Zanima vas koji su to aktuelni top trendovi u šminkanju očiju? Bilo da želite potpuno prirodan izgled ili da dramatično istaknete oči, pripremili smo za vas vodič koji će vam pomoći da izgledate bolje nego ikada.

Naše oči govore tako mnogo, a uz odgovarajuću šminku zaista mogu izgledati još lepše, prodornije, zavodljivije. Šta je to što šminkeri trenutno preporučuju? Koji su to mali trikovi kojima će oči dobiti svoj pun sjaj? Saznajmo odmah.

Oblik očiju je najvažniji

Verovatno već imate neku svoju ustaljenu rutinu šminkanja lica i očiju. Tačno se zna šta ćete naneti na oči tokom dana, a koje senke i olovke su rezervisane za noćne izlaske. Opet, čini vam se da negde grešite i smatrate da to može mnogo bolje.

Čak iako ste potpuni početnik u šminkanju, za pravilno našminkane oči najvažnije je da odredite njihov oblik. Nakon toga, znaćete tačno kako treba da ih naglasite i šta je to što će vam savršeno pristajati.

Ovo je trend koji je uvek aktuelan i šminkeri mu pridaju ogromnu važnost. Koji od ovih oblika očiju je vaš?

Bademasti oblik očiju

Bademasti oblik očiju važi za jedan od najlepših i najpravilnijih. Ovakve oči odlikuje lepa simetrija, prirodno su naglašene, krupne i tople. Za šminkanje bademastih očiju dovoljno je da pratite njihov oblik, da nanesete malo senke i ajlajner i izgledaćete fenomenalno. Vi ste, dakle, prava srećnica, sve će vam super stajati.

Razmaknute oči

Razmaknute oči odlikuje to što su daleko postavljene. Zato je bitno da šminkom učinite da levo i desno oko izgledaju bliže jedno drugom. To ćete učiniti pomoću tamnijih senki, a ajlajner treba da izvlačite što bliže korenu nosa. Omiljeni smokey eyes biće savšren u vašem slučaju.

Okrugle oči

Okrugle oči su krupne, deluju veće nego što možda zaista i jesu. Za njih su idealne tehnike šminkanja kojima ćemo ih izdužiti. Pomoći će olovka za oči kojom ćemo izvući pravilnu, izduženu liniju na gornjem, ali i na donjem kapku.

Sitne oči

Sitne i uvučene oči treba posebno naglasiti, to je jasno. Vama treba sve ono što će dati očima prodorniji izgled. Šljkočaste, sedefaste i pastelne senke, uvijač za trepavice, što intenzivnija maskara, svakako su pun pogodak. Ajlajner na gornjem kapku, svetlije senke u donjem delu oka, vizuelno će učiniti oči većim.

Spuštene oči

Spuštene oči, znate, to su one koje izgledaju pomalo tužno. Kod njih je cilj da vizuelno podignemo gornji kapak, da oko izgleda otvorenije. Maskara će ovde igrati glavnu ulogu, jer je važno da trepavice budu što duže i naglašenije. Ukoliko imate prirodno kratke trepavice, razmislite o nekom obliku njihove nadogradnje. Ako niste za to, postoje brojna prirodna rešenja. Na primer, od seruma rastu trepavice, a ovo može biti odličan način da ih prirodno izdužite i tako naglasite svoje oči.

Otečene oči

Otečene oči prate podočnjaci, kesice, nadutost kapaka. Uz određene šminkerske cake, ni to neće biti veliki problem. Korektor za podočnjake biće vaš najbolji saveznik, a najbolje je da uz pomoć senki i olovke naglašavate gornji kapak.

Postoje i brojni trikovi kako da našminkate oči u zavisnosti od njihove boje. Zelenim očima pristaju zlatkaste, sive, ljubičaste nijanse, plavo oko deluje lepše uz braon, crne i teget senke. Crne oči izgledaju lepše uz zelene, svetlo plave, bele i ljubičaste tonove, a braon očima najbolje pristaju zlatne, plave, ružičaste senke.

Kako da oči budu u trendu?

Kada ste ustanovili koji oblik imaju vaše oči, dalje će sve biti mnogo lakše. Bilo da preferirate minimalizam i prirodan izgled očiju ili ste pobornici naglašenije šminke, sigurno će vas zanimati koje su to nove tehnike šminkanja očiju.

Tokom jeseni 2020. na nedeljama mode u Parizu, Londonu, Njujorku, Milanu, predstavljeni su trendovi šminkanja koji će biti aktuelni u ovoj godini. Pripremite se, možda će vas neki od njih veoma iznenaditi. Uz prirodni izgled, u trendu su i šljokice, smele linije na oku, neon senke…

Prirodno je najlepše – natural look

Čista, hidrirana koža, tek malo rumenila, ali i oči koje izgledaju kao da na njima i nema šminke. To je ono što je, čini nam se, uvek aktuelno i u trendu. Verujemo da je većina nas tokom dana upravo na taj način i našminkana. Znate već, da imamo šminku, ali da se ona ne vidi.

Natural look, kako se popularno zove, je ženstven, prirodan, sveden. Delovaćete sveže i odmorno, a opet, oči će biti dovoljno naglašene i lepe. A kako to postići? U nekoliko jednostavnih koraka.

Najpre se pobrinite za obrve. Oblikujte ih i malo potamnite olovkom, blago ih začešljajte i to je to. Nanesite svetlu podlogu na gornji kapak, to su uglavnom senke u nude tonovima, krem, svetlo pink. Da biste istakli oči, možete naneti tek malo tamnije nijanse senke u uglove očiju, pa diskretno izvucite ajlajner. Precizno nanesite maskaru i gotovi ste!

