sada premašila 45 miliona strimova, dok spot koji je režirao Simone Paluso, ima preko 22 miliona pregleda  i možete ga pogledati na linku: https://www.youtube.com/watch?v=QN1odfjtMoo

“Zitti e Buoni” se nalazi na albumu „Teatro d’ira-Vol.1“, koji je izašao u martu ove godine.To je ambiciozni projekat koji je dugo sazrevao, a čiji je prethodni singl „Vent’anni dostigao platinasti tiraž. Måneskin su želeli da im ploča zvuči sirovo, savremeno i žestoko, baš kao što oni zvuče i izgledaju na živim nastupima.Bend je time dao omaž analognim butlezima sedamdesetih godina, a želja im je bila da pokažu atmosferu sa njihove rasprodate turneje po Italiji i Evropi, koja je uključila preko 70 koncerata.

Prethodni album grupe,” Il ballo della vita” dostigao je dvostruko platinasti tiraž, a debitovao je istovremeno na prvom mestu italijanske   i  Spotify liste albuma.

Narednog decembra Måneskin kreću na već rasprodatu turneju po italijanskim dvoranama, sa zakazanih 11 nastupa.

Bend Måneskin čine:Damiano (glas), Victoria (bas), Thomas (gitara) i Ethan (bubnjevi), pri ćemu je raspon godina članova između 18 i 20 godina! Ime benda na danskom znači “mesečina” i posveta je njihovoj basistkinji koja ima skandinavske korene.

Måneskin su karijeru započeli kao ulični svirači u Rimu. Nastupom na takmičenju X Faktor 11 Italija oduvali su publiku svojom  nesputanom energijom, izbrisali polne stereotipe, a njihovi različiti muzički uticaji stvorili su originalnu, jedinstvenu muzičku fuziju koja im je do sada donela 19 platinastih i 5 zlatnih ploča.

Foto:  Francis Delacroix