Stalno nešto pišeš na svom laptopu ili beležiš u svesci, privlačiš pažnju svojim statusima na Facebooku i originalnim objavama na Instagramu? Već ti je nekoliko drugarica reklo da bi bilo zabavno da se tvoja  kreativnost nađe na jednom mestu?

Ako razmišljaš o tome da pokreneš svoj blog, ali nisi sigurna kako – imamo nekoliko korisnih i praktičnih saveta za buduće blogere. Počev od odabira imena, preko kupovine domena i hostinga do osnovnih postavki sajta – evo kako da započneš i vodiš svoj blog.

Izaberi ime bloga

Premda deluje kao nešto što je očigledno, odabir imena bloga nikako ne treba shvatiti olako. Naziv bloga je zapravo brend koji gradiš. Osmisli nekoliko “zvučnih” ideja i upečatljivih imena koja se lako pamte, s lako ih je povezati sa tvojom nišom – terminologija neće biti ista za fitnes blog i blog o knjigama, na primer.

Proveri da li je naziv tvog domena dostupan. Potom uradi isto i na društvenim mrežama – od Facebooka i Twittera, preko Instagrama do Pinteresta. Pripazi na dužinu imena, jer neke web lokacije ograničavaju broj karaktera za korisničko ime.

Poželjno je da naziv bloga bude isti na svim nalozima koje koristiš. Zbog toga, kad izabereš ime, i pre nego što zakupiš domen, otvori profile, odnosno stranice na društvenim mrežama sa tim istim imenom što pre, dok to ne uradi neko drugi.

Kupi domen

Pošto se odlučiš za ime, kupi naziv domena. Domen sajta je najjednostavnije rečeno adresa tvog bloga. U zavisnosti od toga za koju ekstenziju se odlučiš (.rs, .net, .com, .info) cena jednogodišnjeg zakupa može biti od desetak do 30 evra. Najzastupljenija je .com (skraćeno od commercial) i registracija domena sa ovom ekstenzijom može biti praktična ako planiraš da unaprediš svoj blog i želiš da zaradiš od pisanja ili pak da pišeš na engleskom jeziku.

Naravno, zarada od bloga je moguća i sa nacionalnim domenom, ali treba imati na umu da korisnici interneta van naše zemlje moraju da ukucaju punu adresu sajta da bi došli do tvoje web lokacije. Ako neko u Italiji, na primer, ukuca ime tvog bloga u pretraživač, najpre će mu verovatno izaći rezultati sa italijanskim domenima, pa tek onda tvoj sajt. Jednostavno, internacionalne ekstenzije su vidljivije u pretraživaču.  

Kupi hosting

Kad registruješ domen, najbolje i najjednostavnije je da na istom mestu kupiš i hosting. Izaberi kompaniju koja ima vhunsku korisničku uslugu koja radi non stop i na koju možeš da se osloniš ukoliko dođe do bilo kakvog problema, pogotovo ako si IT laik.

Za vođenje bloga je sasvim dovoljan osnovni hosting paket od 2 GB SSD prostora na godinu dana (košta oko dvadesetak evra). Možeš da kupiš hosting i na dve ili tri godine, ali kako kupuješ i domen manji trošak je za početak ova jednogodišnja varijanta.

Podesi svoj blog i temu

Ako želiš da tvoj blog izgleda profesionalno, opredeli se za WordPress platformu. Trebaće malo više vremena da shvatiš kako funkcioniše, ali će svakako vredeti. Osim toga, WordPress nudi mnogo odličnih besplatnih tema za početnike blogere. Izaberi jednostavan dizajn koji će pozitivno uticati na posetioce u smislu da lako čitaju i prate sadržaj bloga. Primera radi, crna boja može delovati kao nešto što je “tvoja stvar”, ali potpuno crna pozadina sa belim tekstom je jako teška za čitanje. Kako se teme prilagođavaju na mobilnim uređajima i tabletima, treba izabrati temu koja će lepo izgledati i na telefonu.

Ako nisi sigurna/siguran koju temu da izabereš, pogledaj druge sajtove iz svoje niše – ovo može biti od pomoći da napraviš idealan izbor za svoj blog.

Preuzmi plugin-ove i podesi meni

Postoji hiljade besplatnih dodataka na WordPress –u koji će ti odlično koristiti, počev od Gugl Analitike do dodatka koji sprečava neželjene komentare. Nsvešćemo samo neke koje možeš instalirati za početak: Askimet (anti-spam), Yoast SEO, dodaci za socijalne mreže.

Pošto pronađeš dodatke koje želiš, posveti pažnju podešavanju glavnog menija. Meni uglavnom sadrži osnove: Početna ili Home (koja treba da vodi nazad na vašu početnu stranicu), sekciju “O meni” i kontakt informacije. Podešavanje menija može da bude još jedna prilika da izraziš kreativnost tako što ćeš postaviti i omiljene kategorije, na primer.

Počni da kreiraš i objavljuješ originalan sadržaj

Uvek piši originalan i sjajan sadržaj. Ne zaboravi na lekturu – pre objavljivanja obavezno proveri da nema u tekstu pravopisnih ili gramatičkih grešaka. Dok kreiraš sadržaj, misli na svoje čitaoce i pratioce – da li će i kako tvojoj publici koristiti tvoj blog za nekoliko meseci ili godinu dana?

Pored dobrog teksta obrati pažnju i na fotografije koje ga prate. Neki od sajtova koji ti mogu pomoći da kreiraš lepe i upadljive slike su Canva i PicMonkey.

Marketing i SEO

Ako počinješ blog samo zbog zabave to nije razlog da sebi ne ostaviš mogućnost za napredak i eventualnu zaradu u budućnosti. Marketing je važan za blog, bilo da je reč o reklamiranju na društvenim mrežama, optimizaciji sajta (SEO) ili nativnom oglašavanju.  

Put do uspeha je drugačiji za svakog – u zavisnosti od niše biraj mrežu na kojoj ćeš promovisati svoj blog. Da li tvoja ciljna grupa više voli Fejsbuk ili Instagram? Možda preferiraju Tviter ili Pinterest? Ne ustručavaj se da komentarišeš i podeliš tuđe blogove – to je dobar potez, jer će mnogi blogeri uzvratiti uslugu i podeliti tvoj sadržaj.

Pokušaj da se upoznaš sa osnovama optimizacije. Ukoliko koristiš ključne reči koje se stalno pretražuju, moći ćeš da obezbediš svom blogu bolje rangiranje na Guglu.  

Nativno oglašavanje je takođe dobar način da reklamiraš svoj blog, ali i da ga iskoristiš kao platformu za izdavanje nativnih oglasa. Više o ovoj vrsti marketinga i benefitima koje donosi pronađi na sajtu Nativemedia.rs.

Savet za kraj

Istraži šta je to što tvoja publika želi da čita i piši o tome. Zabavi se i ne zaboravi zašto pišeš. Kako prolazi vreme, menjaćeš se i rasti, a kako se menjaš ti, menjaće se i tvoj blog. Budi spremna da učiš, prilagođavaš se i stalno unapređuješ svoj sadržaj.

Autor: S. Stanković

Photo by Andrew Neel from PexelsIvan Samkov from Pexels