Ovako našminkane oči delovaće odmorno i sveže, a prirodan izgled je uvek dobrodošao.

Catrice Pro Lavender Breeze Slim Eyeshadow Palette

Nezaobilazni smokey eyes

Oči deluju mačkastije, zavodljivije, lepše, uz efekat misterioznosti. Toliko obožavani smokey eyes u trendu je i ove sezone, budite bez brige. Ako ste pristalica nešto naglašenije šminke na očima, onda je ova tehnika za vas.

Osim crne varijante, u trendu su i varijacije na temu sa braon senkama. To ovaj smokey eyes čini još prihvatljivijim i za dnevne prilike. Igranje sa drugim bojama, kao i smokey eyes sa oštrom linijom senčenja, takođe su aktuelni.

Oštre, grafičke linije

Ako ste pristalica suptilnije šminke, ovo nikako neće biti trend za vas. Naime, šminkeri su očima dali odvažnost, a sve uz pomoć debljih, grafičkih crta izvučenih na kapcima. Mogu biti u crnoj, ali i u drugim bojama. Rubovi kapaka su dodatno naglašeni i zamagljeni.

Ajlajner u boji

Kao da bojama žele da razbiju sumornu prošlu godinu, pa i 2021. koja će takođe biti godina korone, make up umetnici odlučuju se za vedre, žive boje. Jedan od trendova za one odvažne dame je i ajlajner u kraljevsko plavoj boji. Umesto crnog, nanesite plavi, ljubičasti, zeleni ajlajner, izvucite liniju da dobijete željeni oblik.

Jedno je sigurno, bićete primećeni!

Ljubičasto na očima

Opet boje! Ako ste obožavalac ljubičastih senki na očiju, znajte da ćete biti i te kako u trendu. Nijanse u boji lavande su potpuni hit, pa se poigrajte slobodno. Možete uraditi smokey eyes u ovoj nijansi.

Catrice Pro Lavender Breeze Slim Eyeshadow Palette

Catrice Pro Lavender Breeze Slim Eyeshadow Palette

Neon senke

Posebno tokom letnjih meseci, u trendu će biti senke u jarkim neon bojama. To će nam dozvoliti da eksperimentišemo, da uživamo u šminkanju i poigramo se bojama.

Opet, i ovaj trend biće za nešto smelije devojke koje vole da isprobavaju različite stilove. Žuta, roza, zelena, ljubičasta senka, koje možete naneti samo u uglove očiju ili na gornju polovinu gornjeg kapka. Mogućnosti su zaista brojne, samo treba da izaberete savršenu paletu senki za svoje oči.

Šljokice i sjaj kao top trend

Što više šljokica, glitera, svetlucavih i sjanih senki! To se nosi! Iako ovakav izgled nije za dnevnu varijantu, tokom večeri će svakako malo šljokica na očima izgledati savršeno. Senke u bojama metala, srebrne, zlatne, bakarne… Sve to je tako trendi.

Odlično će poslužiti i sjaj za usne koji možete natapkati na gornje kapke. Tako ćete dobiti onaj “vlažni”, seksi izgled očiju.

Što gušće trepavice

Oooo daaa! Ovaj trend je neprolazan. Što gušće, duže, intenzivnije trepavice, dramatičan izgled… Sve to biće dobrodošlo i u ovoj sezoni. Profesionalni šminkeri savetuju da investirate u svilene trepavice ili u kvalitetnu maskaru, jer ona odrađuje pola posla kada je šminkanje očiju u pitanju.

Maskara će nam pomoći da postignemo efekat otvorenijih očiju. Čak ako nemate ni senku ili ajlajner na očima, maskara je obavezna. Potrudite se da je pametno odaberete i stavite svoje oči u prvi plan.

Manje je više

Još jedan trend koji se potencira i ove sezone. Dovoljna vam je senka u jednoj, vašoj omiljenoj boji, blago iznijansirana na kapcima. Dodajte malo olovke i maskaru. I sptemni ste! Ovo je super rešenje kada ste u velikoj žurbi, a želite da izgledate lepo i sređeno.

A šta je sa obrvama?

Obrve uokviruju lice i daju očima pečat. Zato je važno da budu u skladu sa oblikom očiju i lica. Boja obrva kod plavuša mora biti za nijansu, dve tamnije od boje kose. Kod brineta, treba da budu za jednu do dve nijanse svetlije. To znamo, ali koji trend će važiti u ovoj godini?

Nastavlja se trend što prirodnijih, svedenijih obrva, koje su lepo oblikovane i začešljane. Ako ste ljubitelj onog malo neurednijeg izgleda obrva, takozvanih “messy”, onda ćete se razočarati, jer ovaj trend više nije toliko aktuelan.

Otkrijte skinimalizam

A da li ste čuli za izraz “skinimalizam”? Upravo je ovakav izgled sve zastupljeniji u svetu, a podrazumeva tek minimalno šminke na licu, kao da je nemamo. Slično je onom “no make up” trendu, ali nije. Ovakva tehnika šminkanja treba da nam omogući da uz minimalno truda naše lice izgleda sveže, ten bude mladalački, a oči odmorno i zavodljivo.

Za poduhvat skinimalizma trebaće vam svetlucavi puder u prahu ili hajlajter koji sadrži reflektujuće čestice. To će licu dati onaj zdrav sjaj. Kada pričamo o očima, treba vam tek malo neprimetne senke, ružičaste ili u krem boji. Nanesite malo maskare i malo rumenila i bićete spremni.

Razotkrili smo vam šta je to što će biti aktuelno na polju šminkanja očiju i dali vam mnogo ideja. Svakako, ne treba slepo da pratite trendove, već radije birajte ono što vama najbolje stoji. Uživajte u sebi i zavodite pogledom!