Nije tajna, svaki tinejdžer priželjkuje da ima sopstvenu sobu, lično utočište i oazu privatnosti. Kao savršena prilika za izražavanje stila, životnih snova i afiniteta, spavaća soba je kutak za sve – odmor, učenje, druženje s prijateljima ili igranje igrica. Zbog toga je sasvim očekivano da ovaj prostor bude ispunjen stvarima koje voliš – bilo da je reč o jarkim bojama, nekim jedinstvenim rešenjima za odlaganje knjiga ili o upečatljivom dizajnu kreveta.

Sigurno je da će i roditelji biti direktno uključeni u ceo prosec preuređenja dečje sobe u i ambijent za tinejdžera. Zapravo, pored silnih opcija na raspolaganju, raznoraznih ideja i stilova, pomoć i mišljenje odraslih mogu biti i te kako od koristi.

Ako tek treba da urediš svoju sobu ili imaš zeleno svetlo od roditelja za kompletno renoviranje, postoji nekoliko važnih stvari o kojima treba da promisliš pre nego što počneš da biraš novu policu ili radni sto.

Kako da izvučeš maksimum iz prostora kojim raspolažeš, koje podne obloge da izabereš za sobu, da li da bojiš ili oslikaš zidove? Da bi tvoja soba bila oličenje tvog senzibiliteta od poda do plafona, potrebno je da misliš malo izvan okvira i sklopiš idealnu sliku.

Pre nego što započneš svoj dizajnerski projekat, evo nekoliko saveta koji ti mogu pomoći da kreiraš savršen kutak.

Kreni sa uređenjem od poda i zidova

Provodiš sate i dane pregledajući na Instagramu i Pinterestu sjajne ideje za uređenje sobe i već zamišljaš kako ukrašavaš svoju policu za knjige i sitnice? Premda je ovaj deo kod renoviranja i uređenja najzanimljiviji, da bi sve zaista izgledalo skladno, važno je da postaviš dobru osnovu za dizajn.

Izaberi kvalitetan pod

Pre nego što kupiš krevet ili tepih koji se na kraju neće uklapati bojom ili teksturom sa ostatkom enterijera – opredeli se za stil koji će preovladavati u prostoru. Pametno je da uređenje započneš odabirom kvalitetnih podova neutralnih tonova. Kako renoviranje sobe može biti veliki trošak za porodični budžet, uvek je dobro da se razmotre sve opcije koje postoje i pronađe ekonomično, a dugotrajno rešenje za oblaganje podova.

Ukoliko je pod u tvojoj sobi i dalje funkcionalan i dopada ti se, možeš odmah preći na pronalaženje originalnih ideja za zidove. U suprotnom, biće potrebno da pažljivo razmisliš o dizajnu sobe i koje to karakteristike treba da ima pod da bi se uklopio u stil koji želiš.

Kada biraš podne obloge za svoju sobu, imaj na umu da je pored lepog izgleda važno da se jednostavno održavaju i čiste. Ako želiš da čišćenje sobe bude brzo i lako, možda je najbolja varijanta laminat. Postoje vrste laminatnih podova koje imaju zaštitni premaz otporan na mehanička oštećenja, vlagu i plamen. Neke laminatne podne obloge su hipoalergenske, imaju antistatička svojstva i uz to ispunjavaju sve ekološke kriterijume. Pored svega navedenog, svojim elegantnim dizajnom ove vrste podnih materijala stvaraju jedinstvenu atmosferu punu topline u prostoriji, pa tako doprinose kreiranju idealnog kutka za odmor i uživanje.

Osmeli se da obojiš zidove

Ko se boji farbe još? Čak i ako imaš ideju o minimalističkoj sobi, to nije razlog da se u potpunosti odrekneš boja i ukrasa na zidovima. Žive i svetle boje su uvek dobra zamisao, pogotovo ako soba nema dovoljno dnevne svetlosti. Pastelni tonovi su jedan od načina da se unese živopisnost u prostor, čak i kada se ofarba samo jedan zid.

Pre nego što uzmeš četku u ruke razmisli o zidnom dekoru. Da li u tvojoj sobi ima mesta za postere i uramljene fotografije ili grafike? Gde ćeš postaviti policu ili zidnu lampu? Postoje neka sjajna i originalna rešenja za ukrašavanje zidova poput tapeta i stikera. Ako se opredeliš za njih, možda je klasična bela boja najbolji način da izbegneš efekat “prenatrpanosti” u sobi.

