Traženje stana i idealnog životnog prostora može da bude komplikovano i zahtevno, pogotovo kada se prvi put suočavaš sa ovakvim izazovom. Premda nije uvek lako, odvajanje od roditelja ili izlazak iz studentskog doma predstavlja važan korak ka osamostaljivanju.

Ako se i ti nalaziš pred ozbiljnim zadatkom kao što je selidba u Beograd i traženje mesta za stanovanje, sasvim je izvesno da te brine kako ćeš se snaći. Koliko vremena treba da nađeš dobar stan sa povoljnom kirijom? Koje lokacije su najbolje za život? Na šta posebno da obratiš pažnju kad pregledaš oglase?

Iako u početku može delovati nemoguće ili u najmanju ruku teško, uz nekoliko korisnih taktika i saveta i te kako je ostvarivo naći komforan stan. Pročitaj.

Istraži ponudu stanova i cene zakupa

Prvi korak koji treba da napraviš kada tražiš da zakupiš stan jeste online pretraga nekretnina. Zahvaljujući internetu danas je moguće da se za nekoliko sati upoznaš sa celokupnom ponudom stanova koji se daju u najam. Potrebno je da pronađeš pouzdanu platformu za izdavanje, odnosno prodaju nekretnina, iskoristiš nekoliko ključnih filtera kao što su lokacija stana, cena kirije, opremljenost ili kvadratura i da pažljivo proučiš tržište.

Pregledanje oglasa na web-u pomoći će ti da shvatiš kako se kreću cene zakupa stanova u pojedinim beogradskim naseljima, te tako lakše uskladiš finansije i svoje želje. Kad znaš koliko košta život u  garsonjeri blizu fakulteta ili posla, a koliko novca treba izdvojiti za stanovanje sa cimerom u većem stanu, preostaje samo da odlučiš koja opcija ti se više isplati i dopada.

Razmisli dobro o lokaciji stana

Lokacija stana je važna, naročito kada tražiš stambeni prostor u velikim gradovima kao što je Beograd. Uvek je zgodno da stanuješ nedaleko od kancelarije, odnosno fakulteta i tako izbegneš svakodnevnu saobraćajnu gužvu.

Zbog toga što se nalaze na atraktivnim i izuzetno traženim mestima za stanovanje, nekretnine u centru ili blizu fakulteta su u isto vreme i najskuplje za iznajmljivanje. Ipak, postoji veliki broj garsonjera i manjih stanova koji se mogu zakupiti za pristojnu mesečnu sumu.

Potrebno je da dobro razmisliš koja lokacija ti odgovara. Primera radi, stan na Novom Beogradu može da bude dobar izbor zbog velikog broja dostupnih sadržaja za mlade. Sportski centri, kafići i restorani, razna kulturna i zabavna dešavanja, blizina reke samo su neki od razloga zbog kojih vredi iznajmiti stan u ovom delu Beograda.

Saobraćajna povezanost sa ostatkom grada je odlična, do centra se stiže brzo preko Brankovog mosta, kao i do Ade Ciganlije prevozom preko Mosta na Adi. Zbog svega navedenog, Novi Beograd je sjajna lokacija za život bez obzira na to da li studiraš, stažiraš ili radiš.

Ako sa druge strane ne želiš da razmišljaš o gradskom prevozu kad žuriš na ispit ili na posao, onda definitivno treba da tražiš stan blizu posla ili fakulteta. Neke od pogodnih lokacija su Vukov spomenik, Vračar, Dorćol, kao i cenovno pristupačniji stanovi na nešto daljem Banovom brdu.

Kad suziš izbor na dva-tri naselja i pronađeš potencijalne stanove, obavezno istraži okruženje. Koliko je udaljena najbliža apoteka, banka ili pošta? Da li se u blizini nalazi pekara ili prodavnica koja radi non-stop ili bar do ponoći? Je li naselje bezbedno i dovoljno osvetljeno? Možda deluje nebitno, ali sve ove “sitnice” mogu da budu od velikog značaja kada ogladniš tokom dugih noćnih sati učenja ili kad ti društvo najavi posetu.

