Putovanja su najlepša životna iskustava koja obogaćuju i menjaju život i pune vas pozitivnom energijom. Nažalost, mladima su često mnoge destinacije nedostižne, ali postoje rešenja čak i kada finansijska situacija jeste otežavajuća okolnost.

Ima mnogo načina kako mladi mogu da putuju po pristupačnoj ceni bez žrtvovanja kvaliteta ili sopstvene bezbednosti. Evo nekoliko saveta za mlade putnike koji žele da istražuju svet sa ograničenim budžetom.

#1 Iskoristite prednosti low cost letova

Jedan od najvećih troškova kada je u pitanju putovanje je prevoz, ali niskobudžetne avio-kompanije koje lete iz Srbije, kao što su Rianair i Wizz Air nude pristupačne cene do destinacija širom Evrope i sveta. Zahvaljujući njima, ali i bogatoj ponudi aranžmana u turističkim agencijama čak i daleke destinacije su sve dostupnije!

Zato redovno proveravajte njihove Web stranice sa ponudama i promocijama i rezervišite vašu kartu ili aranžman unapred jer tako možete značajno uštedeti.

#2 Razmislite o Kaučsurfingu

Da li ste već čuli za kaučsurfing (CouchSurfing)? Reč je o platformi koja povezuje putnike sa lokalnim domaćinima koji nude besplatan smeštaj.

To je odličan način da uštedite novac na smeštaju i iskusite lokalnu kulturu iz prve ruke. Međutim, važno je da istražite i pročitate recenzije pre rezervacije i uvek unapred komunicirate sa svojim budućim domaćinom kako biste osigurali bezbedan i udoban boravak na željenoj destinaciji.

#3 Pridružite se grupama na društvenim mrežama koje funkcionišu po principu Kaučsurfinga

„Host a sister“ je Fejsbuk grupa koja povezuje putnice sa lokalnim domaćinima koji nude besplatan smeštaj.

To je bezbedan i pristupačan način putovanja, namenjen isključivo za solo putnice i žene domaćice kako bi se one osećale sigurnije. Kao i kod kaučsurfinga, važno je da prethodno istražite i komunicirate sa svojim domaćinom.

12 saveta za pristupačna putovanja za mlade

#4 Prijavite se za razmenu

Studentske i omladinske razmene nude prilike za učenje, rad ili volontiranje u inostranstvu, a istovremeno se možete upoznati i sa novom kulturom u zemlji u koju otputujete na razmenu.

Programi kao što su Erasmus razmene pružaju besplatan ili jeftin smeštaj i često čak uključuju i stipendiju ili druge benefite, poput refundiranja putnih troškova. Ovi programi takođe nude mogućnosti za lični rast i razvoj, kao i izgradnju doživotnih veza sa ljudima iz celog sveta.

#5 Volontirajte u inostranstvu

Volontiranje u inostranstvu je odličan način da doprinesete lokalnim zajednicama dok istovremeno upoznajete novu kulturu.

Postoje mnoge organizacije koje nude volonterske prilike za mlade ljude, kao što su Peace Corps i Service Civil International. Ovi programi često uključuju besplatan smeštaj i obroke u zamenu za nekoliko sati rada dnevno. Volontiranje u stranoj zemlji je savršena prilika za sticanje novih veština i iskustava, kao i za pozitivan uticaj na svet.

#6 Putovanje van sezone

Putovanje tokom špica sezone može biti poprilično skupo, ali putovanje van sezone može vam uštedeti novac na letovima, smeštaju i aktivnostima. Osim toga, izbeći ćete gužvu i imati autentičniji doživljaj bilo koje destinacije.

Uostalom, uz odgovarajuću pripremu za letovanje, ono može biti najlepše kada je samim početkom ili krajem leta, jer su temperature niže i uživanje veće, a zaobići ćete i opekotine!

#7 Koristite javni prevoz

Iznajmljivanje automobila ili vožnja taksijem su praktični, ali korišćenje javnog prevoza je jeftiniji način za kretanje do željenih mesta na destinaciju koju ste odabrali za putovanje.

Mnogi gradovi nude pristupačne opcije javnog prevoza kao što su autobusi, tramvaji i metro, ​​a ako planirate da gradski prevoz koristite često, onda razmislite da kupite dnevno ili još bolje nedeljnu kartu, jer ćete tako još više uštedeti.

#8 Hranite se na putovanju kao lokalci

Ishrana na putovanju može biti skupa ukoliko se jede isključivo u restoranima, ali isprobavanje lokalne ulične hrane i kupovina na pijacama može biti jeftin i ukusan način da iskusite lokalnu kuhinju.

Potražite lokalne tržnice i štandove sa hranom i pokušajte da izbegnete najpopularnija turistička područja gde cene mogu biti veoma visoke.

#9 Odsednite u hostelima

Hosteli su popularan izbor za putnike koji imaju ograničen budžet, jer nude pristupačan zajednički smeštaj i često imaju zajedničke prostore u kojima se putnici mogu sastajati i družiti.

Mnogi hosteli takođe nude i privatne sobe za one koji vole više privatnosti po samo malo višoj ceni.

#10 Koristite kartice za popust i studentske legitimacije

Mnogi muzeji, atrakcije i transportne kompanije nude popuste studentima i mladima. Vredi nabaviti međunarodnu studentsku identifikaciju, kao što je ISIC, da biste iskoristili ove popuste.

Pored toga, mnoge zemlje nude kartice za popust za turiste koje omogućavaju uštedu na prevozu, kartama za posetu najvećim turističkim atrakcijama i raznim drugim aktivnostima.

#11 Istražujte na otvorenom

Mnoge destinacije nude prelepe zelene površine koje su besplatne za istraživanje, kao što su parkovi, plaže i pešačke staze. Razmislite o tome da provedete neko vreme u prirodi da biste uštedeli novac na aktivnostima i uživali u svežem vazduhu i vežbanju.

Avanturisti se mogu odlučiti čak i za kampovanje, ali imajte u vidu da za to postoje posebno određena mesta i da se šator ne sme postaviti bilo gde!

#12 Koristite besplatne pešačke ture

Mnogi popularni gradovi za mlade nude besplatne pešačke ture koje vode lokalni vodiči. Ove ture su odličan način da saznate više o istoriji i kulturi destinacije, a često se završavaju preporukama za pristupačne lokalne restorane i aktivnosti.

U zaključku, putovanje ne mora da bude skupo, a postoji mnogo načina da se istraži svet sa malim budžetom. Bilo da kaučsurfujete, volontirate ili koristite povoljne letove, postoji mnoštvo prilika za mlade ljude da iskuse svet i prošire svoje vidike. Važno je da istražite i planirate unapred, ali sa pravim načinom razmišljanja i pristupom, pristupačno putovanje je nadohvat ruke!

Photo by Leah Kelley