Duštvene igre su omiljena zabava, kako dece tako i odraslih, bilo da je to “Ne ljuti se, čoveče”, “Monopol” ili šah. Svi ih igramo, a koliko zapravo znamo o njima? Ko se prvi dosetio da u naše živote unese malo razonode? Zbog koga danas uživamo u društevnim igrama sa najbližima?

Istorija društvenih igara doseže sve do praistorije i drevnih civilizacija. Tako smo, prateći taj put, dospeli sve do Starog Egipta, u kom je pronađena najstarija društvena igra na svetu.

Senet, prva društvena igra, datira još od oko 2600. godine pre nove ere. Njeno ime znači “igra prolaska”, što se povezuje sa prolaskom u zagrobni život. Egipćani su na zidovima grobnica oslikavali preminulog kako igra Senet ili bi ga sahranili zajedno sa samom igrom. Bio je popularan među svim staležima, od običnog naroda do faraona. Na grobnici kraljice Nefertiti, očuvana je slika na kojoj je prikazana ona kako igra ovu igru. Tutankamon je sahranjen sa 4 table, napravljene od skupocenih materijala poput slonovače i abonosa.

Igra se sastoji od table sa 3 reda od po 10 polja, 5 figurica po igraču i 4 štapića ili kockice za bacanje. Tačna pravila nisu poznata, ali na osnovu delova zapisa koji su pronađeni, stručnjaci su napravili sopstvena pravila. Igra je za dva igrača i kombinacija je strategije i sreće.

Može se pronaći i u drugim zemljama, poput Grčke, i pretpostavlja se da su je sa sobom odneli trgovci. Senet izlazi iz upotrebe posle rimskog doba.

Tekst: Katarina Mandić