Nakon prva dva dela tinejdž serijala o Nini Kovač i Maksu – Sve što (ni)sam želela i Sve što (ni)sam očekivalaKreativni centar objavio je i treću knjigu sa ovim junacima u glavnim ulogama, pod nazivom Sve što (ni)sam promenila. Roman opisuje prve korake benda Nulta pozitivna grupa koji se susreće sa brojnim izazovima, ali doživljava i prvi uspešan javni nastup i ovacije publike. No, kada su Nina i Maks u pitanju ništa ne može da bude jednostavno! Odjeci aplauza pokriće jedan drugi zvuk – zvuk eksplozije u fabrici koja će zapretiti da ugrozi stanovnike celog grada. Ponovo van kuće, ali ovoga puta zajedno s najboljim prijateljima, Nina i Maks odlučuju da ne sede skrštenih ruku već da urade nešto korisno za svoju okolinu i u isto vreme pokrenu i odrasle da ekološki deluju.

Autorka pokazuje da ni deca ni mladi nisu zaštićeni od sveprisutnih ekoloških problema, ali veruje i da oni sami mogu doprineti njihovom rešavanju. Humoristički serijal, čija prethodna dva dela takođe odlikuje iskreno razumevanje za svet tinejdžera, u trećem delu je na neki način porastao zajedno sa svojim junacima i dobio dodatnu dimenziju – ekološku angažovanost.

SVE ŠTO (NI)SAM PROMENILA - treći deo serijala za tinejdžere u izdanju Kreativnog centra je stigao!

Nina i Maks, čiji je odnos u prethodnim knjigama ovog serijala prošao kroz razne faze, u trećem nastavku postaju ozbiljniji i zainteresovaniji za svet oko sebe, a zajedno sa svojim prijateljima čine družinu koja ume i te kako ozbiljno da se odnosi prema tom svetu.

Prva dva dela serijala o Nini Kovač autorke Dragane Mladenović već su postali omiljena tinejdžerska literatura. U prvom delu Nina i Maks se slučajno zatiču u kući njene bake dok je čitav grad u karantinu zbog epidemije virusa i mi pratimo njihovo snalaženje u samostalnom životu, a istovremeno i njihovo zbližavanje. U drugoj knjizi u centru dešavanja je Maksov rođendan, koji će biti svojevrsna kulminacija tog neobičnog leta nakon epidemije. Nina i njena najbolja drugarica Vera odlaze na žurku sa velikim očekivanjima, a tamo će ih sačekati nešto sasvim neočekivano.

Autorka je uspela da spoji lakoću pripovedanja sa autentičnim uvidom u svet tinejdžera. Njeni junaci suočavaju se sa veoma ozbiljnim izazovima: sticanjem samostalnosti, rešavanjem konflikata sa odraslima i svojim vršnjacima, stvaralačkim procesom, ekonomskom krizom i ekološkim pitanjima.

 “Trilogija Sve što (ni)sam… sasvim je skrojena po meri mladih čitalaca, nekoga ko ima 10, 11, 12 ili 13 godina. Likovi su, dakle, slični savremenim mladim ljudima, ali bi se moglo reći i da čitaocima neće biti sasvim strane okolnosti kroz koje junaci prolaze – epidemija je prošla, ekonomska kriza je u toku, a sve su izvesnije i pretnje koje nam donose zagađenje i klimatske promene. Ideja je zapravo bila da se čitaocima pošalje poruka kako se može pronaći izlaz iz svake situacije, ma koliko nezgodna ona bila. Uz to, poruka je i da mladi ljudi nisu tek puki posmatrači onoga što se dešava sa životnom sredinom, već da i sami, bar donekle, mogu uticati na to da ovaj svet postane bolje mesto za život”, ističe autorka Dragana Mladenović.

Uspehu ovih knjiga pisanih u formi dnevnika, sa veoma duhovitim dijalozima i vrcavim opservacijama na račun sveta odraslih, mnogo su doprinele neodoljive ilustracije Dušana Pavlića. On je Nini, Maksu i njihovim prijateljima, a u trećem nastavku čak i jednom kaktusu u saksiji, dao karaktere koji se ne zaboravljaju. 

Ovde možete prelistati knjigu:
https://issuu.com/kreativnicentar/docs/sve_sto_nisam_promenila

Dragana Mladenović (1977) diplomirala je i magistrirala na Filološkom fakultetu u Beogradu. Živi u Pančevu i radi u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti. Objavila je nekoliko zbirki poezije, knjiga Rodbina prevedena je na nemački i švedski, a pesme su joj prevođene na italijanski, engleski, francuski, grčki, mađarski i slovenački. Tvornica, Omot spisa i Rodbina prevedene su na makedonski pod objedinjujućim naslovom Građa za lep roman (2013). Radovi Dragane Mladenović objavljivani su u svim značajnijim antologijama savremenog srpskog pesništva, kao i u književnim časopisima i strip izdanjima. Dobitnica je pet nagrada za poeziju i jedne za priču.

U izdanju Kreativnog centra objavljena joj je zbirka pesama za decu Dar-mar, priče za mlađe osnovce Gospodin Oliver i Nevolje s flautom, kao i tri romana za starije osnovce Sve što (ni)sam želela, Sve što (ni)sam očekivala i Sve što (ni)sam promenila. Zbirka pesama Dar-mar osvojila uvrštena je u međunarodni katalog White Ravens 2020. koji izdaje Minhenska biblioteka za decu i mlade, a u kojem se preporučuju najbolje knjige za decu i mlade iz celog sveta. Takođe, osvojila je nekoliko značajnih nagrada u Srbiji (Nagrada za najlepšu dečju knjigu na Beogradskom sajmu knjiga 2019, Nagrada ULUPUDS-a za najbolju ilustraciju na Beogradskom sajmu knjiga 2019, Nagrada Otisak za estetski tretman knjige na Niškom sajmu knjiga i grafike 2019 i Nagrada Zaharije Orfelin za najlepšu knjigu na Novosadskom sajmu knjiga 2020).

Dušan Pavlić (1968) je ilustrator i grafički dizajner uz Beograda. Završio je Fakultet primenjenih umetnosti. Ilustrovao je više od sto knjiga za izdavače širom sveta. Mnoge njegove ilustracije nagrađivane su u Srbiji, Italiji, Belgiji i Brazilu. Dobitnik je Zlatnog pera, nagrade za najbolju ilustraciju u 1996. godini. Ilustracije za knjigu „S decom oko sveta 1“ objavljene su u velikom katalogu Bolonjskog sajma knjiga 1999. godine. Njegove ilustracije su duhovite, domišljate i šarmantne.