Pronađi cimera

Život sa cimerom može da bude jedna od onih sjajnih (ili pak najgorih) odluka koje doneseš kada tražiš mesto za život. Deljenje stana ne podrazumeva samo prepolovljenu kiriju i prateće troškove, već i podelu kućnih poslova i priliku da izgradiš divno prijateljstvo. Cimer može da ti bude drug, partner u zabavi , ali i podrška za vreme ispitnog roka ili napornog perioda na poslu – možeš da računaš da ti neće biti dosadno.

Međutim, važno je da znaš da cimerski život nije za svakog. Ako ti je teško da se prilagodiš i sklapaš kompromise sa drugim ljudima, ne možeš da zamisliš da s nekim deliš kupatilo ili mnogo polažeš na svoju privatnost, onda je možda bolje da svoj prvi stan ipak iznajmiš sam.

Prvi put tražiš stan – kako da bude lakše

Proveri da li je stan funkcionalan i bezbedan

Kada pronađeš na internetu nekoliko stanova koji ti se dopadaju i kreneš u obilazak, ne zaboravi da u svakom proveriš neke ključne stvari. Koliko god bio lepo uređen, stan u kome ćeš živeti, spavati i spremati ispite mora pre svega da bude funkcionalan.

Pregledaj cevi u stanu, vodokotlić, bojler, slavine. Proveri da li su svi uređaji ispravni, u kakvom stanju je stolarija i nameštaj. Raspitaj se kod stanodavca koliki su računi za struju, internet, vodu i centralno grejanje, da li je možda bilo ranije problema sa vlagom ili štetočinama.

Ne bi bilo loše da obratiš pažnju i na opremljenost same zgrade – da li ima interfon, sigurnosne kamere na ulazu, lift i slično. Najbolje je da pripremiš pitanja za potencijalnog stanodavca da ne zaboraviš ono što ti je važno. Dok pregledaš stan osluškuj koliko je bučno okruženje – da li se čuju tramvaji i automobili s ulice ili možda bat koraka iz stana iznad? Iako se čini da ti neće smetati, možda baš loša zvučna izolacija bude ono što te ometa u učenju ili kad želiš da se naspavaš noć pred važan poslovni sastanak.

Zaštiti svoja stanarska prava ugovorom

Na kraju, ali ne i najmanje važno, kada odlučiš koji stan ćeš iznajmiti, obavezno zaštiti svoja stanarska prava ugovorom. Utvrdi neka osnovna pravila zajedno sa stanodavcem – kad i na koji način se plaća kirija, računi, u kakvom stanju je stan i ko će platiti usluge majstora u slučaju eventualnih kvarova. U ugovoru treba da stoji i visina depozita, koliki je otkazni rok i slično. (Obrazac Ugovora o zakupu stana možeš preuzeti besplatno online). Nije naodmet da u ovu završnu fazu traženja stana uključiš roditelje ili odraslu osobu koja će ti biti pravna podrška.

Izbor pravog stambenog prostora za vreme studiranja je izuzetno bitan, jer može da ima veliki uticaj na tvoj akademski uspeh. Uvek je bolje i lakše spremati učiti i graditi karijeru u toplom stanu, bez vlage i preterane buke, naročito ako ne moraš da putuješ više od pola sata do fakulteta ili kancelarije svakog dana. Zbog toga pažljivo „prostudiraj“ ponudu stanova u glavnom gradu, vodeći računa o lokaciji, ceni i opremljenosti nekretnine. Ako slediš korak po korak savete koje smo ti dali nema sumnje da ćeš brže pronaći idealan stan za sebe.

Autor: S.Stanković

Foto: Artem Podrez from PexelsAndrew Neel from Pexels