Bademovo ulje je bogato biljnim belančevinama, vitaminima A, B1, B2 i B6 te E, esencijalnim mineralima poput magnezijuma, bakra, mangana, kalcijuma, kalijuma, a sadrži i masne kiseline omega-3, 6 i 9.

Lekovita svojstva bademovog ulja poznata su još iz antičkih vremena, a korišteno je i kao dodatak prehrani. Blago je i ne izaziva alergije pa je odličan izbor za negu osetljive kože.

Bademovo ulje ima blagotvorno dejstvo na kožu, kosu i nokte zbog visokog udela vitamina i minerala. Najviše se preporučuje za negu osetljive i problematične kože.

Odlično je za zdravlje srca, poboljšava i ubrzava probavu i metabolizam, snižava holesterol, opušta mišiće, jača imunitet.  Zbog prirodnog bogatstva koje sadrži u samo jednoj kašičici, bademovo ulje pravi je dar prirode, zauzima posebno mesto u kozmetičkoj industriji i glavni je sastojak u lečenju i negovanju tela.

Preporučena je kupovina i konzumacija nerafinisanog, odnosno hladno presovanog bademovog ulja, jer u takvom postupku obrade ne gubi lekovita svojstva.

Primena bademovog ulja u kozmetici je raznolika. Koristi se za negu suve i osetljive kože, za negu kose i noktiju, za masažu, a primenjuje se i u aromaterapiji. Ne začepljuje pore pa je pogodno za svakodnevnu negu lica.

Sadrži sastojke neophodne za zdravu i negovanu kožu. Pogodno je za negu svih tipova kože, smiruje upale, dermatitis, opekotine, ekceme i psorijazu. Retko izaziva alergije pa se može koristiti i za negu dečije kože.

Bademovo ulje koži daje elastičnost te se često koristi za prevenciju nastanka strija i celulita, ali i bora. Osim što vlaži, hrani i štiti kožu, čini je i mekanm i svilenkastom, a usporava i starenje i poboljšava ten.

Bademovo ulje bogato je vitaminom A, koji štiti folikule. Ubrzava rast kose, a u kombinaciji sa masažom temena, podstiče obnovu vlasi i kosi vraća mekoću, sjaj i volumen. Hrani koren kose i tako sprečava opadanje i pucanje vrhova, a osim toga, smiruje i nadraženost tjemena.

Ulje ugrejte tako što ćete ga u zatvorenoj posudi staviti u toplu vodu. Potom ga prstima nanesite na čistu i vlažnu kosu, od korena do vrhova i ostavite da deluje najmanje sat vremena. Kako bi se bolje upilo, kosu zamotajte u topli peškir. Nakon toga je operite na uobičajen način.

Ponavljajte ovaj tretman svake nedelje, a u bademovo ulje možete dodati i ricinusovo ili maslinovo ulje.

Bademovo ulje, uz maslinovo, najefikasnije je za negu suvih i lomljivih noktiju. Ono ih ojačava, a kožicu oko noktiju omekšava i sprečava stvaranje zanoktica, kao i listanje noktiju uzrokovano isušivanjem.

Bademovo ulje odlično je sredstvo za skidanje šminke i za negu kože lica. Na blaznicu tupfer nanesite malo vode i nekoliko kapi ulja te tako skinite šminku. Omekšava, hidratizuje, štiti kožu od vanjskih uticaja, sprečava perutanje i isušivanje kože, smanjuje upale i iritacije, pruža koži zdrav izgled i sjaj. Osim toga, pomaže u ujednačavanju tena.

Osim primene u kozmetici, bademovo ulje ima i jaka lekovita svojstva. Ono ubrzava probavu, snižava holesterol, jača imunitet, opušta umorne mišiće, deluje kao antialergik. Masaža bademovim uljem stari je lek protiv hernije (kile), a ako se umasira na grudni koš, olakšava kašalj.

Foto: silviarita from Pixabay