Pored svih gnjavaža vezanih za školu, zatim onih ljubavnih muka, razmirica sa ukućanima ili drugaricama, još te muče i nesnosne bubuljice i akne, koje se uvek pojavljuju kad ti je to najmanje potrebno? Srećom, možeš ih pobediti pravilnom negom i kvalitetnim proizvodima iz Eucerin® DERMOPURE linije!

Verujemo da znate, ali mislimo da nije loše da napišemo još jednom. Akne su zapaljensko oboljenje uzrokovano radom lojnih žlezda kože. Lojne žlezde se nalaze u površinskom delu kože, a uloga im je da proizvode sebum, tečnost složenog sastava koja štiti kožu i pomaže joj da održi vlažnost.

Kako nastaju bubuljice?

Ispod kože se nalaze lojne žlezde koje kroz pore luče masnoću i odbacuju izumrle ćelije. Na taj način se koža štiti od isušivanja i prodiranja prljavštine.

Ali ako dođe do prekomernog stvaranja sebuma, odvodni putevi lojnih žlezda se napune i pore se zatvore. Začepljene pore onemogućavaju suvišnoj masnoći da se probije na površinu pa kanali lojnih žlezda nabubre. Taloženje sebuma dovodi do razmnožavanje bakterija, koje zatim izazivaju upale, odnosno bubuljice i akne koje su jedan od najvećih izazova kada je zdravlje i lepota kože u pitanju. Ovi simptomi masne i problematične kože, utiču kako na izgled, tako i na raspoloženje i samopouzdanje. Bolne upale, crvenilo i perutanje kože, prema priznanju mnogih koji se suočavaju sa ovim problemom, još su se više intenzivirali tokom perioda produženog boravka u kući koji smo preživeli svi poslednjih meseci.

Upitali smo stučnjaka doc.dr sci.med. Srđan Tanasilović, dermatovenerolog Kliničkog centra Srbije da nam pojasni zašto je to tako.

„Koža je neuroendokrini organ i negativno dejstvo produženog boravka u kući nastaje prvenstveno zbog pojačanog psihološkog stresa, anksioznosti i depresivnosti, što ima uticaj na sintezu i sekreciju hormona,“ kaže dr Tanasilović.

Šta najčešće uzrokuje bubuljice?

Nastanak masnoće (sebuma ili loja) regulišu hormoni. Tako se tokom puberteta nivo hormona menja pa telo stvara više masnoće nego što je potrebno, a koža se teško oslobađa iste. Neke devojke primećuju da im se neposredno pre menstruacije pojavljuju bubuljice, posebno na bradi. I to ima veze sa promenom nivoa hormona.

Ono što je najvažnije da shvatite jeste da masna i problematična koža zahteva posebnu negu, često i medicinsku terapiju. Ali, možda najveća prepreka u borbi sa bubuljicama i aknama jesu brojna pogrešna uverenja, koja često čujemo a, verovatno, i sami izgovaramo.

Vi ste sada u pubertetu, ali moramo da vam kažemo da je jedna od najčešćih zabluda da je problematična koža sklona aknama, mitiserima i bubuljicama pubertetska bolest.

Problematična koža, sklona aknama, bubuljicama i mitiserima jeste najprisutnija kod tinejdžera – čak 80% mladih između 11 i 30 godina bori se sa ovim problemom. Ali, čak 40% osoba se, povremeno ili permanentno, suočava i u kasnijim godinama života sa aknam i bubiljicama suočava i u kasnijim godinama života, tako da ovaj tekst obavezno podelite sa roditeljima, rođacima, kumovima, komšijama i biće ti zahvalni.

Uz pravilnu negu i kvalitetne proizvode možeš da pobediš bubuljice i akne!

Pogrešno je i uverenje da na pojavu simptoma problematične kože utiče neredovna higijena.

Istina je, šta više, suprotna od toga. „Preterano često pranje kože, čak i ukoliko se koriste optimalni preparati, često dovodi do takozvanog rebound fenomena, odnosno pogoršanja stanja kože. Kada je čišćenje masne i problematične kože u pitanju dovoljno je lice prati dva puta dnevno, adekvatnim preparatima za higijenu“ kaže doc.dr sci.med. Srđan Tanasilović, dermatovenerolog Kliničkog centra Srbije.

