Godina za nama bila je teška i svi kao da jedva čekaju da prođe. Oni koji su bili tu za nas, svi oni koji su nas bodrili, redovno zvali da čuju kako smo, pitali da li nam nešto treba, zasmejavali nas iako možda fizički nisu bili prisutni i nismo bili u mogućnosti da se sa njima viđamo i posećujemo – zaslužili su znak pažnje za novogodišnje i božićne praznike, zaslužili su poklon.

Ako ste u potrazi za nekim poklonom koji nije kliše, već će imati vaš lični pečat i pokazati koliko vam je stalo do osobe kojoj ste namenili poklon i koliko je poznajete, evo nekih ideja šta darivati dragim osobama. Daćemo vam nekoliko predloga kada su originalni i personalizovani pokloni u pitanju.

Kreće sezona darivanja: Ideje za originalan i personalizovan poklon

Nova omiljena šolja

Šolja za kafu i čaj takođe može biti lep poklon, jer će osoba kojoj je poklonite na taj način svakog dana misliti na vas i sećati se da ste joj je baš vi poklonili. Šolja na kojoj je neki vaš fazon, interna šala, citat, omiljeni stih, replika iz serije ili filma izazvaće smeh i biće poklon koji se pamti.

Vaučer za spa

Poklon-vaučer za masažu, saunu, tretman lica, parno kupatilo, bazene i đakuzi biće najbolji poklon koji će vama draga osoba dobiti za Novu godinu i na kojem će vam biti izuzetno zahvalna. Opuštanje i detoksikacija, odmor za dušu i telo je upravo ono što nam je svima potrebno nakon ove godine pune stresa i straha, nervoze, nesigurnosti i bolesti. Priuštite svojim bliskim osobama relaksirajući dan u kojem će bez ograničenja koristiti sve spa i welness sadržaje i koji će još dugo pamtiti.

Kreće sezona darivanja: Ideje za originalan i personalizovan poklon

Kupon za omiljenu prodavnicu

Bilo da je u pitanju kozmetika ili garderoba – sa kuponom ne možete pogrešiti. Dovoljno je da znate da osoba voli da kupuje u toj radnji, butiku ili parfimeriji, a o brendovima, modelima i stilovima vi ne morate da vodite računa jer će osoba moći da za kupon odabere nešto po sopstevnom ukusu bilo da je u pitanju jedna stvar ili više sitnica. Pametan poklon koji daje mnogo izbora i sa kojim nema greške.

Kvalitetne slušalice

Sada kada se više nego ikad radi od kuće, učestvuje u online nastavi, zoom sastancima, sluša se muzika i podkasti, veoma je važno imati kvalitetne slušalice. Pasionirani ljubitelji muzike i dobrog zvuka kojima je tehnika veoma bitna stavka znaće da cene ovakav poklon. Bilo da su male bubice ili velike slušalice, poslednjih godina je izbor zaista veliki. Ima ih u raznim bojama pa su i moćan modni dodatak, a naš savet je da se opredelite za bežične koje se povezuju preko Bluetooth-a, jer se tako izbegava problem sa umršenim žicama i kablovima.

Kreće sezona darivanja: Ideje za originalan i personalizovan poklon

Saksija sa biljkom

U specijalizovanim prodavnicama koje prodaju biljke, saksije, sadnice, vaze i baštenski materijal možete odabrati neku biljku za vama dragu osobu. Zelenilo će oplemeniti njen dom, a imaće i zanimaciju da biljku neguje i zaliva. Uz biljku obavezno uzmite i dekorativnu saksiju odgovarajućih dimenzija koja će upotpuniti celu sliku. Obratite pažnju da vrsta biljke nije “zahtevna” i osetljiva, a ako se odlučite za dracene, fikuse, sukulente, bambuse ili kaktuse nikako nećete pogrešiti jer su veoma izdržljivi i ne iziskuju neki poseban tretman.

