Jesen je stigla, a to znači da ćemo više vremena provoditi u zatvorenom, u svojim domovima. A kako bi nam to vreme bilo što ispunjenije naš predlog je da se bacite na čitanje. Zato vam mi danas predstavljamo novi roman izdavačke kuće PropolisBooks „Barka vremena“,  autora Marćina Ščigjelska.

ProPolis Books i Super Teen vam predstavljaju i poklanjaju knjigu Barka vremena

Rafael ima devet godina i ne seća se vremena kad nije bilo važno ko je kakvog porekla, već se računalo kakav je ko čovek. Svako je živeo gde je hteo, bez obzira na to kako se prezivao, koje mu je boje bila koža, kosa ili oči i u šta je verovao.

Rafael pamti početak bombardovanja, kojeg se nije bojao. Deka ga je vodio u podrum, ali je govorio da je to igra i smejao se, pa se i Rafael smejao. Deka je govorio da se džinovi igraju loptom i da zato zemlja tutnji.

Rafael misli da je oduvek zatvoren u Četvrti, da je oduvek bilo premalo hrane i previše ljudi.

Rafael želi da nađe vremeplov, da ga vrati u prošlo JEDNOM, kad su išli na izlete u šumu i na reku, kad su mama i tata bili tu i kad su se svi smejali. I da ga odnese u buduće JEDNOM, jer svi govore da će se rat jednom završiti, a i da vidi koje je pronalaske izumeo.

Rafael ne sme nikuda da ide sam. A vrlo često je sam. Najveći deo dana je sam, ili pravi skroman ručak za sebe i deku s komšinicom Anjelom. Ali onda kad je njoj dobar dan. Sam je, jer deka svira na ulici, zarađujući im za život. Šetajući jednom tako sam, iako mu nije bilo dozvoljeno, ušetao je na jedino mesto na svetu na koje sme da ide sam – u biblioteku.

Bibliotekarka mu je dala knjigu Vremeplov. Ta knjiga promeniće Rafaelov život.

Ova knjiga pripoveda o istinitim istorijskim događajima. O Rafaelu koji je zaista postojao, čiji je deda stvarno svirao violinu u getu i dao sve od sebe da ga spase u vreme kad biti Jevrej nije značilo ništa sem nesreće. Još neki likovi iz knjige su stvarni. Ova knjiga je autorov omaž njima za sve što su uradili da spasu decu.

Roman Barka vremena priča je o snazi ljubavi i prijateljstva, zahvaljujući kojem mladi junak uspeva da preživi, ali najviše od svega je knjiga o sećanju na prošlost, o tome  kako prošlost oblikuje našu sadašnjost i budućnost. Alegorijski lik Putnika kroz vreme, kojeg Rafael upoznaje, ili samo misli da ih upoznaje, uči dečaka i mlade čitaoce da okretanje glave od prošlosti osuđuje čoveka da i dalje čini iste greške. Znači: prihvatiti sve događaje vrlo je važno za nastavak života u miru sa sobom.

Ili, rečima Putnika kroz vreme: „Prošlost ne može biti izmenjena. Jedino je budućnost u našim rukama.”

O autoru:  Marćin Ščigjelski (1972), poljski je pisac, novinar i grafički dizajner. Barka vremena osvojila je gran-pri književnog konkursa Astrid Lindgren 2013. I ostali njegovi romani su dobili brojne nagrade. Publici iz Srbije poznat je kao autor romana Čarobnica sa sprata niže u izdanju Propolis Booksa.

O prevoditeljki: Anđelija Anđa Jočić najviše voli da prevodi knjige za decu. Svaka knjiga, i uticaj koji ima, za nju je po jedna daska, po jedno veslo ugrađeno u Barku vremena, čarobno sredstvo kojim putujemo od danas do nekad u prošlosti i nekad u budućnosti.

Do sada je prevela preko 45 knjiga za decu i odrasle, sa engleskog i poljskog jezika. U knjige Marćina Ščigjelskog zaljubila se nakon prvog pročitanog pasusa prve knjige koju je prevela (Čarobnica sa sprata niže, Propolis Books).

Knjiga je upisana u Spisak blaga muzeja dečje knjige i osvojila brojne nagrade ukljčujući IBBY Priznanje na književnom konkursu Knjiga godine 2013. Poljske sekcije IBBY.

A kao što ste pročitali u naslovu danas vam u saradnji sa izdavačkom kućom ProPolis Books poklanjamo sjajnu knjigu „Barka vremena“. Kako biste učestovali u akciji potrebno je da nam se javite na mail redakcija@superteen.rs i da odgovorite na pitanje „Kako se zove Rafealova komšinica?“.  Pored toga nam napišite ime, prezime, adresu i grad, kao i koje ste godište. I da ova akcija važi za Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Hrvatsku i Sloveniju. Igramo se do 30. septembra do 20.00 , a ime dobitnice ili dobitnika ćemo objaviti na našem IG profilu u storyju.