Mnogi veruju i da nezdrave navike u ishrani, a posebno ugljeni hidrati, podstiču pojavu akni, mitisera i bubuljica. Veza između nezdrave ishrane i pojave akni nije naučno potvrđena. S tim što, naravno, svaka zdrava navika u ishrani blagotvorna deluje na organizam, samim tim i na kožu.

Da li može da se spreči nastanak bubuljica?

Na svetu ne postoji osoba sa tako savršenom kožom da nikad nije imala nijednu bubuljicu. Ali, pogrešno je uverenje da akne i bubuljice ne možeš pobediti, te da je zato najbolje naučiti da živiš s njima. Danas imamo, kako dermokozmetičke, tako i farmaceutske preparate, koji, uz stručnu pomoć dermatologa, veoma efikasno rešavaju ovaj problem.

Uz pravilnu negu i kvalitetne proizvode možeš da pobediš bubuljice i akne!

Eucerin® DERMOPURE linija specijalno je formulisana za kompletan tretman masne i problematične kože, sklone povećanom lučenju sebuma, proširenim porama, aknama, mitiserima i bubuljicama. Osnovu formulacije preparata iz ove linije čine Salicilna kiselina, Likokalkon A i Karnitin. Salicilna kiselina ima antibakterijsko dejstvo i pospešuje uklanjanje mrtvog sloja ćelija sa površine kože, čime omogućava redovno čišćenje pora i sprečava nastanak mitisera. Likokalkon A efikasno doprinosi ublažavanju i sprečavanju iritacija i upala, dok Karnitin reguliše prekomernu proizvodnju sebuma. Uz Eucerin® DERMOPURE liniju osobe problematičnog tena ponovo se mogu osećati samouvereno i udobno u svojoj koži, ali je pravilna nega neophodna.

Svakodnevno čišćenje

U svakom postupku nege kože temeljno čišćenje bez isušivanja je prvi korak.

Uz pravilnu negu i kvalitetne proizvode možeš da pobediš bubuljice i akne!

Za temeljno i efikasno čišćenje kože najbolja preporuka su mlaka voda i blaga sredstva. Čišćenje kože lica je izuzetno važno – uveče kako bi se odstranili višak šminke i nečistoće koje su se nakupile u toku dana, a ujutro – kako bi se uklonio sebum koji je koža izlučila tokom noći. Pravilno i temeljno očišćena koža ima sposobnost da za 10% više upije aktivne sastojke iz nege.

Eucerin® DERMOPURE Gel za čišćenje kože bez sapuna i parfema pogodan je za upotrebu i za osobe koje imaju osetljivu kožu. Sa 6% amfo-tenzida, nežno, ali efikasno uklanja nečistoće, šminku i eliminiše višak sebuma. Njegovo antibakterijsko svojstvo oslabađa kožu od bakterija i zaustavlja njihovo razmnožavanje, a pošto je nekomedogen, ne zapušava pore.Namenjen je svakodnevnoj primeni i nalazi se u pakovanju od 400ml sa pumpicom praktičnom za upotrebu. Umivaj njime lice svakoga dana, ujutro i uveče, i tvoja koža će postati čista, ujednačena i meka.

Eucerin® DERMOPURE  piling za čišćenje lica sadrži mikročestice koje  otvaraju pore i smanjuju pojavu nepravilnosti i bubuljica. Primetićeš da je nakon upotrebe, vidljivost mitisera smanjena, a koža je primetno čistija i nežnija. Upotrebljavaj piling jednom do dva puta nedeljno, umesto gela za čišćenje kože. Nanosi ga na dobro očišćenu i vlažnu kožu i lagano umasiraj, a potom isperi mlakom vodom.

Osvežavanje i toniranje

Ako želiš pomoć u tretiranju i sprečavanju nastanka bubuljica, mitesera i akni moraš redovno da toniraš i čistiš kožu što spada u korak broj 2 kada je u pitanju nega kože lica.

Uz pravilnu negu i kvalitetne proizvode možeš da pobediš bubuljice i akne!

Eucerin® DERMOPURE Micelarna voda nežno uklanja šminku i nečistoće, čisti i tonira kožu, a kako ne sadrži alkohol pogodna je i za korišćenje na regiji oko očiju jer ne dovodi do iritacija i peckanja.

