Da li si i ti jedna od onih koja uvek stoji u ćošku? Puštaš li da te svako ućutka? Okreni list, jer stižu super saveti kako da se izboriš za sebe!

Reci STOP!

Ako te neko vređa, dobacuje ti bez razloga, provocira te… to ne smeš da trpiš! Jasno i glasno reci “Dosta”! Svako ima pravo da se bori za sebe, a ako tvoj provokator nastavi i dalje da te gnjavi, skloni se od njega ili nje. Ne slušaj uvrede, već se okruži ljudima koji te vole – to će pozitivno delovati na tvoje raspoloženje.

Uzmi reč!

Ako si u društvu u kojem se vodi neka rasprava i misliš da imaš nešto pametno da kažeš, ne moraš da ćutiš. Ako ti tvoji sagovornici ne dopuštaju da dođeš do reči i pametuju kao da su pokupili svu pamet sveta, otvoreno zatraži reč otprilike ovako: “Samo malo, i ja želim nešto da dodam…” I pripazi na to da svoje mišljenje ne izraziš kao napad na nekog drugog. Umesto ti-rečenica, koristi ja-rečenice, npr. “Tužna sam jer…” umesto “Zbog tebe sam tužna…”

Ne bulji u pod!

Kad na odmoru jedeš sendvič, ili dok stojiš u redu u radnji, ne gledaj u pod i ne meškolji se. Stani pravo, podigni glavu i ispravi leđa. Kad s nekim razgovaraš, gledaj sagovornika u lice, govori jasno i glasno! Tako ćeš delovati samouvereno i zrelo, a ti trikovi biće pravo čudo za tvoje samopouzdanje!