Pred vama je novi roman za sve koji veruju da prstohvat magije menja stvarnost i koji neguju osoben stil, uprkos svemu! Reč je o knjizi „Tajanstvene lutke“ autorke Šibel Paunder, koju je objavila izdavačka kuća ProPolis Books.

ProPolis Book i Super Teen predstavljaju i poklanjaju roman Tajanstvene lutke

Mlada veštica Veja Smaštica upravo je počela da se navikava na život u Blistogradu. Vila Viki upravo je otkrila da je Vejina najbolja prijateljica Pegi nestala, ostavljajući iza sebe samo jednu poruku: ‘Otišla s vilama.’ Zla Felisiti Šišmiš sada je glavna. Uskoro, i ostale veštice u gradu počeće da nestaju.

U nameri da otkriju šta se desilo, Veja i njene prijateljice naići će na staru, nerešenu misteriju koja je možda razlog svim nestajanjima. Da li su veštičje veštine dovoljne da spasu prijateljicu i grad sam?

Veja i dalje uči kako da koristi magijui i sve je bolja. Dobro, dobro, omane tu i tamo. Lojalna je, odlučna i pametna. Flafenora joj mnogo pomaže, dokazujući da je pravi prijatelj uvek tu za tebe u nevolji, čak i kad su mu ideje za način rešavanja problema pomalo luckaste. Vila Viki je i dalje pomalo otkačena, ponekad pomaže, ponekad je levo smetalo. Egi Kopito je i dalje pomalo iritantna i živi za dve stvari: za modu i za pomaganje Felisiti Šišmiš. A Felisiti Šišmiš je i dalje zla veštica.

A onda, ta naborana, stara šaka sa kvrgavim smežuranim prstima koji su, otvarajući se, otkrili jarkozelenu jabuku. Niko u Blistogradu nije primetio tu jabuku do sutradan ujutru. Ali tada će već biti prekasno.

Ovo je knjiga koju će s jednakim žarom čitati i deca i njihovi roditelji:

Ø  za smejanje naglas, na svakoj stranici, sa svakom novom veštičjom opaskom

Ø  za sve koji su ikad poželeli da poseduju magične moći

Ø  za zajednička čitanja s roditeljima, i razgovor o tome šta prijateljstva jesu, a šta nisu.

Roman „Tajanstvene lutke“ je priča o vešticama kao nijedna druga, ispunjena čarolijama, finim haljinama i smešnim zagonetkama, kao i urnebesnim crno-belim ilustracijama.

Podsetimo se i romana Ratovi veštica, jer od pamtiveka veštice vrebaju na našoj planeti. Krčkaju čarobne napitke u kotlićima. Jure nebom na metlama. Cerekaju se. Imaju crne mačke. Bacaju kletve. 

Ne, nisu zle. Ne, nemaju dronjave haljine, šiljate šešire i ružne noseve, sve je to besmislica. 

A istina se krije tu, oko nas, ispod odvodnih cevi.

Tamo ispod, u Blistogradu, u toku je takmičenje zvano Ratovi veštica. Pobednica će živeti u Lipovoj kući, određivaće pravila i činiti lepe stvari za ljude. Stara veštica, s kolicima punim šešira, koja nikad nije pogrešila u predviđanju pobednice, ponovo je izrekla proročanstvo…

Veja ne zna da je veštica. Barem ne do trenutka kada se pojavi veštica Viki, koja je kroz odvod sprovodi do Blistograda, fantastičnog vilinskog grada u kom upravo počinje takmičenje, Ratovi veštica! Počinje avantura puna čini, vradžbina, zagonetki. Luckastih šešira, fantastičnih haljina, ukusnih kolača i nadasve – prijateljstva. Da li Veja ima sve što je potrebno za pobedu? Niko ne očekuje da veštica iz sveta iznad cevi ima šanse. Uz pomoć novih veštičastih prijateljica, ni pobeda nije daleko kako se isprva čini. 

O autorki:

Šibel Paunder je radila za Fajnenšel tajms, izučavajući Kako da potrošite sekciju i pišući kolumnu Za ime sveta, za koju je intervjuisala brojne poznate ljude iz raznih sfera. Sada piše o vešticama i sirenama u njena dva poznata serijala izdata za Blumsdejl.

O ilustratorki:

Laura Elen Anderson je ilustratorka dečjih knjiga, s izraženom ovisnošću o kafi. Kad popije kafu ne pokušava da preuzme svet niti izaziva na dvoboj čudovište čarapokradicu. Svaki slobodan trenutak provodi u crtanju. Volela bi da živi na Mesecu, kada jednom ljudi to omoguće.

Nagrade:

–          nominacija za Voterston nagradu za najbolju dečju knjigu za 2016. godinu

–          nominaciju za Sainsbury’s Children’s Book Award.

Rekli su o knjizi:

Paunder stvara svoj mali svet prepun rivalstva, prijateljstva i gluposti uz pomoć fino podešenih, otkačenih crteža… Obilje zabavne zabave u zemlji malih veštica. Kirkus rewievs

Mlade veštice, zajedno s drskim malim vilama, čine živopisnu i nepredvidivu postavku likova. Čudne crno-bele ilustracije pomažu čitaocima da zamisle ovaj fantastičan lokalitet… Glupost, zagonetke, igre reči i mnoge magične nezgode čine ovo odličnim izborom. School Library Journal

A kao što ste pročitali u naslovu danas vam u saradnji sa izdavačkom kućom ProPolis Books poklanjamo sjajnu knjigu „Tajanstvene lutke“. Kako biste učestovali u akciji potrebno je da nam se javite na mail redakcija@superteen.rs i da odgovoite na pitanje „Kako se zove zla veštica?“.  Pored toga nam napišite ime, prezime, adresu i grad, kao i koje ste godište. I da ova akcija važi za Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Hrvatsku i Sloveniju. Igramo se do 20. januara do 21.00 , a ime dobitnice ili dobitnika ćemo objaviti na našem IG profilu u storyju.