Društvena mreža Instagram je par dana u nekim zemljama odlučila da testira novu opciju o kojoj smo mi već pisali. Naime Instagram je odlučio da sakrije broj lajkova na postove kako bi korisnike oslobodio pritiska koji je veliki, a na mnoge ima negativan uticaj.

Među zemljama u kojima Instagram na ovaj način štiti korisnike su Australija i Japan, a radi se o probnom periodu u kojem će korisnici ispod postova osoba koje prate videti ispisano ime korisnika i reč „drugi“ umesto broja lajkova, dok će i dalje biti u mogućnosti da vide broj lajkova na postovima koje sami postavaljuju.

Sve je veća zabrinutost da društvene mreže mogu da ugroze samopoštovanje korisnika i izazovu negativna osećanja prvenstveno kod mladih ljudi.

Instagram je obavio sličan eksperiment u Kanadi u maju, a sada se testovi proširuju na Australiju, Novi Zeland, Irsku, Italiju, Japan i Brazil.

„Nadamo se da će ovaj potez osloboditi korisnike pritiska koji osećaju zbog broja lajkova na postovima, tako da se mogu fokusirati na deljenje stvari koje vole“, saopšteno je iz Facebooka u čijem je vlasništvu Instagram.

Ove mere ne obuhvataju poslovne profile, te za sada influenseri n treba da brnu jer svi vrlo dobro znamo da su njihovi profili prebačeni na opciju poslovnih.

Šta vi mislite o ovim promenama? I koje su vaše zamerke za aplikaciju Instagram, koja u poslednje vreme ima baš velikih problema jer često pada.

Foto: Designed by rawpixel.com / Freepik