I pored toga što često perete zube, uzimate žvakaću gumu i bombone, imate  zadah? Ništa strašno! Nema razloga za sram i brigu, jer se ova, iako veoma  neugodna pojava, može prevazići.

Ukoliko ne znate šta je uzrok vašem neprijatnom zadahu, pročitajte i saznajte zbog čega sve nastaje i šta sve treba učiniti da  dobijete svež dah. Možda baš u sledećim redovima otkrijete razlog vašeg nesnosnog mirisa iz usta i uspete da napokon eliminišete ovaj naporan problem.

Rešite se bakterija i gljivica

Zahvaljujući lošoj oralnoj higijeni, neuravnoteženoj ishrani, cigaretama i alkoholu mnogi mladi imaju gljivične infekcije usne duplje, jezika i ždrela, koje stvaraju veoma neprijatne mirise iz usta.

Najčešća je oralna kandidijaza koja nastaje usled pada imuniteta i stvara bele, siraste naslage na jeziku, nepcu i ždrelu, veoma loš zadah i osećaj peckanja i bola, uglavnom na jeziku.  Predstavlja veoma upornu infekciju, koja ima tendenciju ponovnog javljanja. Zbog čega je za njeno lečenje neophodna dozirana upotreba odgovarajuće terapije u vidu sistemskih ili lokalnih antimikotika.

Nije retkost da smrad u ustima potiče i od bakterija koje se nalaze u sistemu za varenje. Primer za to je otporna heliko bakterija, koja se nalazi u želucu i koja čak uspeva da opstane u ekstremno kiseloj želudačnoj kiselini. Ona izaziva gorušicu, nadimanje, nesanicu, umor, promene raspoloženja, gubitak apetita i naravno loš zadah.

Sa ovim napornim simptomima se prema nekim procenama susreće gotovo 50% svetske populacije. Zato se preporučuje da, ukoliko primećujete neke od ovih tegoba kod sebe, proverite da li imate Heliko bakteriju kod specijaliste gastroenterologije.

Ako se ispostavi da imate ovu bakteriju, gastroenterolog će odrediti i pratiti učinak antibiotske terapije. Verovatno će vas savetovati da  pored upotrebe medikamenata, uvedete i pravilnu i redukovanu ishranu i promenite rizične i loše životne navike.

To podrazumeva da izbegavate obilne obroke prepune masne, začinjene, pohovane i pržene hrane. Kao i da izbacite alkoholna i gazirana pića, slatkiše, beli hleb i kiselo mleko.

 Šta sve treba učiniti da dobijete svež dah?

Popravite kvarne zube i izlečite desni

Znamo da je zubarska stolica mnogima noćna mora. Ipak, treba prevazići ovaj strah, skupiti dovoljno hrabrosti i otići kod stomatologa. Doktor će jednostavnim i brzim pregledom za čas utvrditi da li ima kvarnih zuba koji vam stvaraju neprijatan zadah iz usta.

Zubar će vam sanirati karijes, započeti lečenje bolesti desni, kao i ostalih oralnih problema koje mogu izazvati loš miris iz usne duplje. Uostalom, čak iako imate potpuno zdrav osmeh, stomatolog vam može samo temeljno očistiti sve nepristupačne šupljine u koje zapada hrana, a do kojih običnom četkicom i pranjem ne možete dopreti sami. Na taj način ćete sprečiti još jedan uzrok lošeg zadaha.

Krenite da koristite konac za zube i mekanu četkicu

Pomenuti karijes, oboljenja desni i mnoge druge bolesti  često nastaju zbog loše oralne higijene. Međutim, bez obzira na tu činjenicu, tek polovina naših sugrađana svakodnevno pere zube. Uz to, stomatolozi tvrde da čak i oni koji redovno koriste četkicu i pastu, to čine potpuno pogrešno.

Adekvatna oralna higijena podrazumeva korišćenje četkice sa mekanim vlaknima, odgovarajuće paste za zube, kao i pravilne tehnike pranja. Osim toga, treba se koristiti i drugim stomatološkim priborima, poput konca za zube, interdentalne četkice i tečnosti za ispiranje usta. Naravno, redovno čišćenje i pranje zuba (barem dva puta dnevno) ključno je za zdrav i beo osmeh.

 Šta sve treba učiniti da dobijete svež dah?

