Akademija za filmsku nauku i umetnost objavila je spisak kandidata za Oskara koji se ove godine dodeljuje 92. put, a filmu „Džoker“ pripalo je najviše, 11 nominacija, uključujući i onu za najbolji film.

U kategoriji za najbolji film nominovani su, pored „Džokera“, „Bilo jednom u Holivudu“, „Parazit“, „Irac“, „1917“, „Zec Džodžo“, „Bračna prica“, „Male žene“ i „Ford protiv Ferarija“.

„Irac“, „1917“ i „Bilo jednom u Holivudu“, inače, imaju po 10 nominacija.

Za Oskara u kategoriji najbolji režiser nadmetaće se Martin Skorseze, Kventin Tarantino, Sem Mendes, Tod Filips i Bong Džon Ho.

U kategoriji najbolja glumica nominovane su Rene Zelveger, Šarliz Teron, Skarlet Johanson, Sirša Ronan i Sintija Erivo, dok su u konkurenciji za najboljeg glumca Hoakin Feniks, Adam Drajver, Džonatan Prajs, Leonardo Dikaprio i Antonio Banderas.

Za najboljeg glumca u sporednoj ulozi nadmetaće se Bred Pit, Džoe Peši, Tom Henks, Entoni Hopkins i Al Paćino, za najbolju žensku uogu nadmetaće se Lora Dern, Margot Robi, Skarlet Johanson, Keti Bejts i Florens Pui.

Za najbolji originalni scenario nominovana je „Bračna priča“, “ Bilo jednom u Holivudu“, „Parasit“, „Vadite noževe“, „1917“, dok je za najbolju adaptaciju teksta odabran „Jo Jo Zec“, „Džoker“, “ Male žene“, „Irac“ i „Dvojica papa“.

U kategoriji za najbolji film na stranom jeziku nominovan je i film „Zemlja meda“ iz Severne Makedonije, pored severnokorejskog „Parazita“, francuskih „Jadnika“, španskog filma „Bol i slava“, kao i ostvarenja iz Poljske „Telo Hristovo“.

Najveće iznenađenje tokom današnjih nominacija bila je kompanija Netflix koja je dobila čak 24 nominacije, uklučujući i dve za najbolji film: „Irac“ i „Bračna priča“.

Svečanost dodele Oskara biće održana 9. februara u teatru „Dolbi“ u Los Anđelesu.