Da li ste znali da vam motivi svetskih zastava mogu poslužiti kao savršena modna inspiracija? Budite inovativni i ove jeseni i zime, običnu odeću koju svi volimo da nosimo učinite zanimljivom i ukrasite je simbolima koji se nalaze na zastavama država.

Ako ne znate kako da od običnih pantalona, crvenih majica i plavih marama napravite zapanjujuću kombinaciju, pročitajte tekst koji je pred vama. U njemu smo vam dali primere velikih dizajnera sveta i brendova, poput Šanela, Luj Vitona i Pantore koji su koristili boje i simbole zastava mnogih zemalja kako bi kreirali svoje neverovatne modne linije.

Možda ćete u ovom tekstu pronaći neku ideju koja će vas motivisati da sašijete ili kupite modne krpice koje će podsećati na trobojku ili dvobojku neke države čije filmove, muziku ili sport obožavate.

Zastava Srbije – haljine sa bojama trobojke

Pre nego što krenemo da govorimo o velikim svetskim brendovima, čiji dizajneri godinama koriste zastave Velike Britanije, Francuske, Amerike i ostalih zemalja kao inspiraciju za stvaranje svojih modnih linija, trebalo bi prvo da obratimo pažnju na dizajnere koji su svojim kreacijama ovekovečili srpsku trobojku.

Foto: Milan Maricic/ATA Images

Među njima su svakako kreatori sportske odeće koju su nosili sportisti naše zemlje na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine. Naime, čitav dizajnerski tim od čak 20 ljudi je za atletičare, tenisere, odbojkaše i ostale sportiste Srbije napravio sportsku odeću sa pretežno jarko crvenom, nežno plavom i čisto belom bojom, kako bi istakli motive srpske zastave. Sama kolekcija je sadržala gotovo 80 modnih kombinacija, među kojima se našla i oprema za trening sa obeležjima domaćina ovog prestižnog takmičenja.

Najveću pažnju iz pomenute modne linije su ipak privukle haljine koje su naše sportiskinje nosile na svečanom otvaranju Olimpijade. U pitanju su plave toalete A-kroja i kratkih rukava, koje su, blago se šireći od struka na dole, imale dve linije crvene i bele boje.

Ukoliko su vam se dopale haljine koje su u Tokiju prošetale Ivana Španović i Ana Dabović, zastava Srbije kao inspiracija za stvaranje novih i jedinstvenih modnih kombinacija može poslužiti i vama! Za svetsko prvenstvo u fudbalu, finale Vimbldona u Londonu ili bilo koji drugi važan meč, obucite  se u garderobu sa motivima i bojama naše zemlje i ponesite srpsku zastavu.  Tako ćete vi i vaše društvo na pravi način pokazati patriotizam, navijački duh i ljubav prema svom timu.

Zastava Amerike – zvezde i pruge kao inspiracija dizajnerima

Mnogi modni dizajneri inspiraciju za svoju odeću nalaze u čuvenim zvezdama i prugama američke zastave. Što zbog ljubavi prema ovoj zemlji, što zbog komercijalizacije i povećanja  prodaje svoje odeće, kreatori na mnogobrojnim modnim revijama predstavljaju majice, pantalone i šalove sa motivima pomenute zastave.

Motivi svetskih zastava kao modna inspiracija - odeća koju volimo da nosimo

Tako je Kelvin Klajn na svojoj reviji 2017. godine obukao manekenki suknju koja je imala sve motive (čak i resice), poput regularne američke zastave. Takođe, aktivistička modna kuća Vaquera izbacila je urbanu modnu liniju među kojom je bila haljina sa volanima na rukavima i dugim šlepom, celokupna sa printom crveno-bele boje sa plavim kockama i belim zvezdama. Zanimljivo je i da je Luj Viton za jesen/zimu 2019. godine dizajnirao debele džempere, jakne, košulje i marame sa prugama i zvezdicama, koje nisu imale čuvene boje, već su bile u beživotnim i ispranim sivim nijansama.

Koliko god komadi odeće koje nudi svetska modna scena bili zanimljivi, predlažemo da ipak motive sa američkom zastavom nosite odmereno. Ukoliko, na primer, želite da obučete pruge i zvezdice, neka one budu samo na marami, malom delu vašeg šortca ili kao ilustracija na majici u kombinaciji sa drugim jednobojnim komadima odeće.