Promenite lošu ishranu i štetne navike

Mnogi žureći na fakultet ili u školu, često preskaču doručak. Umesto omleta, ceđenog soka i salate, tada sebe počaste vrućom kafom i cigarama, ne znajući da sve to može da izazove ružan zadah.

Šoljica kafe intenzivnog ukusa, koliko god prijala, može da utiče na smanjenje proizvodnje pljuvačke i stvaranje bakterija koje izazivaju loš miris u ustima. Takođe utiče i na belinu zuba, no to sve ne znači da se morate odreći kofeina. Dovoljno je da smanjite unos kafe na do sve šoljice dnevno i da uz njeno konzumiranje uzimate dovoljno vode.

Pored kafe, za dobar zadah treba izbaciti i par namirnica iz obroka. Nakon konzumiranja određenog povrća i začina, poput belog luka. Čestice ovakve hrane ulaze u krvotok, prenose se u pluća i utiču na miris daha, svaki put kada izdahnete.

Možda još bitnije od izbegavanja luka je redovno doručkovanje zdravih namirnica. Tako se odmah ujutru aktiviraju žlezde, čime se izbegava problem suvih usta koji takođe utiče na zadah.

Proverite da li imate problema sa varenjem

Loše varenje, zatvor i poremećaji creva mogu biti uzrok neprijatnog daha. Ukoliko, na primer,  često imate refluks stomačne kiseline, čiji su simptomi gorušica, povraćanje i bol prilikom gutanja, mirisi iz nedavno konzumirane hrane se vraćaju u jednjak i izlaze iz usta, uzrokujući loš zadah. U tom slučaju vam pranje zuba i uzimanje žvaka ne mogu mnogo pomoći pri eliminisanju neželjenih mirisa.

Tada treba pronaći i lečiti uzrok nastajanja zadaha i otići na pregled kod gastroenterologa. On će vam odratiti potrebne analize i pokušati da vam adekvatnom terapijom reši probleme sa varenjem.

Rešite problem suvih usta

Već smo napomenuli da suva usta mogu da budu uzrok lošeg daha. Da bi se ova pojava rešila, važno je znati koji su razlozi za njeno nastajanje.

Uglavnom se preterana suvoća u ustima javlja u zimskom periodu, onda kada kreće intenzivno uključivanje grejanja u stanu. Međutim, nije retkost da ovaj simptom ukazuje na neka druga, podmukla i ozbiljnija oboljenja, zbog čega treba biti na oprezu.

Suva usta se javljaju i zbog dehidratacije čitavog organizma, dijabetesa tipa 1 i 2, Parkinsa, Sjogrenovog sindroma, kamena u pljuvankoj žlezdi, pa čak i zbog HIV-a/AIDS-a. Naravno, ovo stanje se manifestuje i zbog preteranog stresa, anksioznosti, dejstva pojedinih lekova i navike disanja na usta tokom noći.

Ukoliko, pak imate sreću da suva usta nisu znak nekog dugoročnih zdravstvenih tegoba, ovaj problem možete rešiti unošenjem dovoljne količine tečnosti, disanjem kroz nos, održavanjem sobe vlažnom, smanjenjem konzumiranja jako začinjene hrane i cigara, kao i manjim unošenjem alkohola, kafe i slatkiša.

Proverite da nemate druge zdravstvene probleme

Ako loš zadah nije stalan, potiče zbog loših navika ili suvih usta, nema mnogo razloga za brigu. Međutim, u nekim situacijama, neprijatan dah može biti posledica drugih zdravstvenih problema i veliki znak upozorenja da su našem organizmu prisutne ozbiljna oboljenja.

U lakšim slučajevima, smrad iz usta nastaje zbog obične upale krajnika, postnazalnog curenja ili respiratorne infekcije. Nažalost, ono može i ukazivati na bolesti bubrega ili jetre, dijabetesa, nekih poremećaja krvi, a ne tako često i na rak i metaboličke poremećaje.

Mnogi su razlozi lošeg zadaha. Kada otkrijete šta je uzrok vašeg mirisa iz usta, uz menjanje nekoliko životnih navika ili uz primenu terapije koju prepišu stručnjaci, moći ćete da dobijete lep i svež dah!

Tekst: S. Stanković

Foto: Andrea Piacquadio from Pexels, Trang Doan from Pexels