Izaberi kvalitetan nameštaj

Udobnost i kvalitet treba da budu na prvom mestu i prilikom odabira nameštaja. Ako se dvoumiš oko toga kakav krevet ili ormar želiš u svojoj sobi, možda je najbolje da potražiš pomoć od roditelja. Pored toga što se možeš osloniti na iskusan savet, zajedničko biranje nameštaja je prilika da svi zajedno provedete ispunjeno i lepo porodično vreme.

Roditelji te mogu posavetovati oko materijala, primera radi, da li je bolje da kupiš drveni ili metalni krevet. Pomoći će ti da nađeš odgovore na pitanja kao što je: da li ti više odgovara noćni stočić ili jednostavna polica ušrafljena na zid pored uzglavlja?

Osim kreveta, ormara i radnog stola, možda možeš u obavezni “sobni inventar” da uključiš i par vreća za spavanje, ako ćeš često pozivati prijatelje da prenoće.

Uređenje sobe – koraci do tvog savršenog kutka

Osmisli prostor za sedenje

Tinejdžerska soba je sve – biblioteka, čitaonica, prostor za učenje i spavanje, ali pre svega lični kutak u koji možeš da pozoveš društvo. Bilo da radite na nekom školskom projektu, gledate film ili igrate društvenu igru, važno je da imaš predviđen prostor za udobno sedenje. Lazy bag, podni jastuci ili par udobnih stolica mogu biti sjajni elementi komfora u sobi, ali i upečatljivi detalji koji se tvojim prijateljima dopadaju.

Za devojke: Ako imaš dovoljno prostora, u jednom ćošku rezerviši mesto za viseću stolicu od ratana. Pored toga što je funkcionalna, ljuljaška u sobi je idealna kad god želiš da se sklupčaš i čitaš ili slušaš muziku. Deluje kapriciozno i nesvakidašnje, ali upravo ovakav detalj unosi razigranost i eleganciju u sobu.

Za momke: Dve ili tri lazy bag fotelje u boji zidova ili sa grbom omiljenog sportskog kluba pozivaju muško društvo na celovečernje gledanje filmova ili važne utakmice. Nema razmišljanja o tome da li je svima udobno – jednostavno jeste.

Kreiraj inspirativan kutak za učenje

Posebnu pažnju posveti kreiranju kutka za učenje. To treba da bude inspirativno mesto koje te poziva na rad i savladavanje lekcija i rešavanje domaćih zadataka. Radni sto, udobna stolica i dobra stona lampa su čudesno pravilo trojstva koje moraš da ispoštuješ kad uređuješ ovaj deo sobe. Učenje u paru, priprema za kontrolni test ili prijemni ispit – nema toga što ne možeš uraditi kad sebi stvoriš sjajno radno okruženje.

Iznad radnog stola možeš da staviš svoj prvi vision board, odnosno tablu sa motivacionim citatima koja će biti dobar podstrek kad učiš nešto novo.

Ne zaboravi detalje – sve ono što liči na tebe

Kad izabereš podove, ofarbaš zidove i uneseš sav nameštaj koji ti se dopada, sledi onaj za svakog tinejdžera najuzbudljiviji deo – dekoracija! Posteri, fotografije, grafike prijatelja ili umetnost koju stvaraš, mogućnosti su beskrajne kada je ukrašavanje u pitanju.

Dezen jastuka, posteljine ili zavesa, podne prostirke ili okvir za ogledalo – možeš se igrati sa bojama i šarama. Ne postoji pogrešan način da složiš knjige na polici, postaviš figurice ili omiljene ramove. Upravo u izabranim detaljima treba da bude ono što predstavlja tebe i daje sobi tvoj lični pečat.

Na kraju, možda je i najvažnija stvar kada uređuješ svoju sobu da se dobro zabaviš. Istraži na internetu ideje za dizajn i boje, pronađi stil koji oslikava tvoju ličnost i uključi odrasle u ovu dizajnersku pustolovinu. Na ovaj način krajnji ishod neće biti samo prelepa soba, već i sjajna zabava. Da li možeš poželeti više?

Foto: cottonbro from Pexels, Tatiana Syrikova from Pexels i Teona Swift from Pexels