Čak i pre nego što konačno prva vozačka konačno bude u vašim rukama, mnogi među vama će već videti sebe kako, tokom vožnje automobila, preslušavate najnovije muzičke hitove dok žurite da se vidite sa prijateljima.

Međutim, mnogi iskusni vozači će potvrditi da “pravo učenje” tehnika vožnje počinje nakon položenog vozačkog ispita. Zato smo za vas pripremili nekoliko saveta ta mlade vozače, kako biste osigurali što sigurniju vožnju – bezbednu po sebe i druge učesnike u saobraćaju.

Vozači početnici – kako postati pouzdan i siguran vozač?

Najpre, važno je naglasiti da temeljno osnovno znanje koje se uči prilikom pohađanja pouzdane auto škole, čini preduslov kada je reč o sigurnom učestvovanju u saobraćaju kada ste “iza volana”.

Ono što ćete vremenom “doučiti” jesu načini da sa što racionalnije i smirenije reagujete u trenutku stresne situacije – na pravi način. Saveti koje smo pripremili za vas u nastavku ovog teksta, upravo će vam, kao vozačima sa malo iskustva, biti korisni u takvim situacijama.

Iako ćete naučiti da donesete sigurnije i pouzdanije odluke prilikom vožnje, broj pouzdane šlep službe za brzu asistenciju u vašem gradu i okolini je uvek dobro poznavati. Tako ćete, ukoliko to bude potrebno, moći da reagujete u najkraćem roku ukoliko se suočite sa iznenadnim kvarom vozila na putu ili drugim.

#1 Budite strpljivi i ne paničite šta god da vam se dogodi

Jedan od najčešćih problema, čak i “talentovanih” naiskusnih vozača je osećaj sigurnosi i kompetentnosti za novu ulogu u života koja podrazumeva snalaženje među iskusnim, neretko oštrim vozačima u saobraćaju.

Zajednički odlazak na vikend-odmor u nečiju vikendicu u obližnjem mestu u kojoj ćete preirediti sjaju žurku za celo društvo najzad postaje moguć scenario, ali nažalost – susrešćete se sa mnogim nestrpljivim vozačima prema onima koji tek stiču prva iskustva “za volanom”.

Tako novopečeni vozači lako postaju meta uvreda i namrštenih pogleda, što im može samo prouzrokovati dodatni dodatni nemir i reagovanje vođeno emocijom. Zato je važno da, kao vozač sa manje iskustva, imate u vidu da će panika uvek samo otežati situaciju, te da ćete “hladne glave” sigurno reagovati najbolje.

Iako ćete nekada možda doživeti negativnu reakciju – uvek samouvereno aktivno pratite dešavanja oko sebe i reagujte u skladu sa propisima, dok će vremenom vaša vožnja postajati sve pouzdanija i ležernija.

#2 Redovno proveravajte tehničku ispravnost vozila

Upotreba tehnički ispravnog vozila je preduslov za sigurnu vožnju. Iako troškovi redovnog servisa neće uvek odgovarati prosečnom budžetu tinejdžera (posebno kada ste prosto uvereni da je sa vašim vozilom “sve u redu”), redovna tehnička provera je jedini pouzdan način na znate da na bezbedan način učestvujete u saobraćaju.

Kako ne biste strahovali da će vam neko određenu intervenciju previše naplatiti ili pak nekvalitetno uraditi posao provere ispravnosti ili potencijalno potrebne popravke vozila – važno je da pronađete mehaničara kojem možete da verujete.

Do njega ćete najčešće doći putem preporuke prijatelja ilil poznanika, a prepoznaćete ga po tome što će vam takav majstor uvek detaljno objasniti šta je potrebno uraditi sa vašim vozilom i na koji način.

Takođe, važno je da samostalno – vizuelnim putem, proverite ispravnost spoljašnjosti i unutrašnjosti vašeg vozila pre svaki njegove upotrebe. Tako ćete uvek biti uvereni da vaš automobil nema oštećenja, te da je pogodno za upravljanje.

#3 Nemojte se “dokazivati” pred prijateljima

Jedna od najčešćih grešaka vozača početnika koja izaziva porast broja saobraćajnih nesreća je upravo želja da se dokažu u svom društvu praktikovanjem nepažljive vožnje.

Upravljanje automobilom je radnja koja zahteva ozbiljnu odgovornost za dobrobit sih učesnika u saobraćaju, upravo jer rizično ponašanje u vožnji može izazvati tragične posledice.

Najčešće greške vozača ovog tipa su vožnja previše osoba u vozilu, vožnja u brzini većoj od dozvoljene, vožnja bez pojasa, upotreba mobilnog telefona tokom vožnje i vožnja u alkoholisanom ili pak pospanom stanju. Sve ovo su u pitanju oblici ponašanja koji izazivaju ozbiljne rizike prilikom učestvovanja u saobraćaju.

Saveti za mlade vozače početnike

#4 Izbegavajte kasne noćne vožnje i držite se pouzdanih ruta

Iako je vozačka dozvola sa vašim imenom u rukama poput potvrde da je ceo svet uskoro vaš – nije loše da učestvovanje u saobraćaju postepeno uvodite kao deo “novog” životnog stila.

Slaba vidljivot noću, kao i naglo izlaganje dugim rutama na putovanjima, mogu vas postaviti u okruženje koje bi izazvalo isuviše stresa odjednom – pa vas sprečilo da reagujete kako biste umeli uz postepeno izlaganje ovakvim situacijama.

Na početku svoje “karijere” uspešnog vozača, najbolje je da se držite kratkih distanci koje dobro poznajete. Nakon što se u ulozi “za volanom” potpuno komforno osetite, uvodite sve teže izazove u svoju dnevnu rutinu.

Svaki danas iskusan vozač je nekada morao da prođe kroz fazu učenja i prilagođavanja. Budite strpljivi i pažljivo pristupite svom procesu učenja kako biste u najvećoj meri umanjili rizike koje upravljanje automobilom sa sobom nosi.

Nadamo se da su nam vaši saveti bili od koristi, kao i da ćete ih redovno primenjivati u praksi – izbegavanjem najčešćih grešaka vozača početnika radi poboljšavanja veštine upravljanja vozilom.

Autor teksta: S. Stanković

Foto: Maksim Goncharenok from Pexels, JESHOOTS.com from Pexels,Christoph Müller from Pixabay