Poznato je da određena hrana može poboljšati pamćenje i koncentraciju. U mnogobrojim traganjima za preparatima i analizama različitih namirnica koje bi mogle dovesti do poboljšanja pamćenja i učiniti ga zavidnim, nailazimo na spisak onih koje ga navodno poboljšavaju. Pored brokolija, ruzmarina, jaja, šipka, lososa, tunjevine, zelenog te crnog čaja, soje i još mnogih drugih, na jednom od prvih mesta nalaze se i borovnice.

Borovnica, sitni plod plavo – ljubičaste boje sadrži veliki potencijal kao namirnica koja pozitivno utiče na funkciju pamćenja i čini nas pametnijima. One su jedna od mnogih namirnica koje obiluju fitohemikalijama te mogu usporiti gubitak ili pak pospešiti pamćenje.

Smatra se da je za takvo njihovo delovanje zaslužna visoka razina flavonoida, posebno antocijana i flavanola.

Budeš li kombinovala „hranu za mozak“ – borovnice sa treninzima, sigurno ćeš se osećati bolje i poboljšati svoje mentalne sposobnosti i nanizati dobre ocene u školi.

Image by rawpixel from Pixabay