Kada odrasteš, dotadašnja udobna dečija soba postaje premala, a život sa roditeljima zbog generacijskog jaza sve teži. Shvataš da ti je potreban samostalan život van svog rodnog mesta, koji donosi neograničenu slobodu, zabavu i nove avanture.

Ipak, moraš da znaš, da bez obzira na sve pozitivne strane života van porodice, ukoliko želiš da živiš sam moraš na sebe da preuzmeš i neke odgovornosti. U suprotnom će se kasno ustajanje i provođenje vremena sa prijateljima, brzo pretvoriti u pravu noćnu moru neplaćenih računa i nagomilane kirije.

Da se to ne bi desilo, pročitaj sledeći tekst u kome smo naveli 5 stvari koje prosto moraš da znaš za samostalan život! On će ti pomoći da se pripremiš za sve obaveze koje te čekaju i pokažeš da si zrela i odgovorna osoba, spremna na sve izazove u svetu odraslih.

#1 Uključivanje veš mašine

Čuveno uključivanje veš mašine za mnoge predstavlja pravu misteriju! Istina je ipak da pranje veša i nije toliko komplikovan posao, posebno ako imate u svom stanu veš mašine koje su jednostavne za korišćenje.

Gorenje, Beko ili Bosch veš mašine, na primer, pored toga što su poprilično intuitivne i prilagođene korisniku, sa sobom imaju i jasno uputstvo za upotrebu, koje će vam pomoći da napokon savladate strah i po prvi put samostalno uključite ovaj koristan uređaj. Potražite pametne aparate sa LED displejom i opcijom povezivanja na Wi-Fi ili model koji ima program za automatsko čišćenje bubnja. Tako ćete utrošiti minimalno truda i vremena za održavanje veš mašine.

Ako već imate sreću da posedujete aparat nekog renomiranog proizvođača, sve što treba da uradite jeste da razvrstate prljav veš po bojama (na crnu, šarenu ili belu garderobu) i napunite bubanj. Zatim, sipate omiljeni prašak i omekšivač za veš i pročitate etikete na vešu da biste proverili na kojoj temperaturi  se određeni komadi odeće mogu prati.

Nakon što uključite odgovorajući program za pranje veša, za tili čas ćete dobiti čisto i mirišljavo donje rublje, majice, košulje i farmerice.

5 stvari koje moraš da znaš za samostalan život

#2 Pospremanje doma

Tek kada budete krenuli da živite sami, shvatićete da sav nered u sobi ipak ne nastaje sam od sebe! Ali, ništa zato! To je odlična prilika da promenite loše navike i uvedete redovno pospremanje svog životnog prostora.

Odvojite barem jedan dan u nedelji da temeljno usisate tepihe, obrišete prašinu i oribate kupatilo. Na dnevnom nivou na kraju dana dovoljno je da 10 minuta posvetite brzinskom sređivanju sobe. Raščistite radni sto, vratite stvari na svoje mesto, pobacajte papiriće, plastične flaše ili operite sudove.

Tako, kada redovno sređujete, bićete znatno produktivniji i motivisaniji da učite ili odmarate u čistom i urednom stanu!

#3 Priprema hrane

Iako je najlakše pozvati omiljeni restoran i naručiti ukusnu hranu, to nije dugoročno isplativo. Takođe, ishrana bazirana isključivo na brzoj hrani uticaće, pored budžeta koji imate i na vaše zdravlje.

Zato, umesto da dobijete nekoliko kilograma viška i ispraznite svoj bankovni račun, učinite sebi i svom telu uslugu, hranite se zdravije i naučite da pripremate hranu.

Kuvanje hrane predstavlja izuzetno korisnu veštinu, koja može da se lako savlada, samo ukoliko ste uporni!

Latite se zdravih namirnica, noževa, šerpa i kutlače i uz asistenciju Gordona Remzisa, Džejmija Olivera, Volfganga Paka i ostalih poznatih kuvara na Xou tube-u spremajte jela i sačuvajte vitku liniju.

Ponekad možete da pozovite u pomoć mamu ili baku. One u svojoj svesci sigurno imaju  proverene recepte delikatesa u kojima biste najviše uživali.

#4 Upravljanje budžetom

Odrasla i odgovorna osoba u svakom trenutku zna kolikim novcem raspolaže! To je razlog zbog koga upravljanje budžetom mora da bude deo i vaše svakodnevne rutine. Uzmite neku lepu svesku i u njoj zapišite koliku količinu novca na mesečnom nivou posedujete. Taj iznos podelite po stavkama na – račune (voda, struja, internet), kiriju, hranu, prevoz i sl.

Novac koje ste namenili za plaćanje troškova nikako ne razbacujte na impulsivnu kupovinu, izlaske ili novu garderobu. U suprotnom, napravićete veliki problem, jer će se nagomilati računi, koje kasnije nećete moći da platite.

Zapisujte i koliko para ste potrošili u toku jednog dana. Tako ćete imati uvid u svoje potrošačke navike. Te ako odlučite da uštedite novac, odmah ćete znati na šta ga neplanirano trošite.

#5 Odnos sa komšijama

Ukoliko ste se preselili u miran kraj gde žive studenti, đaci, novopečeni bračni parovi i porodice, potrudite se da izgradite i lepe odnose sa ostalim komšijama. Na taj način, ne samo da ćete se osećati prijatnije u zgradi u kojoj boravite, jer ćete zapravo znati ko sve živi oko vas, već ćete možda sklopiti i nova prijateljstva!

Bili raspoloženi za upoznavanje novih ljudi ili ne, uvek je pristojno da se raspitate koje su vaše odgovornosti, da li na primer morate da prisustvujete sastancima kućnog saveta u objektu u kome boravite i da li treba da platite održavanje zgrade, čišćenje hodnika, menjanje sijalica i slično.

Za uspešan samostalni život treba preuzeti samo nekoliko odgovornosti. A za osobu poput tebe, koja uspešno završava srednju školu i kreće na fakultet, čišćenje stana, uključivanje veš mašine i upravljanje budžetom ne bi trebalo da predstavlja nikakav problem!