Brza i laka za upotrebu, jer je dovoljno da je naneseš na tupfer i njime očistiš lice, bez naknadnog ispiranja, pomoći će ti da pripremiš kožu za nanošenje preparata za negu kože.

Eucerin® DERMOPURE Tonik je posebno formulisan za masnu i problematičnu kožu kao i za akne blagog do umerenog stepena, a nanosi se nakon gela, pilinga ili micelarne vode i ima ulogu da tonizira kožu i prepremi je za negu.

Njegova antibakterijska formulacija sadrži aktivni sistem sa 2% mlečne kiseline koja čisti pore i smanjuje razmnožavanje bakterija. Posebno je efikasan na T-zoni pri čemu ne isušuje kožu. Takođe se nanosi pomoću tupfera i nije potrebno da ga ispiraš ga vodom.

Hidratacija 

Kako bi ti ten ostao zdrav i svež, sledeći korak, broj 3, je da tvom licu obezbediš dodatnu hidrataciju, kako ujutro tako i uveče.

Uz pravilnu negu i kvalitetne proizvode možeš da pobediš bubuljice i akne!

Po rečima doc.dr sci.med. Srđana Tanasilovića preparati za negu masne i problematične kože moraju da imaju adekvatnu farmaceutsku formulaciju kao i optimalne aktivne supstance, optimalne pH vrednosti. Glavne karakteristike takvih preparata su da uklanjaju suvišnu masnoću, imaju blago piling i hidratantno i protivupalno dejstvo. Važno je i da ne sadrže iritanse i alergene i da nemaju komedogeno dejstvo, a Eucerin® DERMOPURE linija sadrži upravo takve proizvode.

Uz pravilnu negu i kvalitetne proizvode možeš da pobediš bubuljice i akne!

Eucerin® DERMOPURE Komplementarna umirujuća krema pravi je izbor za negu uz medicinsku terapiju, jer ublažava neželjene efekte terapije, poput preosetljivosti, crvenila, suvoće i osećaja zatezanja. Deluje komedolitički, atibakterijski i reguliše nastanak sebuma. Preporuka je da se koristi ujutro i uveče.

Eucerin® DERMOPURE Matirajući Fluid smanjuje ključne simptome masne i problematične kože. Ovaj fluid sadrži salicilnu kiselinu, za koju već znamo da ima antibakterijska i komedolitička svojstva, te pomaže da se smanje simptomi masne i problematične kože i da se spreči njihov ponovni nastanak. Pored salicilne kiseline tu je likokalkon A koji ublažava iritaciju i zapaljenje kože, smanjuje crvenilo, a matirajuće čestice deluju 8h deluju protiv suvišnog sjaja bez začepljivanja pora. Super je vest da može da ga koristiš i ujutro i uveče.

Želiš li da se tvoje lice „čisti“ i tokom spavanja, onda moraš da isprobaš zvezdu Eucerin® DERMOPURE linije je Eucerin® DERMOPURE Regenerativni tretman.

Bogat sastojcima koji su efikasni, ali nisu agresivni, ovaj preparat istovremeno deluju kao piling, to jest uklanjaju sloj mrtvih ćelija sa površine kože,  podstiče regeneraciju tokom noći i umiruje kožu. Preporuka je da se primenjuje uveče. Tokom upotrebe važno je izbegavati kontakt sa sluzokožom i očima. Nanesi tretman u tankom sloju uveče nakon čišćenja lica.

Malo magije

Ispratila si sve korake u negovanju kože, ali bubuljica se ipak pojavila. Tu u pomoć priskače čarobni štapić.

Uz pravilnu negu i kvalitetne proizvode možeš da pobediš bubuljice i akne!

Kad se bubuljica već pojavila na licu i potrebno ju je zamaskirati, u pomoć će ti priskočiti Eucerin® DERMOPUR korektor koji će ti pomoći da prikriješ nepravilnosti na koži. Nanesi ga direktno na bubuljicu i lagano utapkaj da se stopi s kožom.

Ako se svakodnevno koristi na pogođenim područjima, umiruje kožu, a zahvaljujući salicilnoj kiselini koju sadrži, a koja ima komedolitički efekat, otvara zapušene pore. Dakle osim što prikriva bubuljicu, on istovremeno i leči kožu i složićete se sa nama da ovaj, kako ga mi zovemo, čarobni štapić mora da poseduje baš svako!