Reši se loših i nezdravih navika pa neka 2024. bude tvoja najsrećnija i najzdravija godina do sada. Superteen ti pomaže da ove godine napokon istraješ u svojim zdravim odlukama jer ćeš samo tako biti u super formi!

Znaš već kako to ide. Svakog decembra pre nego što okreneš poslednju stranicu kalendara, doneseš neke odluke za srećniji život u godini koja dolazi: više neću da pijem gazirano, za mesec dana ući ću u stare farmerke… Međutim, i pre nego što dođe februar, te odluke se rasplinu i na većinu njih zaboraviš. Ali ne i ove godine! Kad shvatiš zašto do sada nisi uspela da istraješ u svojim odlukama, znaćeš i šta treba da promeniš kako bi ih se napokon pridržavala i bila u super formi.

Do sada nisi uspela jer… Imaš nerealna očekivanja

Obećala si sebi da ćeš u roku tri meseca srušiti državni rekord u plivanju na sto metara? Verovatno nećeš, bez obzira na to koliko se trudila. Ne želimo da kažemo da ne treba postaviti visoke ciljeve, ali oni bi ipak trebalo da budu ostvarivi.

Okreni novi list

Velike promene u životu uvek nam se događaju postupno, malo toga se može postići preko noći. Radije postavi sebi zadatak da tokom celog polugodišta budeš redovna na bazenu, na primer tri puta nedeljno. Ako to ostvariš, već si učinila mnogo.

Do sada nisi uspela jer… Nedostaje ti inspiracije

Uvek nekako dobro počneš, ali početni entuzijazam te brzo napusti. To je verovatno zato što se nisi okružila pozitivnom energijom koja će te motivisati da nastaviš dalje.

Okreni novi list

Oblepi svoju sobu posterima i slikama koje ocrtavaju tvoj cilj. To mogu biti fotke zdravih zalogaja ili zgodnih sportistkinja – kakva ćeš i ti uskoro biti. Takođe, na tvoj um prilično motivaciono mogu delovati reči podrške koje će ti prijatelji dati na društvenim mrežama. Zato se nemoj ustručavati da na instagramu ili fejsu objaviš poneku fotku kako vežbaš. Kad vidiš koliko ti se ljudi divi, to će te terati napred.

Do sada nisi uspela jer… Nemaš vremena za vežbanje

Baš si htela odmah posle škole da odjuriš u teretanu i da odradiš sat vremena treninga, ali večeras imaš gomilu domaćeg, treba još da napišeš i referat… i mama je rekla da je večera tačno u sedam, a to je za pet minuta. Kako uopšte da nađeš vremena za vežbanje?

Okreni novi list

Lakše je s vežbanjem početi ujutro. Osim što predveče nećeš biti u frci s vremenom, jutarnje vežbanje dobro će ti doći za razbuđivanje i podizanje energije pa ćeš već na prvom školskom času biti kao ptičica. I još jedan savet: ako ti je baš jako teško da ustaneš ranije, možeš odraditi i desetominutno vežbanje tri ili četiri puta na dan, kad uloviš malo vremena, umesto da za vežbu odvajaš ceo sat odjednom.

Do sada nisi uspela jer… Vežbaš buljeći u mobilni

Totalno si zavisna od mobilnog i ne možeš da zamisliš da provedeš sat vremena bez proveravanja SMS-ova, maila, fejsa… jer šta ako propustiš nečiji važan status ili prekasno saznaš vest da je Harry Styles dobio još jednu nagradu za najboljeg frajera.

Okreni novi list

Svet neće stati ako se na sat-dva odvojiš od svog elektronskog ljubimca. Veruj nam, puno ćeš delotvornije vežbati ako ne gledaš na mobilni svakih pet minuta. I sama ćeš se iznenaditi kad otkriješ koliko možeš da budeš usredsređena kad ti telefon ne odvlači pažnju. Ako baš moraš da slušaš muziku dok vežbaš, radije koristi iPod ili mp3 uređaj, a mobilni isključi.

Do sada nisi uspela jer… Prijatelji te čine lenjom

Imaš volje da počeš s nekom zdravom navikom, ali čim drugarici predložiš da krenete na trčanje, ona te uveri da je i hodanje do poslastičarnice dovoljna vežba.

Okreni novi list

S takvim drugaricama nećeš ništa postići. Radije se okruži prijateljima koji su posvećeni nekom sportu jer ćeš uz njih lakše pronaći motivaciju. Ako tvoja BFF nije sportski tip, zašto se ne bi pridružila nekoj drugoj devojci iz razreda za koju znaš da redovno vežba ili pak komšiji koji svakodnevno trči po kraju?

Do sada nisi uspela jer… Lako padaš u iskušenja

Zvonilo je za veliki odmor i baš si htela da kupiš integralno pecivo kad te drugarica pozvala da joj praviš društvo do fast fooda. Njen hamburger ti je tako zamirisao da nisi mogla da odoliš…

Okreni novi list

U školu dođi s već pripremljenom užinom: kupi neku slatku plastičnu kutiju koja će biti tvoj svakodnevni pratilac u školu. U nju ubaci zdrave zalogaje poput oraha, lešnika, salate s mocarelom ili integralnog pirinča s piletinom. Tako ćeš uvek znati da ti je obrok spreman i nećeš trošiti ni vreme ni novac na kupovinu nezdrave hrane.