Kada je tvojoj koži potrebno nešto dobro i osvežavajuće, osloni se na prirodu, jer tu možeš pronaći sve što je tvojoj koži potrebno. Pred tobom je vodič za negu kože na prirodan i zdrav način i naša preporuka šta i kako treba koristiti.

Svakako, trebalo bi da imaš i svoju svakodnevnu rutinu nege kože jer osnov za zdravu i lepu, negovanu kožu počinje upravo tu – od načina na koji je tretiraš. Biće ti potrebno par minuta vremena ujutru i uveče, kao i proizvodi na biljnoj bazi bez kojih nećeš moći.

Pored nege kože, trebalo bi i da vodiš zdrav način života, kako bi što duže zadržala mladolik izgled. Osim toga, konzumiranje vode u toku dana igra značajnu ulogu, pa je potrebno piti bar litar vode dnevno. Na taj način dobićeš hidriranu kožu koja odiše svežinom. Od velike pomoći su i provereni tretmani za uklanjanje celulita nakon kojih možeš sa puno sampouzdanja prošetati gradom ili na plaži.

Ukoliko ne znaš odakle da počneš, pred tobom su saveti koji će ti prijati i pomoći prilikom nege kože. Krenimo redom!

Prati osnovne korake za negu kože

Dosledna rutina nege kože neophodna je za optimizaciju zdravlja kože. U kućnim uslovima trebalo bi ujutru i uveče odvojiti par minuta za umivanje, čišćenje lica i na kraju nanošenje hidratantne kreme. Takođe, sebi moraš priuštiti i profesionalne spa tretmane, kako bi rezultati bili što bolji.

Ujutru i uveče trebalo bi temeljno očistiti kožu od sebuma i ostataka koji mogu dovesti do začepljenja pora. Takođe, jednom ili dva puta u toku nedelje trebalo bi uraditi i piling, koji je neophodan za podsticanje obnavljanja ćelija. Možeš kupiti gotov u drogeriji, a možeš ga napraviti i sama kod kuće. Ono što je važno jeste i to da sastojke koje koristiš treba da biraš pažljivo, prema tome šta odgovara tvojoj koži. Sve ostalo je uživanje i lepota tretmana koju ćeš praktikovati sa elanom.

Pored pilinga, za optimalnu negu kože trebalo bi koristiti i maske za negu kože. I njih možeš napraviti u kućnim uslovima od kvasca ili drugih sastojaka iz kuhinje, a možeš ih kupiti i gotove, u drogerijama ili apotekama.

Maske za lice sadrže velike količine koncentrovanih vitamina i sastojaka bogatih hranljivim materijama koji se efikasno upijaju u kožu, čineći je zdravom i otpornom. Pored hidratantnih i učvršćujućih prednosti, maske se mogu koristiti za kontrolu upornijih problema na koži kao što su akne, velike pore i tamne mrlje.

Tvoja dnevna rutina treba da uključuje i serum, koncentrat ili ulje za lice. Ove moćne formule sadrže koncentrisane količine aktivnih sastojaka za ciljanje nepravilnosti na koži. Serum, koncentrat ili ulje koje odabereš zavisiće od određenih problema i uslova za koje se nadaš da ćeš sprečiti ili ublažiti.

Prirodna lepota: vodič za negu kože na prirodan i zdrav i način

Nabavi kremu za bore

Ukoliko već nisi, nabavi kremu za bore kako bi svojoj koži osigurala manje bora i nepravilnosti. Zrela koža, kao i ona u dvadesetim traži negu i posvećenost, te ti je potrebna krema koja štiti lice od spoljašnjih uticaja i UV zračenja, a u isto vreme je neguje i pruža hidrataciju. Nikad nije prerano da se baviš ovim problemom.

Najbolja krema za bore oko i iznad usana je dostupna i kod nas, pa bi trebalo da je imaš u svojoj kozmetici. I ne samo bore oko i iznad usana, pojavljuju se i oko očiju, na čelu, bradi. Naravno, postoji i krema za podočnjake koja uspešno rešava stvar a napravljena je na biljnoj bazi, bez štetnih sastojaka.

Koža u predelu očiju je sedam puta tanja od ostatka lica i treba je pažljivo tretirati. Redovno nanošenje kreme za oči ne samo da održava zdravlje, debljinu i elastičnost ovog delikatnog područja, već i smanjuje izgled finih linija, bora, podočnjaka i nadutosti.

Sve u svemu, ovakav preparat je must have, ukoliko želiš da dobiješ elastičnu i zategnutu kožu sa jasno manje vidljivim borama, flekama, malim linijama i nepravilnostima.