Kreće sezona darivanja: Ideje za originalan i personalizovan poklon

Štampa na majici

Osoba koja vam je draga će iz ovakvog poklona videti da je dobro poznajete i da znate šta voli. Sve su popularnije personalizovane majice na kojima će biti predstavljeno nešto što je baš za tu osobu – nešto što ste vi nacrtali, neki bend koji ona voli, neka vaša šala ili nadimak, scena iz stripa ili filma. Biće to nešto potpuno originalno što ne može da se nađe u slobodnoj prodaji nego ćete vi lično da osmislite. Vaše je da se odlučite oko teme, a firme koje rade štampanje majica pomoći će oko realizacije samog dizajna. Tehnike koje se obično rade su digitalna štampa na majicama, sublimacija, flex i flok štampa. Vodite računa da štampa na majici bude kvalietna, jer će se u suprotnom razmrljati posle nekoliko pranja i majica neće lepo izgledati.

Personalizovana maska

Ako ne možemo da pobedimo koronu, bar možemo da zaštitimo sebe i druge noseći zaštitnu masku, a da pritom možemo da nosimo maske kakve god hoćemo. Ukoliko dobro poznajete ukus osobe koju želite da obradujete poklonom za novogodišnje i božićne praznike, možete je iznenaditi luckastom maskom koju neće osim nje imati niko u gradu. Firme koje se bave štampanjem, u poslednjih nekoliko meseci uvrstile su u svoju ponudu i štampu na maskama, tako da možete sami kreirati i dizajnirati ovaj neizbežni dodatak koji nosimo svakog dana bilo da je u pitanju neki natpis, slika ili kombinacija ta dva elementa. Povedite računa da maska bude od kvalitetnog materijala koji se može prati, jer je njena primarna funkcija ipak da osobu zaštiti od zaraze, a to podrazumeva svakodnevno pranje maske.

Kreće sezona darivanja: Ideje za originalan i personalizovan poklon

Mali kućni aparat ili aparat za negu tela

Evo nečeg korisnog što nikako da dođe na red. Bilo da je u pitanju aparat za espreso, trajni epilator, masažer, aparat za kokice, aparat za bakine kolače ili palačinke – osoba kojoj ga poklonite biće srećna i zahvalna. Budući da se radi o osobi koju baš dobro poznajete, upućeni ste šta je to od navedenog što odavno priželjkuje a nikako sebi da priušti i koji to mali aparat za domaćinstvo ili negu nedostaje njenoj kuhinji ili kupatilu a znatno bi joj olakšao život.

Uživanje u muzici

Ukoliko znate da osoba poseduje gramofon, preporučujemo jedan retro poklon koji nikada ne izlazi iz mode a to je neka retka ploča koja se može naći na internet oglasima. Kad smo već kod muzike, ako želite da kreirate potpuno originalan i veoma ličan poklon – osobi kojoj planirate da namenite poklon možete da nasnimite posebnu kompilaciju pesama, baš za nju.

Spotify glass art

Ako je osoba umetnička duša koja voli i vizuelnu umetnost i muziku, ceniće i posebnu vrstu slika na staklu tzv. Spotify glass art koju čini ručno rađena slika na staklu na kojem je predstavljena pesma, izvođač i cover sa muzičkog albuma onako kako izgledaju na displeju dok slušate muziku na spotify aplikaciji. Sam naziv pesme ili neka zajednička uspomena na datu pesmu preneće veoma ličnu poruku.

Ako se taj član vaše porodice, rodbine, prijatelj ili prijateljica, momak ili devojka, kojima ste poželeli da poklonite nešto nesvakidašnje, bave nekim hobijem, lepo bi bilo da od vas dobiju materijal koji se za taj hobi koristi (četkice, boje, vunica, kolaž, materijal za dekupaž itd.) Neke od dobrih ideja su i luckaste čarape sa natpisima, posebno odabrane kombinacije kolača ili bombona specijalno napravljene za određenu osobu, originalni novčanik ili toplo zimsko ćebe od vune koje se ručno izrađuje pletenjem velikih čvorova a pravi je hit na Instagramu i Pinterestu. Radost i iznenađenje neće izostati kada ispod jelke nađu ovako jedinstven poklon u koji je uložen trud, razmišljanje i mašta.

Autorka teksta: Ljiljana Bugarin

Foto: pexels.com i unsplash.com