Svako od nas ima neke ciljeve i snove koje želi da ostvari, nešto ka čemu težimo i što nas ispunjava. Međutim, da bi se oni ispunili potrebno je puno truda, rada i vremena uložiti u sebe. Neki od nas to nikada neće uspeti, a neki od nas već jesu. Mi smo pitali Ognjena Stojanovića, šesnaestogodišnjeg umetnika čije radove trenutno možete videti na izložbi „Izrastanje“ u galeriji Dečjeg kulturnog centra u Beogradu , koji je već postigao veliki uspeh za jednog mladog kreativca, šta on ima da kaže o svom ispunjenom snu.

Da li ti je ovo prvi put da su tvoji radovi izloženi?

– Moji radovi su i ranije bili izlagani za publiku u galeriji DKC-a, ali je ovo prvi put da imam samostalnu izložbu.

Da li si imao neka očekivanja o otvaranju izložbe i, ako jesi, da li su ona bila ispunjena?

– Moja očekivanja su premašena! Na veče otvaranja došao je neočekivano veliki broj ljudi, više nego na drugim otvaranjima izložbi u proteklih par godina. Bilo je fantastčno!

Da li si ponosan na sebe i da li razumeš koliki je ovo uspeh za umetnika od samo šesnaest godina?

– Na ovome sam radio proteklih deset godina. Posvetio sam se svom likovnom izražaju i to se konačno isplatilo. Tako da da, ponosan sam na sebe i razumem da je ovo veliki korak za nekoga mojih godina.

Kako pronalaziš inspiraciju za svoje stripove i da li ti pronalaženje novih ideja teško pada?

– Ne pada mi teško. Inspiraciju pronalazim svuda oko sebe, u svakodnevnim situacijama, ljudima koje poznajem ili temama koje obrađujemo u školi, kao što je to, na primer, bio slučaj za strip “Kosmoski boj“.

Da li je teže osmisliti tekst ili uraditi samu ilustraciju u stripu?

– Oba dela su podjednako važna i teška. Potrebno mi je oko pet meseci, puno truda i rada da bih napravio jedan strip koji neko pročita za deset minuta.

Koliko si najduže radio na nekom svom projeku?

– Poslednji projekat koji sam uradio je “Kosmoski boj”. On ima dvanaest strana i bilo mi je potrebno osam meseci da ga završim. Počeo sam u februaru, i imao ideju da završim u avgustu, ali sam rok probio sve do oktobra. U njega sam uložio najviše truda i mislim da mi je zbog toga baš on i omiljeni.

Ognjen Stojanović o izložbi "Izrastanje", stripovima, snovima

Čija je bila ideja za koncept same izložbe?

– Ideja je bila potpuno Lidije Seničar, urednice Galerije u Dečjem kulturnom centru Beograda. Shvatili su da imaju toliko mojih radova da više ne znaju šta bi sa njima i Lidija je iznel ideju o pravljenju izložbe mog napretka kroz godina rada u DKC-u.

I za kraj, da li postoji neko ko ti je pomogao na ovom putu i kome bi se zahvalio?

– Pre svega bih se zahvalio svojim roditeljima. Oni su prepoznali moju sklonost ka umetnosti i sa šest godina me odveli na radionicu stripa u Dečjem kulturnom centru. Tamo sam upoznao svoje profesore Miću Miloradovića, Vladimira Vesovića i Zorana Mihailovića. Da nije bilo svih njih verovatno se ne bih ovim bavio.

Mi vas podsećamo da će Ognjenova izložba “Izrastanje”, u Dečjem kulturnom centru, za posetioce biti dostupna do 5. maja, i preporučujemo da je, zajedno sa prijateljima i porodicom, posetiš što pre!

Intervju: Katarina Mandić

Foto: Predrag Nedeljković/Dečji kulturni centar i Katarina Mandić