Može li nam pomoći homeopatija?Medicina je daleko uznapredovala. Svaki dan smo svedoci kako se pomeraju granice u dostignućima iz medicine i farmakologije, čime se mnoge bolesti ili trajno leče ili ublažavaju svoje negativne domete. Veštački organi, nanotehnologija i lekovi čine da nauka uveliko radi na produžavanju i poboljšanju ljudskog života.

Međutim, ono što je poznato još od drevnih vremena je da celokupan način života, misli kojima se hranimo i emocije koje negujemo, takođe imaju veliku ulogu u našem zdravstvenom stanju. Sve veći broj istraživanja eksprimentalno dokazuje uticaj stresa, loših navika, depresije na loš zdravstveni bilans, kao i optimizma, sreće i ljubavi, na dobre rezultate, sa druge strane.

Nauka koja se bavi lečenjem čoveka u celosti, uzimajući u obzir celokupno psiho-fizičko stanje, naziva se homeopatija. Homeopatski pristup lečenju podrazumeva da se čovek posmatra u celosti jer je uzrok bolesti poremećaj u celokupnoj čovekovoj ravnoteži. Homeopatija polazi od toga da je bolestan čovek taj koji treba da bude lečen, a ne njegova bolest i zato ga posmatra holistički (u celosti).

Drugim rečima, ako imate neki zdravstveni problem, na primer alergiju, homeopatski način lečenja će uzeti u obzir celokupni način života, šta radite, kako se krećete, čime se hranite, ne bi li se pronašao uzrok nastanka i najbolji način lečenja bolesti. Nisu prazne priče – sreća je preduslov zdravlja, a tuga ume dugoročno da izazove brojne zdravstvene komplikacije.

Ko može da se leči homeopatijom?

Može svako. Deca, trudnice, tinejdžeri i sve osetljive grupe. Homeoterapija počiva na principu sličnosti jer se leči supstancama koje izazivaju slične simptome. To bi primerom izgledalo ovako: osoba koja je alergična na polen i ima reakcije slične kao što zdrave osobe imaju prilikom čišćenja luka, leči se lukom. Zvuči jednostavno, a daje odlične rezultate.

Evo još jedne proverene metode, koja možda zvuči šašavo, ali je vrlo pouzdano. Osobe koje pate od nesanice leče se malim količinama kafe (koja u sebi sadrži supstance za budnost). To se zove zakon minimalne doze i predstavlja proverenu metodu za homeopatsko lečenje.

Koje bolesti se mogu lečiti homeopatijom?

Mogu sve. Posebno je uspešno lečenje kod respiratornih, digestivnih, urogenitalnih, lokomotornih bolesti, kao i kod glavobolja, bolova u stomaku i reumatskih bolova. Zabeleženi su dobri rezultati u lečenju virusnim infekcijama, posebno gripa. Tamo gde ne pomažu antibiotici, pokušajte homeopatskim metodama. Kod neizlečivih bolesti, tamo gde je klasična medicina bespomoćna, homeopatija daje dobre rezultate i značajno usporava napredak bolesti (pa čak i leči).

U poslednje vreme se čak i problem sa bubuljicama i aknama tretira na ovaj način, što je sjajna vest za većinu tinejdžera!

Klasična medicina ili homeopatija?

Lekari i naučnici se slažu da je najbolje kombinovati i udružiti oba načina lečenja – i homeopatiju i klasičnu medicinu. Tamo gde se neizostavno mora lečiti ili operisati klasičnom medicinom, homeopatskom terapijom možemo u mnogome da olakšamo stanje pacijenta i ubrzamo oporavak.

Tako, na primer, neposredno pre operativnog zahvata, strah pre operacije može da poremeti mnoge funkcije u organizmu, pa operacija tada ima mnogo ozbiljniji tok, da se ponekad mora i odložiti. U takvim situacijama homeopatija deluje odlično jer na pravi način priprema pacijenta. U periodu posle operacije utiče da postoperativni tok bude mnogo lakši i kraći.

Iako pripada tradicionalnoj metodi lečenja, homeopatija daje sve bolje rezultate u medicini.

Kako stres utiče na naš organizam?

Mnogo je studija koje pokazuju koliko je jak uticaj stresa na celokupno zdravlje, a posebno na naš stomak i sistem za varenje. Previše stresa može da ima negativan uticaj kako mentalno, tako i fizički na naše telo. Sigurno je svima poznat osećaj mučnine ili „nervoznog creva“ kad imamo neko važno ispitivanje, kontrolni ili se spremamo za ispit ili prvi sastanak. Takav uticaj stresa na poremećaj digestivnog sistema, krvnog pritiska ili mentalnih smetnji, najbolje je lečiti homeopatskim putem.

Kako pozitivne emocije utiču na zdravlje?

Sve je više studija koje pokazuju kako pozitivne emocije i smeh utiču na zdravlje. Pored dobrog raspoloženja, ne treba zanemariti ni ljubav koja je tajni sastojak našeg zdravlja. U homeopatskom lečenju saveznici su još i kućni ljubimci, šetnja prirodom, bavljenje sportom, pravilna ishrana, čitanje knjiga i trač partija sa najboljom drugaricom. Svakodnevne vežbe istezanja učiniće puno za vaše zdravlje. Sećate se Novaka Đokovića kad grli drveće, hoda bos po travi, meditira i vežba duboko disanje? Naučnici su dokazali da sve ovo uz veliku dozu optimizma značajno utiče na zdravlje i produžava ljudski vek.

Nije prošlo mnogo vremena od kada je Konstrakta u Torinu skrenula pažnju celog sveta na značaj bit-bit-bit-biti zdrava filozofije. Zarazna melodija, jedinstven nastup i poruke pesme su nas još jednom pozvale da dobro porazmislimo o zdravlju, kako fizičkom, tako i mentalnom i da još jednom potvrdimo onu drevnu formulu da je u zdravom telu, zdrav duh. I to u celosti.

Tekst: S. Stanković

Foto. 1195798, donations welcomeKarin Henseler from Pixabay