Krema protiv bubuljica i akni je neophodna

Iako ti se možda čini da zrela koža ne može imati akne, varaš se. I akne i bubuljice javljaju se podjednako i u pubertetu i u zrelom dobu. Problem sa ovakvom kožom možda dolazi zbog hormonskih promena, ali ponekad i otud što nega lica i tela nije pravilna.

Za potpunu negu kože i spas od akni i bubuljica, kao i mitisera, potraži rešenje na prirodnoj bazi koje sadrži sastojke koji pogoduju tvojoj koži. Naravno, ekstrakt nevena ili kamilice ublažiće upalu, a postoje i one kreme koje sadrže druge sastojke koji čiste upaljenu kožu, pružaju joj negu i zaceljenje.

Ukoliko imaš problem sa upaljenom kožom, pre svega potraži savet dermatologa. On će ti dati savete o nezi kože i uputiti te na preparate koji će odgovarati baš tvom tipu kože.

Prirodna lepota: vodič za negu kože na prirodan i zdrav i način

Zaštiti svoju kožu od sunca

Jedan od najvažnijih načina da neguješ kožu jeste i da je zaštitiš od sunca. Stalno i kontinuirano izlaganje suncu može izazvati bore, staračke pege i druge probleme sa kožom — kao i povećati rizik od raka kože.

Za najpotpuniju zaštitu od sunca:

  • Koristi kremu za sunčanje širokog spektra sa SPF od najmanje 15.
  • Izbegavaj sunce između 10 i 16 časova, kada su sunčevi zraci najjači.
  • Nosi zaštitnu odeću. Pokrij kožu košuljama dugih rukava, dugim pantalonama i šeširima sa širokim obodom.
  • Ako si na odmoru, postaraj se da uvek budeš u hladu.

Koži su neophodni prirodni sastojci

Da bi koža blistala u svom punom sjaju, neophodno je da znaš koji su to sastojci koji će tome doprineti. Evo nekih:

Ši puter: Pošto je bogat vitaminima A, E i F, odlično hidrira kožu. Takođe je prepun esencijalnih masnih kiselina koje su korisne za one sa suvom kožom.

Noseća ulja: Služe u dve svrhe – pomažu koži da apsorbuje esencijalna ulja, kao i da repliciraju konzistenciju naših omiljenih proizvoda za negu kože, kao što su serumi, losioni i kreme kada ih pravimo kod kuće. Noseća ulja se prave od masnih ili orašastih ulja poput kokosovog, bademovog, susamovog, avokada ili čak maslinovog ulja. Ulje jojobe trebalo bi da bude jedno od najčešće korišćenih nosećih ulja u tvojoj kućnoj rutini nege kože.

Eterična ulja: Slično osnovnim uljima, svako eterično ulje donosi različitu svrhu i koristi tvojoj rutini nege kože kod kuće. Na primer, Blue Tansi je deo porodice kamilice, što znači da nudi umirujuće prednosti za crvenilo i suvu kožu. Dok je pačuli idealan za upotrebu u „uradi sam“ nezi kože zahvaljujući svojstvima protiv starenja.

Vitamini: Odlični su za negu kože, na primer vitamin D je jedan od najboljih vitamina za kožu, zajedno sa vitaminima C, E i K. Kao i vitamin C, vitamin E je antioksidans. Njegova glavna funkcija u nezi kože jeste zaštita od oštećenja od sunca. Vitamin E apsorbuje štetnu UV svetlost od sunca kada se nanese na kožu. Ovo može pomoći u sprečavanju tamnih mrlja i bora.

Završna reč

Na kraju, da bi koža bila lepa, potrebno je piti dosta vode ali i uključiti vežbe za lice. Možeš koristiti masažer ili kožu lica masirati blago vrhovima prstiju. U svakom slučaju, osetićeš razliku kada počneš da praktikuješ i masažu lica.

Iako starenje kože ne možeš sprečiti, možeš usporiti ovaj proces. Hrani se zdravo i izbegavaj stres jer stres je okidač za razne bolesti tela, ali i kože. Manifestovaće se na tvom licu u vidu otečenih očiju, bora, tamnih kolutova oko očiju.

Spavaj dovoljno i odmaraj svoje telo. Nekada je potrebno odložiti sve obaveze koje samo tebe čekaju. Odspavaj, biće ti lakše i spremnija ćeš zaploviti u novi dan. Do tada, svoju kožu neguj na pravilan i prirodan način.

Tekst: S. Stanković

Foto:Andrea Piacquadio  i Mikhail Nilov