Zastava UK-a – motivi i obeležja Velikog Kraljevstva na odevnim predmetima

Od ere panka pa do popularnosti bendova i grupa poput Oazisa i Spajs Grls, nošenje odeće sa zastavom Ujedinjenog Kraljevstva više nije imalo nacionalističku stigmu. Od tih ludih osamdesetih i devedesetih do danas, motivi i obeležja Velikog Kraljevstva na odevnim predmetima postali su sve popularniji izbor mnogih ljudi, bilo da ih nose kako bi iskazali ljubav prema svojoj domovini i pripadnost narodima sa tog prostora ili ih oblače zato što takav dizajn prosto izgleda sjajno i kul.

Dakle, nekadašnji simbol patriotizma Britanaca, sada je postao deo modnog stila u zemljama širom sveta. Mladi u Japanu, Koreji, Rusiji, pa i kod nas na Balkanu i u Srbiji, rado nose majice, košulje, kačkete i patike na kojima se nalazi zastava UK-a.

Čak su i luksuzni brendovi uvrstili u svoje kolekcije haljine, suknje i šešire inspirisane ovom zastavom. Šanel je, na primer, kreirao popularnu torbu sa crveno-plavo-belim linijama, koja je postala favorit među devojkama. Pandora, čuvena kompanija koja se bavi izradom nakita je takođe iskoristila simbole Velikog Kraljevstva i  dizajnirala sentimentalni privezak u obliku srca sa zastavom Britanije, koji je namenila svim anglofilima i putnicima zaljubljenim u ovu ostrvsku zemlju.

Razume se, ako ste i vi obožavatelj britanskog panka, njihovog čuvenog akcenta ili jednostavno volite i cenite njihovu kulturu i umetnost, možete pronaći mnogo odeće sa motivima njihove zastave po pristupačnim cenama. Predlažemo da nabavite duge i podrapane tamne majice na kojima se nalaze ove kraljevske boje, koje možete kasnije da kombinujete sa crnim helankama i dubokim kožnim martinkama za zimu. Za neko lepše vreme pronađite kupaće kostime, peškire za plažu ili jadranke sa zastavom UK-a ili neku lepu maramu koju ćete moći da vežete preko glave ili oko vrata.

Zastava Filipina – za one koje eksperimentišu sa modnim kombinacijama

Oni koji vole da eksperimentišu sa svojim smelim modnim kombinacijama i potpuno se izdvoje izborom garderobe za matursko veče, prvi dan fakulteta ili škole, treba da pogledaju zastavu Filipina i dobro prouče sve njene motive. Upravo obeležja ove zastave mogu biti odlična ideja vodilja za dizajniranje i šivanje zapanjujućeg svečanog odela, duge haljine ili kaputa koji će privući pažnju svih poznanika i prijatelja.

Razlog za to je što filipinska zastava pored jarko crvene i plave boje ima i beli trougao koga krasi zlatno Sunce, okruženo zlatnim zvezdama. Baš su takvi pozlaćeni motivi mnogim modnim kompanijama dali ideju za kreiranje zanimljivih odevnih predmeta.

Na primer, brend obuće Aishe Footwear nazvan po krunisanoj Miss Univerzuma prodaje ručno pravljene papuče u crvenoj, plavoj, narandžastoj i crnoj boji, koje na sebi imaju zlatnim koncem izvezeno sunce. Isto tako, prodavnice Tesoros pored broševa, kačketa i šolja sa ovom zastavom, nude i specifične košulje. One se razlikuju od njihovih ostalih proizvoda prvenstveno zbog jedinstvenog materijala od koga su izređene (njega je moguće naći u filipinskoj regiji Ilocos), ali i zbog prelepog ručnog veza zlatnih zvezda i sunca.

Treba spomenuti i domišljatost kompanije Farah Abu koja je između ostalog u svoju novu kolekciju aksesoara uvrstila i specifične zaštitne maske za lice. Naime, takozvane Stela maske su napravljene u različitim bojama i ukrašene pozlaćenom žicom na koju su zakačene elegantne staklene perle, biseri i tek nekoliko zlatnih zvezda.

Mnogo je zastava za divnim i simboličnim motivima koji vas mogu inspirisati da se obučete jedinstveno i zapanjujuće, kao nikada do sada. Naravno, modne kombinacije treba usklađivati, ne preterivati sa bojama i pažljivo birati koji odevni predmeti će imati print zastava vama bliskih i zanimljivih država.

Foto:  Nick Fewings on Unsplash, Polina Tankilevitch from Pexels