Da li ste znali da je danas Svetski dan palačinki? Moramo da vam priznamo da smo se i mi iznenadili, jer je taj dan prošle godine bio u martu i zato smo rešili da malo istražimo, kako to da je jedne godine je Svetski dan palačinki u februaru, a već naradne u martu.

Naime u hrišćanskoj tradiciji, tu mislimo na rimokatoličku crkvu, Dan palačinki, koji se naziva i palačinka utorak, pokladni utorak, munjeviti utorak , debeli utorak i Mardi Gras (što je francuski za „bebeli utorak“), poslednji je dan gozbe pre nego što započne korizma (Veliki ili Časni post). Korizma kod katolika počinje Čistom sredom ili Pepelnicom. Ovaj dan se zove Dan plačinki zbog običaja iz davnina kakda su ne na današnji dan u domovima koji su bili bogati jele palačinke pre dana početka posta. Ovaj dan, kao verski praznik, se uglavnom slavi u zemljama engleskog govornog područja, posebno u Irskoj, Velikoj Britaniji, Australiji, Novom Zelandu, Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama, ali i na Filipinima i Nemačkoj. Dan palačinki pokretan je praznik čiji se datum određuje prema Uskrsu, a slavi se tačno 47 dana pre Uskrsne nedelje. Datum može varirati od 3. febrara do 9. marta.

Sad kad smo nešto naučili da pređemo na slađi deo. O tome koji je namaz za palačinke najbolji se neprestano raspravlja i zato je i čast današnjeg Dana palačinki (16.02.2021.) online poslastičarnica Jack & Beyond u anketi pitala 3,073  korisnika usluga da izaberu omiljene ukuse i stanu na kraj ovo raspravi.

I evo rezultata

Namaz % glasova
Nutella/čokoladni namaz 91%
Sladoled 88%
Javorov sirup 85%
Kikiriki puter 76%
Babane i čokolada 72%
Slanina i sirup 69%
Med 68%
Dimljeni losos 58%
Puter 54%
Karemel krem 51%
Sveže bobičasto voće 47%
Džem, pekmez, marmelada 41%
Limun i šećer 36%
Šlag 31%

Kakve ti palačinke voliš – kalsične, američke, zdrave varijante, na primer bez brašna ? A sa čim ti voliš da jedeš palačinke?

Foto: Alexander Prokopenko/Shutterstock i Lifestyle Travel Photo/Shutterstock