Bubuljice nam stalno iskaču svuda po licu, i niti znamo odakle, niti kada će nestati. Uostalom, uglavnom im treba večnost da nestanu i znaju da budu jaaako iritantne. Dobre vesti su da iako ne možete da učinite da nestanu preko noći, možete ih učiniti manje vidljivim i manje iritantnim.

Jedna napomena… Nemoj na svojoj koži isprobavati baš sve što pročitaš na internetu ili novinama ili vidiš na društvenim mrežama. Kada je reč o koži, manje je više. Nije svaka koža ista, pa joj isti tretmani i proizvodi ne mogu odgovarati uvek. I naravno, pre nego što nešto staviš na lice, probaj da naneseš negde drugde na kožu, kako bi videla kako će koža da odreaguje i da li je bezbedno da to staviš i na lice.

  1. Redovno čisti kožu

Ovo je više nego očigledna stvar, ali mnogo je lakše da sprečiš pojavljvanje akni nego da ih posle lečiš i sklanjaš sa lica. Što pre nabavi neki dobar proizvod za čišćenje lica koji bez problema možeš naći u drogerijama i vodi računa o svom licu.

  1. Dermatolog

Postoje neke stvari oko kojih ti može pomoći doktor. Na primer, na dan mature ili nekog bitnog slavlja ti se pojavi ogromna bubuljica na licu i ti pomisliš da ti je dan propao. Ali, nije! Što pre se raspitaj kod svog dermatologa, jer iz pouzdanih izvora znamo da postoji neka vrsta injekcije čijim ubrizgavanjem možeš ubrzati proces nestajanja bubuljice.

  1. Preparati za lice

Pošto ne možeš trčati kod doktora svaki put kad ti se pojavi neka bubuljica, to se može rešiti na mnogo lakši način. Postoje kreme koje su na bazi istog onog rastvora koji se nalazi i u gorepomenutim injekcijama, a zove se hidrokortizon. Pročitaj pažljivo sastav krema koje kupuješ i sigurna sam da ćeš naći ono što odgovara tvom licu.

  1. Izmrvljeni aspirin

Da, koliko god da zvuči čudno, ovo zapravo jako pomaže. Izmrvljeni aspirin nanet na bubuljicu može je bez problema otkloniti, zbog svog hemijskog sastava.

  1. Tea Tree ulje

Tea Tre ulje se koristi u različitim terapijama, od lečenja ujeda insekata preko sportskih povreda, a takođe je jako korisno za bubuljice. Naneseš malo ulja na maramicu, utapkaš na bubuljicu i ona bi trebala vrlo brzo nestati.

  1. Preskoči pastu za zube

Verovatno je to jedan od prvih saveta koje si čula za uklanjanje bubuljica, ali pazi! Nisu sve paste za zube dobre za tvoju kožu jer mogu sadržati sastojke koji će je uništiti ili samo pogoršati stanje.

  1. Ne diraj!!

Kada se pojavi bubuljica, svi imamo želju da je istisnemo jer nas nervira i želimo da nestane. Ali, to je najveća greška! Istiskivanje bubuljica samo će produžiti za koje će nestati. Tako da ju je bolje prekriti šminkom ili nekako drugačije kako bi ona sama nestala.

Priredila: Nikoleta Jovičič

Photo by Pordán Krisztián on Unsplash