Vest koja je odjeknula kao bomba – Donald Trump pokušava da zabrani rad aplikacije TikTok! Da li je ovo realno pitaju se milioni korisnika širom sveta.

Naime američki predsednik Donald Trump namerava da potpiše naredbu kojom bi primorao kinesku kompaniju ByteDance da proda vlasništvo nad aplikacijom TikTok američkim investitorima, čime bi se izbegla zabrana popularne video platforme u Sjedinjenim Američkim Državama.

Fox Business potvrdio je ovu vest, navodeći da bi Microsoft mogao biti potencijalni kupac. Inače, ByteDance je 2017. godine kupio aplikaciju Musical.ly za milijardu dolara koju je potom preimenovao u TikTok.

Američki senatori Richard Blumenthal i Josh Hawley jučer su poslali pismo Ministarstvu pravosuđa SAD-a sa zahtevom da otvori istragu o aplikacijama TikTok i Zoom zbog „prijavljenih kršenja građanskih sloboda Amerikanaca“ i “ implikacija o kršenju nacionalne sigurnosti“.

Iz kineske kompanije ByteDance još se nisu oglasili, javlja Verge.

Tokom jula američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je za Fox News da administracija ozbiljno razmišlja o zabrani TikToka, a potom se pojavila informacija da bi TikTok mogli kupiti Amerikanci kako bi izbegli zabranu aplikacije u SAD-u.

Za one koji moda ne znaju, TikTok je u vlasništvu kineske kompanije ByteDance čije se sedište nalazi u Pekingu. Američke diplomate tvrde da bi autori aplikacije mogli „sarađivati sa obaveštajnim agencijama koje kontroliše Komunistička partija Kine“. Međutim, kreatori TikToka pojašnjavaju da deluju odvojeno od ByteDance kompanije te da se njihovi centri s podacima nalaze potpuno izvan Kine i ne podležu kineskim zakonima.

Ova apliakcija ima oko 800 miliona korisnika širom sveta, što je čini sedmom najpopularnijom društvenom mrežom na svetu, odmah iza Instagrama. U Americi je registovano više od 50 miliona pretplatnika, neki od svetski najpopularnijih TikTokera se nalaze u SAD-u i ova vest ih sigurno ne raduje.

Image by Kon Karampelas from Pixabay