Kraj školske godine se bliži, i iako to možda na prvi pogled izgleda kao olakšavajuća okolnost, osmaci se verovatno ne bi sa tim složili jer ih muči pitanje kuda nakon osnovne škole. Prijemni, lista želja i iščekivanje rezultata mogu se činiti kao pravi bauk, ali ako se dobro organizuješ to stvarno ne mora biti tako. Kako bi ti bar malo olakšali, otkrićemo ti par saveta kako da odabereš pravu srednju školu za tebe.

Prvo, moraš da znaš sve svoje opcije i gde da nabaviš listu na koju ćeš zapisati konačne odluke. Bez obzira na to iz kojeg si grada, u tome će ti pomoći časopisi “Konkurs” i “Informator” koje izdaje Prosvetni pregled. U “Konkursu” se nalaze lista želja i potrebni obrasci koje treba popuniti, a u “Informatoru” lista svih državnih srednjih škole na teritoriji Republike Srbije.

Sada kada imaš listu svih škola u ponudi dobro razmisli čime želiš da se baviš u budućnosti i šta će te to učiniti srećnom. U redu je ako nisi sigurna i treba ti pomoć, jer ovo nikako nije laka odluka. Pomoć ti mogu pružiti agencije za profesionalnu orijentaciju. Njih možeš pronaći na internetu i zakazati svoj termin ili se raspitaj kod školskog psihologa i oni će te uputiti dalje.

Ako si pronašao/pronašla školu koja ti se čini zanimljivo, idi na internet i istraži sve o toj školi što je moguće, sajt škole, ako ga ima, intervjue ,emisije ili utiske đaka na YouTube-u. Nije važno ako je emisija stara nekoliko godina, jer je koncept same škole ostao isti. Lično preporučujem emisije “Izaberi me” ili “Školsko zvono”, jer mislim da obuhvataju sve što bi moglo da te interesuje.

Ako si i pored toga neodlučan/neodlučna, idi u obilazak škole. Uglavnom postoje organizovani obilasci za osmake, ali ako ih nema ili si ih propustio/la, uvek možeš da zamoliš upravu škole da ti izađe u susret i provedu te kroz školu. Značajno je da vidiš kakvo je okruženje, šta se radi na časovima i da popričaš sa nekim od učenika.

Takođe, ako poznaješ nekoga ko je sadašnji ili bivši đak škole koja te interesuje, raspitaj se o njihovim iskustvima.

Dobro je znati u kojem pravcu ideš i šta ti je prva želja ali moraš da imaš i rezervni plan. Na listu želja imaš pravo da upišeš 20 škola, što može da predstavlja izazov. Mnogi i ne popune svih 20 mesta, ali mislim da to nije dobra ideja. Treba biti samouveren i siguran u sebe, ali treba biti i pripremljen na mogućnost da ne upišeš svoju prvu, pa možda čak ni drugu ili treću želju. Zato je bolje da navedeš što više škola koje te zanimaju makar malo, jer ako ne upadneš u željenu školu, a nemaš drugu opciju, raspodeliće te tamo gde mesta bude bilo.

Nadamo se da smo ti ovim tekstom barem malo pomogli u činjenju tvog prvog koraka ka nekim novim izazovima i avanturama, i da ćeš upisati školu koju želiš. 

A ako ti imaš neke savete i odgovore na pitanje kuda nakon osnovne škole obavezno podeli u komentarima da i drugi vide!

Autor: Katarina Mandić

Foto: Shutterstock